Konfiguracja /etc/supla-dev/supla.cfg - Włącznik światła

Radek
Posty: 71
Rejestracja: sob lut 13, 2016 9:26 am

pn mar 21, 2016 10:46 pm

Układ który zbudowałem.
image.jpeg
image.jpeg (31.43 KiB) Przejrzano 2222 razy
Zamiast przekaźnika dwie diody świecące z rezystorami 150R .. Przy wejściu układ zapobiegający drganiu włącznika.http://obrazki.elektroda.net/15_1228211586.jpg tylko zamiast kondensatora 47nF mam 10uF. Przełączane włącznikiem jak i ESP diody świeca naprzemian. Po podpięciu przekaźnika cyka ale nie przełącza cewki. Co trzeba zmienić?
Ostatnio zmieniony wt mar 22, 2016 6:26 am przez Radek, łącznie zmieniany 1 raz.
SebiCo
Posty: 29
Rejestracja: wt mar 01, 2016 9:49 am

wt mar 22, 2016 6:01 am

W tym układzie przekaźniki możesz spokojnie zasilić osobnym napięciem pozwalającym na ich wysterowanie, pozostaw tylko wspólne masy "-".
Radek
Posty: 71
Rejestracja: sob lut 13, 2016 9:26 am

wt mar 22, 2016 6:25 am

Jak mierzyłem napięcie (płytka zasilana 5 V) na wyjściach do przekaźnika to było 2,75V. Podłączyłem przekaźnik pod Raspberry, 5v do przekaźnika a masa na płytkę stykową ale wtedy to już nie działało przełączanie bo było słychać ze przekaźnik cyka głośniej ale sie nie przełączał. Na Raspberry aż dioda czerwona gasła. Popróbuje dzisiaj wieczorem podłączyć jakiś zasilacz. A jeszcze pytanie jak płytkę stykową zasilam 3,3 V to mogę z zasilacza 5 V (zasilanie przekaźnika) podłączyć masę do płytki ?
SebiCo
Posty: 29
Rejestracja: wt mar 01, 2016 9:49 am

wt mar 22, 2016 7:07 am

Na ile volt są te przekaźniki, musisz dać im napięcie nominalne na jakie są zbudowane (na schemacie +xV)
Załączniki
image.jpeg
image.jpeg (35.05 KiB) Przejrzano 2214 razy
Radek
Posty: 71
Rejestracja: sob lut 13, 2016 9:26 am

wt mar 22, 2016 7:28 am

Przekaźnik jest na 5 V model K1-E. https://www.omron.com/ecb/products/pdf/en-g5rl_uk.pdf. To jest jeden przekaźnik dwu cewkowy.
SebiCo
Posty: 29
Rejestracja: wt mar 01, 2016 9:49 am

wt mar 22, 2016 8:08 am

No to możliwe, że zasilacz się nie wyrabia prądowo, spróbuj zasilić przekaźnik jakimś innym.
Radek
Posty: 71
Rejestracja: sob lut 13, 2016 9:26 am

wt mar 22, 2016 7:01 pm

Już chyba wiem w czym problem ale nie wiem jak go rozwiązać. Przekaznik na dwa minusy i plus, miedzy minusami jest przejście, zero oporności czyli impuls przelatuje przez przekaźnik i wraca na płytkę. Jak to rozwiązać?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1123
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr mar 23, 2016 1:28 am

Spróbuj sterować przekaźnikiem z emitera tranzystora , colektor do plusa i oba " minusy" przekaźnika bedą na minusie
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Radek
Posty: 71
Rejestracja: sob lut 13, 2016 9:26 am

śr mar 23, 2016 6:56 am

shimano73 pisze:Spróbuj sterować przekaźnikiem z emitera tranzystora , colektor do plusa i oba " minusy" przekaźnika bedą na minusie
Z tych tranzystorów które już są?
SebiCo
Posty: 29
Rejestracja: wt mar 01, 2016 9:49 am

śr mar 23, 2016 7:32 am

Sprawdź dokładnie jak działa ten przekaźnik, bo z tego co mi wiadomo przekaźniki bistabilne sterowane są impulsami, a nie przez podanie napięcia na stałe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”