Esp8266 jako reset np. routera

wsosniak
Posts: 210
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Sat Dec 08, 2018 9:47 pm

Zybi wrote:
Sat Dec 08, 2018 9:33 pm
Po co w ogóle tak kombinować!
Pod potrzeby zdalnego resetu już dawno dla Sonoff-a Basic-a skompilowałem odpowiedni soft.
Resetowane urządzenie podłączamy bezpośrednio pod Sonoff-a.

"Stary" jest bo w wersji 2.0, (czyli dodajemy go ręcznie a nie ze smartfona), ale niezawodny.

Dla nowych modułów pamiętać o DOUT przy wgrywaniu.

.
:) :) :) czytam to readme i aż nie mogę uwierzyć że na sonoffie można coś takiego zrobić. I po co tak kombinowałem ….:)dzieki Zybi :)

Ale to niestety jest dowód na to że to forum jest przeładowane ogromem informacji i ciężko jest , dla osób takich jak ja , nie elektroników , zrozumieć to o czym piszecie , i znaleźć optymalne rozwiązanie dla moich potrzeb.

A takie pytanie : czy na sofcie multiboard można to też tak poustawiać ?
Zybi
Posts: 1267
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sat Dec 08, 2018 10:02 pm

...
:) :) :) czytam to readme i aż nie mogę uwierzyć że na sonoffie można coś takiego zrobić. I po co tak kombinowałem ….:)dzieki Zybi :)
...
Nie znasz mojego najnowszego softu do Sonoff-a, sam nie wiedziałem, że można z niego tyle "wyciągnąć".
Jeki87
Posts: 77
Joined: Wed Jun 21, 2017 10:29 am

Sun Dec 09, 2018 3:34 pm

No noo pochwal sie zybi
co tam masz w tym worku najnowszego :?: :?:
rodis
Posts: 25
Joined: Tue Nov 07, 2017 10:48 pm

Thu Dec 27, 2018 9:36 pm

Zabawne, próbowałem skonsumować ten pomysł, do resetu rutera właśnie (w właściwie to GPON ONT). No ale przecież nie można zresetować urządzenia, które utraciło połączenie z Cloudem (nie ma jak wysłać polecenia do ESP :lol: :lol: :lol: )
Czyli pozostanie RPi z własnym cloudem i wówczas z LANu można ten reset wykonać...
User avatar
Duch__
Posts: 501
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Fri Dec 28, 2018 9:43 am

Wystarczy pingowanie adresu ip routera... brak odpowiedzi = reset routera. Proste.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
User avatar
Duch__
Posts: 501
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Fri Dec 28, 2018 9:58 am

Zybi wrote:
Sat Dec 08, 2018 10:02 pm
...
:) :) :) czytam to readme i aż nie mogę uwierzyć że na sonoffie można coś takiego zrobić. I po co tak kombinowałem ….:)dzieki Zybi :)
...
Nie znasz mojego najnowszego softu do Sonoff-a, sam nie wiedziałem, że można z niego tyle "wyciągnąć".
A co za filozofia osiągnąć coś na Sonoffie Basic... taki sam 32-bitowy mikrokontroler z 1024k flash i 32k ram jak w nodemcu czy esp-01 (tutaj 512k flash) itd. Różnica tylko w ilości dostępnych GPIO i wielkości pamięci Flash, oraz zastosowanym rodzaju magistrali danych do komunikacji z peryferiami. Na i2c to można wiele podłączyć - taka specyfikacja samej magistrali, to samo dotyczy też innych rodzajów magistral - 1-wire nie dotyczy tylko czujników Ds18b20. Maxim wymyślił o wiele więcej czujników i układów gadających po takiej magistrali, ba... można nawet emulować jakiś dowolny czujnik... są na to opracowania. Jak zrobisz coś na 8-bitowcu attiny13 (1k flash, 64 bajty ram) i podłączysz to do internetu to powiem wtedy...szacun. A tak to jest podniecanie osób które nie znają się aż tak na elektronice. Żenada.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
rodis
Posts: 25
Joined: Tue Nov 07, 2017 10:48 pm

Fri Dec 28, 2018 10:18 am

hmm nie za bardzo. Wszak, gdy host jest już nieosiągalny z zewnątrz, (czyli cloud też) to nic mu już nie pomoże. Nie ma jak wysłać polecenia reset. Nota bene do monitorowania "siebie" ze świata używam Monitis (https://www.monitis.com/), i polecam bo nawet darmowe konto pozwala na skuteczny monitoring w warunkach domowych (w powiązaniu z DDNS).

Natomiast "pingowanie" świata od wewnątrz też nie jest najlepsze. Czasami ISP ma po prostu zwykłą awarię i trzeba poczekać aż przywrócą ruch. Restatowanie ONT co 5 minut w takiej sytuacji nie służy "zdrowiu" ONT.

