ESP 01 i konfiguracja

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7782
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw maja 19, 2016 4:02 pm

To raczej jakiś problem z IoT SDK w wersji jakiej użyłem albo jest coś co trzeba "przełączyć" bo w niebieskim ESP nie potrafi wykonać 2 linijek kodu nie ważne co za nimi się kryje.
fork
Posty: 21
Rejestracja: pt maja 13, 2016 9:39 am

czw maja 19, 2016 4:14 pm

pzygmunt pisze:To raczej jakiś problem z IoT SDK w wersji jakiej użyłem albo jest coś co trzeba "przełączyć" bo w niebieskim ESP nie potrafi wykonać 2 linijek kodu nie ważne co za nimi się kryje.
Dzięki za odpowiedź. W związku z tym, że posiadam już buildera na którym zbudowałem tego micropythona, podbuduje obrazki supli i zobaczę co mi z tego wyjdzie wyjdzie.

u mnie tak to wyglada

VirtualBox:~/esp8266/esp-open-sdk/xtensa-lx106-elf/bin$ xtensa-lx106-elf-gcc -v
Using built-in specs.
COLLECT_GCC=xtensa-lx106-elf-gcc
COLLECT_LTO_WRAPPER=/home/fork/esp8266/esp-open-sdk/xtensa-lx106-elf/libexec/gcc/xtensa-lx106-elf/4.8.2/lto-wrapper
Target: xtensa-lx106-elf
Configured with: /home/fork/esp8266/esp-open-sdk/crosstool-NG/.build/src/gcc-4.8.2/configure --build=x86_64-build_unknown-linux-gnu --host=x86_64-build_unknown-linux-gnu --target=xtensa-lx106-elf --prefix=/home/fork/esp8266/esp-open-sdk/xtensa-lx106-elf --with-local-prefix=/home/fork/esp8266/esp-open-sdk/xtensa-lx106-elf/xtensa-lx106-elf/sysroot --disable-libmudflap --with-sysroot=/home/fork/esp8266/esp-open-sdk/xtensa-lx106-elf/xtensa-lx106-elf/sysroot --with-newlib --enable-threads=no --disable-shared --with-pkgversion='crosstool-NG 1.20.0' --disable-__cxa_atexit --with-gmp=/home/fork/esp8266/esp-open-sdk/crosstool-NG/.build/xtensa-lx106-elf/buildtools --with-mpfr=/home/fork/esp8266/esp-open-sdk/crosstool-NG/.build/xtensa-lx106-elf/buildtools --with-mpc=/home/fork/esp8266/esp-open-sdk/crosstool-NG/.build/xtensa-lx106-elf/buildtools --with-isl=/home/fork/esp8266/esp-open-sdk/crosstool-NG/.build/xtensa-lx106-elf/buildtools --with-cloog=/home/fork/esp8266/esp-open-sdk/crosstool-NG/.build/xtensa-lx106-elf/buildtools --with-libelf=/home/fork/esp8266/esp-open-sdk/crosstool-NG/.build/xtensa-lx106-elf/buildtools --enable-lto --enable-target-optspace --disable-libgomp --disable-libmudflap --disable-nls --disable-multilib --enable-languages=c,c++
Thread model: single
gcc version 4.8.2 (crosstool-NG 1.20.0)
pawel
Posty: 30
Rejestracja: pn maja 09, 2016 9:34 am

pn cze 20, 2016 2:56 pm

Witam Was po dłuższej przerwie spędzonej na eksperymentach z ESP.
Oczywiście udało mi się uruchomić Suplę na ESP 12 YellowBoard. Działa znakomicie na firmware socked+termometr.
Błąd jaki popełniałem był następujący: mój ESP8266Flasher nie wgrywa dwóch zaznaczonych krzyżykiem plików bin tylko jeden.
Zauważyłem to przez przypadek. Wgrałem drugi plik bin i już jest sieć Supla, konfiguracja, restart i działa!!!
Mam teraz do Was pytanie: o co chodzi z numerami kanałów, lokalizacją, i uruchomieniem np sterowania roletami?
Rozumiem, że aby sterować np. roletami należy uruchomić kolejny moduł ESP z odpowiednim firmware.
Czy wtedy na Supla-cloud należy utworzyć nową lokalizację, jakiś nowy kanał?. Jakoś nie mogę tego za bardzo zrozumieć.
Co prawda nie mam jeszcze kolejnych ESP 12, ale na dniach będą. Wtedy będę dalej próbował.
Na Supla-cloud mój wyłącznik ma kanał 0 a termometr kanał 1. O co to chodzi?
Na forum jest opis kanałów zaczynający się od 1000 a kończy chyba na 4000 i kanały te są pogrupowane - co to jest?

