Konfiguracja /etc/supla-dev/supla.cfg - Włącznik światła

Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Wed Mar 23, 2016 8:12 am

Przekaźnik ten jest bistabilny. Docelowo przełączanym włącznikiem dzwonkowym wiec impuls. Plus podany na stałe. Dwie cewki sterowane minusami. Jak podłączam na krótko raz jeden minus raz drugi to przełącza elegancko, ale zawsze ten drugi minus "wisi" w powietrzu. Problem jest jak podłączę te dwa minusy do płytki w miejsca do tego przeznaczone. Puszczam sygnał na jeden minus przelatuje przez przekaźnik i wraca na płytkę tam gdzie jest impuls na drugi minus. Diody świeca na przemian, tak jak trzeba, klik włącznik zielona, klik żółta i tak w kółko. Przepraszam za takie łopatologiczne tłumaczenie ale dopiero sie uczę.
SebiCo
Posts: 29
Joined: Tue Mar 01, 2016 9:49 am

Wed Mar 23, 2016 9:35 am

No to dziwna sytuacja. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zastosuj modyfikację jak na rysunku poniżej i sprawdź jak się układ zachowa.
Attachments
image2.jpg
image2.jpg (36.83 KiB) Viewed 1977 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 7024
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Mar 23, 2016 10:33 am

Pomijając kwestię działania/niedziałania układu to powinieneś też zwrotnie przekazywać stan przekaźnika na jakieś GPIO. Pozwoli to informować użytkownika/system jaki jest rzeczywisty stan (czy światło świeci czy nie).
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Wed Mar 23, 2016 10:43 am

Wczoraj jedyne co mi przyszło do głowy to puścić te dwa minusy przez diody 4148. Tak zrobiłem i niby już było ok (bo bez diod te diody świecące świeciły jak chciały) ale napięcie na przekaźnik mam 2,7V. Na mój mały rozumek to powinno tylko otworzyć przepływ na masę na jedną lub drugą cewkę.
czy światło swieci czy nie
Jak opanuje działanie to sie zajmę tym.

Edit.
Działa. Wywaliłem rezystory 4k7 i przełącza się włącznikiem jak i ESP, w którym zajmuje jedno wyjście. Narazie przełączam tym od bramy bo tam sygnał mogę ustawić minimalny. Czy przy oświetleniu tez mogę ustawić długość impulsu? Żeby nie zasilać cewki przez cały czas jak do zwykłego przekaźnika.
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Thu Mar 24, 2016 2:15 pm

Zastanawiam się teraz nad tym jak sygnalizować stan przekaźnika. Jak jest to rozwiązane w zwykłym przekaźniku?
Mógłbym wykorzystać te dwa minusy od które sterują cewkami, na nich na przemian jest inny stan, raz niski raz wysoki, ale tylko tyle ile trwa kliknięcie włącznikiem. Czyli trzeba zając dwa GPIO. Da się to oprogramować? Czy nie bedzie szkodziło jeśli na GPIO bedzie raz masa raz 5V?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7024
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Mar 24, 2016 3:58 pm

Użyj przekaźników DPDT i wtedy jedno wyjście możesz podłączyć pod GPIO.
Możesz też podłączyć na wejścia przekaźnika dodatkowe tranzystory i z nich zwrotnie dawać sygnał na GPIO.
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Thu Mar 24, 2016 6:26 pm

Jak już wspomniałem mam na ESP wgrany firmware od bram. Czy teraz muszę zmienić firmware na oświetlenie? Bo chciałbym pokombinować z tym sygnalizowaniem stanu. Może inaczej, bo to nie wątek o ESP. Podłączyłem układ pod Raspberry i zmieniłem kanał na 2010. Co muszę zmienić (czy mogę?) żeby włączać i wyłączać tylko impulsem? Wymyśliłem sobie tak:
Przełącznik WŁĄCZ wysyła impuls na układ i tak samo WYŁĄCZ. Do zmiany stanu podłączę GPIO (które?) pod jeden z minusów przy przekazniku( tam co drugi stan jest wysoki, zmienia sie polaryzacja) na którym jeżeli bedzie chwilę stan wysoki to światło wyłączone, stan niski włączone... chyba sie tak nie da bo stan wysoki bedzie chwile a cały czas niski. Jednak dwa GPIO, jedno stan wysoki, światło włączone drugie GPIO stan wysoki, światło wyłączone. Dało by radę tak zmienić soft?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7024
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Mar 25, 2016 6:31 am

To ma być na Raspberry czy ESP ?
Trzeba tak przerobić soft aby można było zmienić tryb załączenia na impuls tak jak przy np. bramie.
odczyt stanu byłby nie z tego samego GPIO tylko z dodatkowego.

Jest to dość prosto do zrobienia. Może przez święta uda mi się tym zająć.
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Fri Mar 25, 2016 6:37 am

Dziękuje. Narazie na Raspberry. Jeżeli nie było by problemu to też na ESP. Ja sam też chciałbym sie zająć dopasowywaniem oprogramowania do urządzeń wykonawczych ale za bardzo nie wiem co i gdzie. Bo takimi drobnymi rzeczami nie zawracałbym Tobie głowy. Jeszcze raz dziękuje.
odczyt stanu byłby nie z tego samego GPIO tylko z dodatkowego.
Myśle że z dwóch, tak jak opisałem wcześniej.
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Tue Apr 05, 2016 11:54 am

pzygmunt wrote:
Jest to dość prosto do zrobienia. Może przez święta uda mi się tym zająć.
Czy coś już sie ruszyło w tej sprawie? Moduł zbudowany, gotowy do testów.
Post Reply