Dimmer

Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

wt sty 03, 2017 8:22 pm

Sugerować sie takim ukladem rezystorow jak w schemacie z początku tego tematu czy np z tego tematu :

https://majsterkowo.pl/arduino-i-smartf ... -led-rgbw/
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt sty 03, 2017 8:28 pm

Rezystory są konieczne, aby ograniczyć prąd - GPIO ma obciążaność max 12mA, przy wysterowanym wyjściu masz ok 3.3V a złącze B-E tranzystora otwiera się całkowicie przy ok. 0.7V więc najzwyczajniej zwiera ci wyjście... chyba, że mówimy o tranzystorach polowych.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

wt sty 03, 2017 8:32 pm

Mam IRFZ44N , jakie w takim razie powinienem użyć rezystory i w jakim polaczeniu? Uzylem 470 ohm , 1 kilo i nie pomogło.
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

pt sty 06, 2017 5:42 pm

Takie pytanie , czy moj problemem może byc to ze mam jakby dwa odrębne zasilania tego ukladu? ESP jest zasilane z ftdi a led , mosfet jest w ukladzie z akumulatorem 12v?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt sty 06, 2017 6:49 pm

Zasilanie z ftdi jest wystarczające do programowania, natomiast za słabe do zasilania ESP podczas pracy (u mnie nie chce nawet wystartować) natomiast zasilanie z dwóch źródeł (3.3v i 12v), jest OK pod warunkiem dobrego połączenia masy i dobrej filtracji.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

pt sty 06, 2017 7:13 pm

Esp oczywiście wystartowało i bylo widoczne w Supli i aplikacji ale moze faktycznie slabo z samym sterowaniem. Zbuduje uklad na jednym zasilaniu i wtedy bede mial pewność. U mnie masy byly odrębne, dla esp z ftdi a dla led z akumulatora 12v , dwa zupełnie inne źródła w żaden sposób nie połączone ze sobą.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt sty 06, 2017 8:16 pm

A więc nie miało prawa zadziałać... musi być wspólne odniesienie dla napięć (masa)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

sob sty 07, 2017 1:16 pm

Rozrysowałem sobie płytkę , nie jest to wybitne dzieło ale mam tylko pytanie czy jest to dobrze podłączone, jako zasilanie z 12V do 5V użyłem takiego modułu :

http://allegro.pl/mini-modul-zasilania- ... 62561.html

Jest ok?

Obrazek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob sty 07, 2017 1:52 pm

Ja użyłbym takiej: http://allegro.pl/przetwornica-dc-dc-st ... 00070.html
I obowiązkowo masa musi być wspólna, jedna dla wszystkich napięć, najlepiej "rozlana" na całej wolnej powierzchni płytki.
Dodaj przy nóżce "+" modułu z ESP kondensator 100nF i jakiś elektrolit min. 10 - 100uF.
A co z pullup dla RST i CH_PD (lub EN)?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

sob sty 07, 2017 2:39 pm

Esp jest na adapterze. Mase rozleje dla calosci i wrzucę nowy schemat. Reszta połączeń ok?
ODPOWIEDZ