Na ESP 01 niebieskich jak i czarnych niestety Supla u mnie nie działa, chociaż z NodeMcu pracują prawidłowo jak również jako RS WiFi.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7782
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn cze 20, 2016 7:44 pm

Jedno urządzenie wykonawcze może mieć jeden lub więcej kanałow. Numerowane są co 1 licząc od 0. Jeżeli podłączysz pod ESP np 5 przekaźników każdy do czegoś innego to będzie 5 kanałow.

1000 to typ kanału i determinuje co z nim można zrobić, a dokładnie jakie może pełnić funkcje.


Lokalizacja to coś jakby grupa. Możesz sobie je ponazywać np "Salon", "Garaż" itp. Od Ciebie zależy logika.

Zaloguj się na cloud.supla.org i kliknij w ikonę pomocy (znak zapytania w kółeczku). Tam znajdziesz dłuższy opis o co chodzi.
pawel
Posty: 30
Rejestracja: pn maja 09, 2016 9:34 am

pn cze 20, 2016 9:26 pm

Dzięki za odpowiedź. Trochę to jakieś niejasne. Mniej więcej już wiem o co chodzi, ale jak dodać do jednej lokalizacji
np. salon kolejny moduł? Wykorzystać mam ten sam identyfikator dostępu? Bez jakiegoś konkretnego opisu jest trochę trudno
się w tym połapać. Jak utworzyć kolejne lokalizacje wiem, tylko jak do nich przypisać kolejne moduły? I co z tymi typami kanałów, bo pomoc Supli jest bardzo okrojona. Te typy kanałów nie mają chyba nic wspólnego z działaniem, bo gdzie je wpisać. Kolejne przekaźniki do jednego Socketa? To coś nie tak. Firmware Socket daje możliwość sterowania jednym przekaźnikiem i ew. odczyt z Ds-a. Po uruchomieniu ESP jako AP pojawia się strona z konfiguracją. Kolejne moduły mają mieć chyba inny identyfikator lub nie. Całkiem się zamotałem. Może ktoś łopatologicznie to wytłumaczy.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn cze 20, 2016 9:39 pm

Jak będziesz miał kolejne moduły do których wgrasz soft to sam zobaczysz jak to wygląda i gdzie się ukłąda.
Jak będziesz chciał przenieść moduł np z salonu do garażu to trzeba na stronie modułu wpisać ID i hasło lokalizacji - garaż
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7782
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt cze 21, 2016 7:54 am

W urządzeniu wykonawczym wprowadzasz ID lokalizacji i hasło w ten sposób przypisujesz urządzenie wraz z jego kanałami do danej lokalizacji np. o nazwie "DOM"
Zybi
Posty: 1436
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz cze 26, 2016 5:08 pm

Witam. Jako, że jest to mój pierwszy post, to na wstępie gratulacje autorom projektu. A teraz przechodzę do meritum sprawy. W ostatnim czasie testowałem dwa moduły ESP-01 z oprogramowaniem termometru i gniazdka Wi-Fi. Wgranie oprogramowania, pierwsza rejestracja modułów w mojej sieci Wi-Fi (bo później nie mogę już wymusić przejścia modułów w AP i ponownej konfiguracji) i na serwerze SUPLA przebiegła bezproblemowo. Testowałem zachowanie modułów przy zrywaniu łączności z siecią Wi-Fi. Gdy łączność zrywana była z powodu braku zasilania modułów, to po usunięciu przyczyny moduły szybko logowały się do sieci i SUPLI. Problem występuje gdy moduły podłączone są cały czas do zasilania, a wyłączony zostanie router. Niestety po włączeniu routera moduły nie mogą się już podnieść. Sądziłem, że wykonanie resetu w modułach rozwiąże problem, ale nic z tego. Dopiero odłączenie modułów od zasilania i ponowne załączenie rozwiązuje problem. Wygląda to tak jakby moduły zapamiętywały "stare" ustawienia sieci, których nie kasuje reset. Czy tak jest tylko u mnie i czy tylko modułami ESP-01 jest taki problem i czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz cze 26, 2016 5:20 pm

A czym je zasilasz? Bo jak spadnie napięcie na zasilaniu w tych modułach i wróci ponownie do właściwego napięcia moduł i tak jest zawieszony.

Pozdrawiam
Wojtas
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi
Posty: 1436
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz cze 26, 2016 6:27 pm

Zasilanie mam "porządne" - przetwornice o wydajności prądowej 2A, a modułu polutowane, bowiem na płytce stykowej różnie bywało. Tymi modułami bawiłem się z oprogramowaniem NodeMCU i programami w LUA. Tam mi wszystko działało, jeżeli chodzi o ponowne nawiązywanie połączeń we wszystkich przypadkach. To musi być kwestia programowa. Dlaczego reset procesora go nie zeruje w 100 % tylko wyłączenie i włączenie zasilania? Jest to duża niedogodność, gdyż każde wyłączenie routera wymusza wyłączenie i ponowne włączenie modułów.
ODPOWIEDZ