Konfiguracja /etc/supla-dev/supla.cfg - Włącznik światła

User avatar
pzygmunt
Posts: 7031
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Feb 15, 2016 9:20 pm

Radek wrote:Ja kombinuje z tą skrętką, żeby w przyszłości np. zmienić sterowanie na PLC albo inne po kablu.

No to nie ma problemu.
Podsumowując. Jeden port będzie przeznaczony do sterowania przekaźnikiem, drugi będzie do włącznika dzwonkowego, którym będzie można również włączać / wyłączać światło ? Przygotuję wkrótce dodatkową aktualizacje, która umożliwi w raspberry skonfigurowanie takiej funkcjonalności.
Oczywiście z możliwością wykorzystania wszystkich portów w raspberry.
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Mon Feb 15, 2016 9:43 pm

Czyli czy to będzie zwykły przekaźnik czy bistabilny to tylko kwestia oprogramowania? Bo zwykły to rozumiem, z wyjścia +3,3 i przekaźnik działa jak jest prąd na cewkę, ale bistabilny z wyjścia krótko +3,3 i załączony. Teraz jak dobrze rozumiem żeby go rozłączyć trzeba zmienić polaryzację czyli zamienić GND z + ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7031
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Feb 15, 2016 10:34 pm

Wszystko zależy co dokładnie będzie użyte. Czy impulsowy przekaźnik bistabilny np taki:

czy np. taki http://www.tme.eu/html/PL/przekazniki-b ... pelny.html
gdzie trzeba będzie odczytywać aktualny stan położenia przekaźnika.

Czy np taki:
http://www.tme.eu/pl/details/g6ak-274p- ... 74p-24vdc/

Od wybranego zastosowania sprzętowego będzie zależało czy potrzebny będzie jeden, dwa czy trzy porty GPIO na jedno światło.
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Mon Feb 15, 2016 10:43 pm

Chciałbym użyć np. taki
User avatar
pzygmunt
Posts: 7031
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Feb 16, 2016 8:37 am

Rozwiązanie nr. 1.
Dwa porty GPIO do sterownania przekaźnikiem
Jeden port dla przycisku dzwonkowego
Jeden port na potrzeby odczytu aktualnego stanu przekaźnika
Łącznie 4 GPIO.

Rozwiązanie to wykorzystuje dużą liczbę portów i w przypadku "padu" raspberry uniemożliwia sterowanie przyciskiem dzwonkowym.

Rozwiązanie nr. 2.
Należy zbudować układ, który będzie miał dwa wejścia. Jedno bezpotencjałowe na potrzeby przycisku, drugie potencjałowe.
Chwilowe zwarcie pierwszego wejścia spowoduje załączenie przekaźnika. Ponowne zwarcie rozłączenie. Tak samo w przypadku wejścia nr 2.
Ustawienie stanu wysokiego poprzez podłączenie na < 1 sek. 3.3V spowoduje załączenie przekaźnika i ponowne podłączenie - rozłączenie.
Układ musi mieć też jedno wyjście, które będzie określało aktualny stan przekaźnika. Stan wysoki - przekaźnik załączony, Stan niski - przekaźnik wyłączony.

Rozwiązanie wykorzystuje tylko dwa porty GPIO i umożliwia sterowanie przyciskiem dzwonkowym nawet jak RB PI nie działa.
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Tue Feb 16, 2016 5:06 pm

Czy możesz narysować jakiś schemat?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7031
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Feb 16, 2016 5:10 pm

Poproszę kolegę Darka aby coś przygotował ponieważ ja jestem odpowiedzialny za soft, a w przypadku elektroniki nie chciałbym czegoś palnąć.
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Tue Feb 16, 2016 5:29 pm

Rozumiem. Bardzo dziękuje. Będę to składał jak przyjdą "zabawki". Tak sobie myślę że, te przekaźniki bistabilne są może i energooszczędne ale znowu większy problem z ich podłączeniem i oprogramowaniem niż te zwykłe.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7031
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Feb 16, 2016 5:31 pm

Z oprogramowaniem nie ma problemu. Z elektroniką też nie z tym, że tylko trochę więcej części potrzeba.
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Sun Mar 13, 2016 1:07 pm

Chciałbym zbudować układ z przekaźnikiem bistabilnym. Ponawiam prośbę o schemat.
Edit 19 marzec.

Zrobiłem układ który załącza jednym impulsem a rozłącza następnym. Zrobiłem to na płytce stykowej z zasilaczem takim dedykowanym Mb102 bodajże. Okazało sie, że o ile 3,3 V jest ok to zamiast 5 V było 14. Spalił mi sie bezpiecznik na Nodemcu ale na szczęście działa. Zasilam płytkę 3,3v diody zamiast przekaźnika świecą lecz przekaźnik cyka ale nie przełącza. Czy mogę dać mu osobno 5v? Przekaźnik sterowany minusem z dwiema cewkami https://www.omron.com/ecb/products/pdf/en-g5rl_uk.pdf
Post Reply