Esp8266 jako reset np. routera

Grzegorz K.
Posts: 15
Joined: Mon Jan 16, 2017 3:03 pm

Sun Jan 22, 2017 6:23 pm

Pomocy!
Jak zrobić za pomocą esp8266 oraz przekaźnika układ którym mógłbym zresetowac router. Coś jak przycisk otwierania rolet tylko odwrotnie, który odcina zasilanie na powiedzmy 2-3 sekundy po czym ponownie go załącza.

Problem w tym że ten układ korzysta z wifi tego urządzenia.
Ma może ktoś jakieś pomysły.
Jeśli esp8266 będzie połączony z supla przekaźnik załączony-w tym momencie jeszcze jest Wi-Fi natomiast w chwili uruchomienia przycisku przez supla klient przekaźnik wyłączy router(wifi znika) i w tym momencie przekaźnik musiał by się załączyć.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5473
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Jan 22, 2017 6:53 pm

Użyj firmware-u do modułu bramowego. Ustawiasz tam
czas na 2sek. i sprawa załatwiona
Grzegorz K.
Posts: 15
Joined: Mon Jan 16, 2017 3:03 pm

Sun Jan 22, 2017 8:04 pm

Tak zygmunt tylko ja potrzebuje żeby był cały czas stan wysoki a na 2 sek niski aby rozłączylo przekaźnik. Dokładnie odwrotnie jak w module bramy.

Ustawiam na 2 sek Ale przekaźnik się wtedy załącza a ja potrzebuje aby się rozlaczal.
Chyba że nie zatrybiłem czegoś to z góry przepraszam.
kris.gie
Posts: 122
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Sun Jan 22, 2017 8:27 pm

Czyli podłączasz pod styki NC przekaźnika, sygnał z ESP rozłącza przekaźnik na określony w cloudzie czas.
User avatar
Espablo
Posts: 1363
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Jan 22, 2017 8:28 pm

Grzegorz K. wrote:
Sun Jan 22, 2017 8:04 pm
Tak zygmunt tylko ja potrzebuje żeby był cały czas stan wysoki a na 2 sek niski aby rozłączylo przekaźnik. Dokładnie odwrotnie jak w module bramy.

Ustawiam na 2 sek Ale przekaźnik się wtedy załącza a ja potrzebuje aby się rozlaczal.
Chyba że nie zatrybiłem czegoś to z góry przepraszam.
Urzyj przekaźnika, który ma styki NC czyli normalnie zwarte. Podczas załączenia przekaźnika styki te zostaną rozwarte.
Attachments
relay.jpg
relay.jpg (6.51 KiB) Viewed 2498 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Grzegorz K.
Posts: 15
Joined: Mon Jan 16, 2017 3:03 pm

Sun Jan 22, 2017 8:38 pm

Świeżak jestem, czyli mamy 2 rodzaje przekaźników w stanie niskim zwarte oraz rozwarte :D :D jarze teraz
User avatar
Espablo
Posts: 1363
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Jan 22, 2017 8:47 pm

Grzegorz K. wrote:
Sun Jan 22, 2017 8:38 pm
Świeżak jestem, czyli mamy 2 rodzaje przekaźników w stanie niskim zwarte oraz rozwarte :D :D jarze teraz
Nie, chodzi o to, że jeden przekaźnik może mieć 2 pary styków. Zobacz na zdjęciu.
Attachments
images.jpg
images.jpg (11.78 KiB) Viewed 2486 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Grzegorz K.
Posts: 15
Joined: Mon Jan 16, 2017 3:03 pm

Mon Jan 23, 2017 12:15 pm

DZIAŁA !! dzięki wszystkim za pomoc ;) ;)
wsosniak
Posts: 265
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Thu Nov 15, 2018 10:00 pm

pzygmunt wrote:
Sun Jan 22, 2017 6:53 pm
Użyj firmware-u do modułu bramowego. Ustawiasz tam
czas na 2sek. i sprawa załatwiona
ja to zrobiłem bardzo podobnie : wgrałem multiboard do sonoffa, ustawiłem go jako OTWIERANIE DRZWI, na wyjściu sonoffa przekaźnik …… i działa super. Mogę ustawić restart routera w harmonogramie w cloudzie, albo go restartować z aplikacji . Ale jedna rzecz mi się nie podoba (marudzę teraz :) ) : w aplikacji mam kanał o nazwie RESTART ROUTERA (to jest ok ) , ale ikonka to otwarte drzwi , i po prawej pojawia się przycisk OTWÓRZ. No ani te drzwi ani przycisk OTWÓRZ jakoś mi nie pasują do restartu (czegokolwiek , to nie musi być router) . Fajnie byłoby aby w cloudzie była dostępna nowa funkcja RESTART która działałaby tak samo jak OTWIERANIE DRZWI ale miałaby inną ikonkę i przycisk o nazwie RESTART.

I tu ukłon z prośbą w kierunku @pzygmunt-a :)
User avatar
wojtas567
Posts: 1538
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Nov 15, 2018 10:07 pm

A masz tam na liście automat schodowy?
jeżeli tak to wybierz go z listy ustaw na 2s i będzie git.
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply