ESP 01 i konfiguracja

pawel
Posty: 30
Rejestracja: pn maja 09, 2016 9:34 am

pn cze 27, 2016 8:03 am

Witaj.
Ja po złych doświadczeniach z ESP 01 zmieniłem wszystko na ESP 12.
Cena ta sama i wszystkie problemy o których piszesz zginęły.
Tak jak u Ciebie ze skryptami LUA działaja bardzo dobrze, ale tylko
ESP 01 w wersji czarnej. Moje w wersji niebieskiej nie nadają się wogóle do pracy, są bardzo
niestabilne i wieszają się non stop.
ESP 12 po zaniku zasilania jak i utraty sieci same się podnoszą i działają
dalej.
Powodzenia. System jest świetnie zrobiony i tylko pogratulować twórcom.

Ps. do pzygmunt
Czy jest w planie wykorzystanie więcej niż 1 Gpio w Socked jako wyjście?
Chodz mi o wykorzystanie 3 Gpio w jednym module jako wyjścia do sterowania przekaźnikami na
osobnych kanałach?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7783
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn cze 27, 2016 8:16 am

Można wykorzystać wszystkie porty jako wyjścia kwestia modyfikacji oprogramowania.
Co do opisywanych problemów w poprzednich postach to warto podłączyć konsole aby zobaczyć co rzeczywiście się tam dzieje.
pawel
Posty: 30
Rejestracja: pn maja 09, 2016 9:34 am

wt cze 28, 2016 11:38 am

Czy jest możliwość wrzucenia na forum takiego softu obsługującego 3 porty GPIO jako wyjścia dla Socked?
Zybi
Posty: 1436
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr cze 29, 2016 6:46 pm

W konsoli niestety widać tylko same szlaczki i wężyki, czysta chińszczyzna ;)
vcompl
Posty: 156
Rejestracja: pn kwie 11, 2016 1:32 pm

śr cze 29, 2016 7:04 pm

Ustaw szybkość portu na 74880. to tzw natywna prędkość ESP
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7783
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw cze 30, 2016 1:35 pm

... i podłącz GND z konwertera do ESP
Zybi
Posty: 1436
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr lip 06, 2016 6:24 pm

Witam, masy są oczywiście połączone, ale niestety przy żadnej prędkości nic nie mogę odczytać z konsoli. Być może moja przejściówka na PL2303, którą używam jest nieodpowiednia do tej roli, chociaż bez problemów wgrywam za jej pomocą programy do modułu. Uzupełnię natomiast moje dalsze obserwacje w temacie braku "podnoszenia" się modułu po utracie łączności wifi. Jeżeli moduł cały czas ma zasilanie, a wyłączę i włączę router, to po starcie routera moduł ESP-o1 bez problemów loguje się w sieci domowej (mogę do niego pingować z laptopa), ale nie loguję on się na serwerze SUPLI. Każde odłączenie modułu od zasilania na czas krótszy niż ok. 17 sekund daje taki sam efekt. Dopiero odłączenie zasilania na co najmniej 20 sekund powoduje, że po załączeniu zasilania modułu bez problemu loguje się na serwerze SUPLI. Takie samo zachowanie jest przy wgranych różnych programach do modułu. Dodam jeszcze, że przy wersji oprogramowania 1.4 moduł bez problemów "wchodzi" w tryb konfiguracji. Wcześniej, ani razu mi się to nie udało, poza pierwszą konfiguracją bezpośrednio po wgraniu oprogramowania.
0xFF
Posty: 308
Rejestracja: sob lut 20, 2016 8:54 pm

czw lip 07, 2016 10:40 am

Zybi pisze:Być może moja przejściówka na PL2303, którą używam jest nieodpowiednia do tej roli, chociaż bez problemów wgrywam za jej pomocą programy do modułu.
Wgrywanie idzie na innej szybkości.
Też mam UART na PL2303 i chyba nie pracuje on na takiej niestandardowej prędkości.
Zybi
Posty: 1436
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw lip 21, 2016 11:43 pm

Podłączyłem przejściówkę na FT232RL i w końcu uzyskałem odczyty z konsoli.

Dane z konsoli przy poprawnym logowaniu (po odłączeniu zasilania od ESP-01 na co najmniej 20s):

ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)
load 0x40100000, len 29284, room 16
tail 4
chksum 0xc1
load 0x3ffe8000, len 924, room 4
tail 8
chksum 0x41
load 0x3ffe83a0, len 4700, room 0
tail 12
chksum 0xe9
csum 0xe9
?q+??*?nEj???n=?
SDK ver: 1.5.0 compiled @ Nov 27 2015 13:37:51
phy ver: 484, pp ver: 9.5

Starting
CFG READ SUCCESS!
SSID: TPLINK
SVR: svr1.supla.org
Location ID: 892
CFG BUTTON TYPE: button
BUTTON1 TYPE: button
BUTTON2 TYPE: switch
Disconnected
mode : sta(18:fe:34:9c:41:7e)
add if0
f r0, scandone
state: 0 -> 2 (b0)
state: 2 -> 3 (0)
state: 3 -> 5 (10)
add 0
aid 4
cnt

connected with TPLINK, channel 6
dhcp client start...
WiFi Status: 1
ip:192.168.1.101,mask:255.255.255.0,gw:192.168.1.1
WiFi Status: 5
IP Received
client handshake start.
client handshake ok!
devconn_connect_cb

Server connected
Registered and ready.
pm open,type:2 0



Dane z konsoli przy nieudanych próbach logowania (reset modułu ESP-01 lub odłączenie zasilania na czas mniejszy niż 17s):

ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,7)
load 0x40100000, len 29284, room 16
tail 4
chksum 0xc1
load 0x3ffe8000, len 924, room 4
tail 8
chksum 0x41
load 0x3ffe83a0, len 4700, room 0
tail 12
chksum 0xe9
csum 0xe9
?q???*?nE??(?n=?
SDK ver: 1.5.0 compiled @ Nov 27 2015 13:37:51
phy ver: 484, pp ver: 9.5

Starting
CFG READ SUCCESS!
SSID: TPLINK
SVR: svr1.supla.org
Location ID: 892
CFG BUTTON TYPE: button
BUTTON1 TYPE: button
BUTTON2 TYPE: switch
Disconnected
mode : sta(18:fe:34:9c:41:7e)
add if0
f r0, scandone
state: 0 -> 2 (b0)
state: 2 -> 3 (0)
state: 3 -> 5 (10)
add 0
aid 4
cnt

connected with TPLINK, channel 1
dhcp client start...
WiFi Status: 1
ip:192.168.1.101,mask:255.255.255.0,gw:192.168.1.1
WiFi Status: 5
IP Received
Domain svr1.supla.org not found
devconn_disconnect_cb

state: 5 -> 0 (0)
rm 0
del if0
usl
"@*rjrA(!?S?u?P???XKA?~??????WI????I*E?1?1?)DP?U?)~?h???n?*U"H???A,rJ
?r,R?*1)?vA,95y*U? n?*e?HhI?A,?Z
?r,R?*5??vA???!?~A,-?n?*M? )i?~?9?????(1????q?P?*?nE??(?n=?
SDK ver: 1.5.0 compiled @ Nov 27 2015 13:37:51
phy ver: 484, pp ver: 9.5
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7783
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lip 22, 2016 7:56 am

Może to problem Twojego routera.
Wyglada tak jakby po restarcie tracił możliwość komunikacji nawet z DNS-em
ODPOWIEDZ