Konfiguracja /etc/supla-dev/supla.cfg - Włącznik światła

User avatar
pzygmunt
Posts: 6896
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Feb 05, 2017 2:28 pm

W jakim celu ?
Ryo
Posts: 29
Joined: Fri Jan 27, 2017 7:00 am

Sun Feb 05, 2017 7:42 pm

Załączam naprędce skrobnięty schemat. Takie rozwiązanie pozwala podłączyć zwykły(zmienny) włącznik światła z przekaźnikiem(R1) sterowanym z GPIO1 a Supla za pośrednictwem R2 i GPIO2 "wie" jaki jest faktyczny stan załączenia oświetlenia. Nie trzeba zmieniać mechanizmu włącznika na dzwonkowy, ani dokładać przekaźnika bistabilnego.

Jeśli możesz dodać taką funkcję do Supli będzie git ;)


schemat1.jpg
schemat1.jpg (25.05 KiB) Viewed 1774 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6896
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Feb 06, 2017 8:40 am

Nie lepiej podłączyć włącznik schodowy pod gpio (oczywiście separując go) i rozwiązać to już z istniejącym softem ?
Ryo
Posts: 29
Joined: Fri Jan 27, 2017 7:00 am

Mon Feb 06, 2017 10:33 am

A w jaki sposób to rozwiązać?
Sibikk
Posts: 299
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Thu Feb 09, 2017 8:05 pm

pzygmunt wrote:
Sat Dec 10, 2016 10:45 am
Chyba 0,5 sek.
Dodaj może jakiś kondensator na wejściu
Jakiego kondensatora powinienem użyć żeby wyeliminować ten efekt?
tpawelczak
Posts: 12
Joined: Tue Feb 14, 2017 5:43 pm

Tue Feb 28, 2017 10:36 am

Potrzebuję pomocy. Mam postawiony własny serwer supla na R Pi, - chciałem zmienić sobie jeden kanał do obsługi przekaźników bistabilnych w mojej R Pi 3. Więc edytowałem
/etc/supla-dev/supla.cfg

według opisu:
Przykładowa konfiguracja
[CHANNEL_0]
type=RELAYG5LA1A
gpio1=27
gpio2=22
bistable=1


gpio1 odpowiada za przełączanie przekaźnika
na gpio2 odczytywany jest jego stan.
Następnie zrestartowałem R Pi i zalogowałem się na mój serwer, moja R Pi była rozłączona.

Kierując się dalej opisem usunąłem /etc/supla-dev/dev_guid i zrestartuj supla-dev. Niestety w międzyczasie usunąłem również moją R Pi z serwera ( gdzieś wcześniej o tym przeczytałem?).

Morał z tego taki, że moja supla cloud nie widzi mojej R-Pi. Wchodząć w: sudo /usr/sbin/supla-dev -D otrzymuję błąd:
ERR[1488277434.42023] Device GUID error! Zapewne dlatego, że go usunąłem ?

Jak teraz doprowadzić wszystko do stanu prawidłowego? Dziękuję za sugestie!


dodatkowo:

pi@raspberrypi:/etc/init.d $ supla-dev status
ERR[1488277764.867787] Device GUID error!

pi@raspberrypi:/etc/init.d $ sudo /etc/init.d/supla-dev stop
[ ok ] Stopping supla-dev (via systemctl): supla-dev.service.
pi@raspberrypi:/etc/init.d $ sudo /usr/sbin/supla-dev -D
ERR[1488277896.356123] Device GUID error!
pi@raspberrypi:/etc/init.d $ sudo /usr/sbin/supla-dev -restart
ERR[1488277920.964582] Device GUID error!
pi@raspberrypi:/etc/init.d $



pi@raspberrypi:/etc/init.d $ sudo /etc/init.d/supla-dev status
● supla-dev.service - LSB: SUPLA DEVICE
Loaded: loaded (/etc/init.d/supla-dev)
Active: active (exited) since Tue 2017-02-28 11:40:08 CET; 3s ago
Process: 1615 ExecStop=/etc/init.d/supla-dev stop (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 1794 ExecStart=/etc/init.d/supla-dev start (code=exited, status=0/SUCCESS)

Feb 28 11:40:08 raspberrypi supla-dev[1814]: Device GUID error!
Feb 28 11:40:08 raspberrypi supla-dev[1794]: Starting : supla-dev failed!
Feb 28 11:40:08 raspberrypi systemd[1]: Started LSB: SUPLA DEVICE.
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Tue Feb 28, 2017 11:25 am

Spróbuj jeszcze to:

cd /var/www/html
sudo ./clear_cache.sh
tpawelczak
Posts: 12
Joined: Tue Feb 14, 2017 5:43 pm

Tue Feb 28, 2017 12:03 pm

Spróbuj jeszcze to:

cd /var/www/html
sudo ./clear_cache.sh

Niestety i to nic nie pomogło

nadal: pi@raspberrypi:/etc $ sudo supla-dev status
ERR[1488283187.771826] Device GUID error!
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Tue Feb 28, 2017 12:14 pm

To tak od początku:

1. zatrzymaj supla-dev
2. wykasuj urządzenie z clouda
3. sprawdź poprawność zapisów w "supla.cfg" dla supla-dev
4. wykasuj guid-a
5. wystartuj supla-dev

U mnie zawsze ruszało po czymś takim
tpawelczak
Posts: 12
Joined: Tue Feb 14, 2017 5:43 pm

Tue Feb 28, 2017 12:36 pm

Ok dzięki Zybi za wskazówkę.

Okazało się, że przyczyną był pośpiech.... dodając nowy typ kanału w supla.cfg przez przypadek skopiowałem nazwę przekaźnika RELAYG5LA1A, przed początkiem [GLOBAL] (robiłem to w nano przez ssh i tak jakoś wyszło :( )i to było powodem nie wczytywania się w ogóle supla.cfg :oops:

Jak to mówią śpiesz się powoli :)


Dziękuję za zainteresowanie!
Post Reply