ESP 01 i konfiguracja

pawel
Posty: 30
Rejestracja: pn maja 09, 2016 9:34 am

pn maja 09, 2016 9:52 am

Witam wszystkich. Przeczytałem już chyba wszystkie posty na forum i niestety nie mogę pokonać problemu.
Po wgraniu firmware włącznika światła dla ESP 01, ponownym restarcie modułu nie pojawia mi się sieć SUPLA... Podłączenie jest zgodne ze schematem z forum, połączenia kontaktują, nie ma pomyłki. Dwa moduły, które sprawdzałem zachowują się identycznie, więc raczej wykluczam usterkę, bo poprawnie pracują z innym firmwarem. Może ktoś z Was cos podpowie ze swojego doświadczenia?
vcompl
Posty: 156
Rejestracja: pn kwie 11, 2016 1:32 pm

pn maja 09, 2016 2:17 pm

Tak, ja tak mam z ESP01 z serii "niebieskiej" (kolor płytki niebieski, wycofany z Botland.com ze sprzedaży na początku tego roku)

Jak wgrywam firmware https://github.com/nodemcu bez problemu odpowiada na komendy, łaczy się z moja siecia WIFI. W żaden sposób na nim nie mogę wejśc w tryb config. też na najnowszym firmware z obsługa termomentru
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7783
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 09, 2016 2:35 pm

Co widać w konsoli ?
pawel
Posty: 30
Rejestracja: pn maja 09, 2016 9:34 am

pn maja 09, 2016 3:32 pm

Dziękuję za odpowiedź kolego vcomp. Mamy identyczną sytuację. Czy próbowałeś z innymi i jakimi ESP?
W konsoli niestety nic nie widać. Czysto, brak czegokolwiek. Natomiast z firmware Nodemcu pracuje poprawnie, w konsoli są widoczne wszystkie odpowiedzi na komendy AT i jest możliwa każda konfiguracja.
Które ESP będą poprawnie pracować z Supla?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7783
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 09, 2016 3:43 pm

Jakie parametry ustawiasz przy flash-owaniu ?
pawel
Posty: 30
Rejestracja: pn maja 09, 2016 9:34 am

pn maja 09, 2016 3:55 pm

Witam. Dziękuję za zainteresowanie.
Parametry przy wgrywaniu firmware:
eagle.flash.bin 0x00000
eagle.irom0text.bin 0x40000
Baudrate 230400
Flashsize 4 Mbyte
Flash speed 40 MHz
SPI Mode DIO
Zastanawia teraz mnie tylko czy dobrze ustawiłem parametr Flashsize 4 Mbyte. Mój ESP ma przecież 512 kB?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7783
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 09, 2016 4:09 pm

Zmień na 512Kb
pawel
Posty: 30
Rejestracja: pn maja 09, 2016 9:34 am

pn maja 09, 2016 4:25 pm

Tak myślałem. Dopiero po odpowiedzi zorientowałem się, że to może być błąd.
Będę próbować i odpowiem co dalej. Pozdrawiam pzygmunt.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn maja 09, 2016 4:49 pm

Cześć
zanim zaczniesz wgrywać ponownie to zrób erase_flash
dlatego, że wgrywanie nowego softu nie kasuje wszystkiego (zostają w tym przypadku informacje o sieci).
dlatego jak wgrasz ponownie to co było wcześniej to wszystko działa.

Pozdrawiam
Wojtas
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7783
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 09, 2016 5:00 pm

Inną sprawą jest fakt, że są wersje gdzie ewidentnie jest problem z tymi modułami.
Na zdjęciu są dwie. Z tą co ma gabarytowo większy flash (z lewej) nie ma problemu, a z tą z prawej są... generalnie restartuje się przy boot-owaniu.
Załączniki
esp8266-01.jpg
esp8266-01.jpg (60.09 KiB) Przejrzano 2853 razy
ODPOWIEDZ