Mój problem ma genezę w tym, że ten sam ONT dostarcza internet i IPTV. Czasami bywa tak, ze IPTV działa a internet się zawiesza. Wówczas trzeba udać się fizycznie na strych (ciemny i zimny) aby zrestartować ONT. A nie każdy domownik lubi wchodzić na strych. Niestety ulepszenie, które zrobiłem ostatnio - UPS - nie pozwala na restart przy pomocy wyłączenia całego obwodu na chwilę, bo głupio odciąć w domu prąd na piętrze na jakieś 30-40 minut.

Chociaż właśnie mnie oświeciło, że mogę użyć Sonoff Basic RF i pilotem wymuszać reset. Tylko czy istnieje do tego taki fajny soft jak ten od kolegi Zybiego?
Zybi
Posts: 1267
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Dec 28, 2018 6:29 pm

Duch__ wrote:
Fri Dec 28, 2018 9:58 am
Zybi wrote:
Sat Dec 08, 2018 10:02 pm
...
:) :) :) czytam to readme i aż nie mogę uwierzyć że na sonoffie można coś takiego zrobić. I po co tak kombinowałem ….:)dzieki Zybi :)
...
Nie znasz mojego najnowszego softu do Sonoff-a, sam nie wiedziałem, że można z niego tyle "wyciągnąć".
A co za filozofia osiągnąć coś na Sonoffie Basic... taki sam 32-bitowy mikrokontroler z 1024k flash i 32k ram jak w nodemcu czy esp-01 (tutaj 512k flash) itd. Różnica tylko w ilości dostępnych GPIO i wielkości pamięci Flash, oraz zastosowanym rodzaju magistrali danych do komunikacji z peryferiami. Na i2c to można wiele podłączyć - taka specyfikacja samej magistrali, to samo dotyczy też innych rodzajów magistral - 1-wire nie dotyczy tylko czujników Ds18b20. Maxim wymyślił o wiele więcej czujników i układów gadających po takiej magistrali, ba... można nawet emulować jakiś dowolny czujnik... są na to opracowania. Jak zrobisz coś na 8-bitowcu attiny13 (1k flash, 64 bajty ram) i podłączysz to do internetu to powiem wtedy...szacun. A tak to jest podniecanie osób które nie znają się aż tak na elektronice. Żenada.
Kolego Duszkowski bardzo dziękuję Ci za słowa "uznania". Z każdy postem Twój "poziom" wzrasta, ale z efektem ubocznym obrastania w piórka.
Specjalnie dla Ciebie jeszcze raz powtórzę, że nie jestem żadnym programistą lecz jedynie pasjonatem Supli i nic wielkiego w tym zakresie nie wymyślę, bo brak mi odpowiednich podstaw, a z racji wieku jest to już nie do nadrobienia. Całe moje doświadczenie w programowaniu zaczyna się tak naprawdę od czasu rejestracji na forum i pierwszej analizy kodu na Github-ie. Podparłem to oczywiście potęgą wiedzy dostępną w Internecie i dużym samozaparciem, a właściwie zainteresowaniem tematem. Mino tak skromnej wiedzy w tym zakresie, to i tak uważam, że udało mi się z powodzeniem uzyskać wiele funkcjonalności nawet po dzień dzisiejszy niedostępnych w oficjalnym sofcie, a ponadto bardzo stabilnych kompilacji, bo poprzedzonych wieloma testami własnymi i użytkowników. Myślę także, że użytkownicy moich kompilacji są z nich zadowoleni.

Między innymi jako samoobrona przed takimi jak Ty, nie udostępniam też swoich źródeł, aby nie dawać powodów do wyżywania się na tym jakie to niedobre , jakie to słabe, niewłaściwe, etc.

Kiedyś zastanawiałem się także dlaczego jest takie małe zainteresowanie rozwijaniem oprogramowania Supli przez fachowców w tej dziedzinie, a teraz już wiem, po co mają się narażać na głupie uwagi, hejt, "żenadę".
User avatar
dawidd
Posts: 359
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Fri Dec 28, 2018 7:25 pm

rodis ja tez jakiś czas emu szukałem takich rozwiązań, ale na szczęście zamiast tego kupiłen drugi router i problem zawieszanie sie "zawiesił" :) Na ta chwile mam huawei b315 - stary, tani i bardzo dobry
rodis
Posts: 25
Joined: Tue Nov 07, 2017 10:48 pm

Wed Jan 02, 2019 12:54 pm

@dawidd zawiesza się usługi na ruterze ONT providera (końcówka optyczna), za którą jest mój ruter. Nie mogę zmienić ONT niestety.
Post Reply