Dimmer

maghost
Posty: 99
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 12:30 am

wt cze 28, 2016 7:15 pm

Witam

W źródłach istnieje soft dimmer.
Nie ma jednak na githubie skompilowanego .bina

Mógłbym prosić o kompilację?
Bo nie mam pojęcia jak pod Maciem mogę postawić tą VM :/

Najlepiej:
CFG_PORT 0
DIMMER_CHANNEL 2

Dziękuję
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr cze 29, 2016 8:36 am

https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/master/Dimmer

CFG PORT jest na GPIO0
PWM na GPIO4

Jeżeli chcesz zmienić PWM-a na GPIO2 to za linią
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... esp.h#L267


musisz dodać:

#define PWM_0_OUT_IO_MUX PERIPHS_IO_MUX_GPIO2_U
#define PWM_0_OUT_IO_NUM 2
#define PWM_0_OUT_IO_FUNC FUNC_GPIO2

Na Mac-u możesz spokojnie uruchomić VirtualBox-a.... zresztą Supla powstała na Mac-u z wirtualami.
maghost
Posty: 99
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 12:30 am

śr cze 29, 2016 9:20 pm

Dzięki Przemku!

Faktycznie, jest VirtualBox na Maca, nie wiem dlaczego od razu go skreśliłem...

Biorę się do stawiania maszyny i montażu dimmera ;)
maghost
Posty: 99
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 12:30 am

śr cze 29, 2016 10:38 pm

Jeszcze tylko czekamy na aktualizację softu na iOS, bo zamiast ściemniacza pusta luka na apce ;)
maghost
Posty: 99
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 12:30 am

sob lip 02, 2016 1:13 am

Przemku, brakuje w sofcie dimmera jeszcze funkcji, która jest w socketach: on-off z klawisza na GPIO0. To znacznie by ułatwiło włączenie np. LEDów, w momencie, gdzie nie ma telefonu pod ręką.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lip 02, 2016 9:56 am

Dodane ale nie testowałem. Jak coś to proszę o informacje zwrotną czy jest OK.
maghost
Posty: 99
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 12:30 am

sob lip 02, 2016 1:20 pm

Działa elegancko! Dzięki!
maghost
Posty: 99
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 12:30 am

sob lip 02, 2016 10:51 pm

O ile on/off działa dobrze, to problem jest ze schematem.
W dzień nie widziałem tego, ale wieczorem widać to bardzo wyraźnie.
Złożyłem wszystko wg tego schematu:
Obrazek
Niby pięknie wszystko reaguje, ściemnia się, ale... coś nie tak.
Bez rezystora 10k z bramki do 12V, fakt, nie otwiera się do końca, bardzo ciemno w 80%, ale jest stabilnie!
Dałem jak widać rezystor 10k do 12V, z jasnością lepiej, ale widać cały czas lekkie, ale irytujące miganie.
Czy na forum jest ktoś elektronikiem i wie co jest nie tak?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lip 03, 2016 6:12 am

A jak z wydajnością i filtracją12V ? PWM trochę szarpie...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
0xFF
Posty: 308
Rejestracja: sob lut 20, 2016 8:54 pm

ndz lip 03, 2016 10:35 am

PWM w ESP jest sprzętowy, czy software'owo realizowany?
ODPOWIEDZ