Dimmer

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob sty 07, 2017 2:52 pm

Nie testowałem ściemniacza, ale myślę, że ten post będzie najbardziej pomocny i sugeruj się tym schematem: viewtopic.php?f=8&t=194&start=10#p2369
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob sty 07, 2017 2:56 pm

Ja myślę tak. Zanim zaczniesz robić cokolwiek dalej. Uruchom układ, który już masz złożony. Wgraj sobie do esp soft sprawdzony np socket i próbuj załączyć i włączyć ledy. Jeśli to zadziała to znaczy, że układ masz sprawny jeśli nie to wiadomo elektronika nie działa.
Możesz jeszcze inaczej sprawdzić połączenie. Podaj napięcie 3.3V na rezystor ten, który jest podłączony do bazy tranzystor. Powinny ledy świecić w momencie podania napięcia.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

sob sty 07, 2017 3:30 pm

Ja juz złożyłem kilka ukladow na esp :) socket , lampka , termometry. Teraz czas na cos wiecej. Stad dimmer. Użyłem adaptera esp , poprowadziłem wyjścia wg schematów i sądzę ze powinno śmigać. Wrzucę schemat z rozlana masa na calym pcb i sprawdze tez opcje podania napiecia przez tezystor na tranzystor.

ok, wrzucam schemat

Obrazek
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

sob sty 07, 2017 8:38 pm

Dobra, złożyłem na krótko i działa! :) Jest tylko nowy problem , ledy swieca slabo , na wyjściu z tranzystora jes 7.4 V , całość swieci przez to słabo. Zasilaniem jest akumulator 12v 1.2ah , mały owszem ale czy to na pewno nie powinno wystarczyć? Zmienialem rezystor z 1k na 470 ohm , bez różnicy. Jakies pomysly?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob sty 07, 2017 8:52 pm

Ja myślę, że tu masz odpowiedz
viewtopic.php?f=8&t=194&start=10#p2369
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

sob sty 07, 2017 8:56 pm

Czyli musze zmienić tranzystor na IRL i wyrzucić rezystor?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob sty 07, 2017 9:50 pm

slawek pisze:Nie testowałem ściemniacza, ale myślę, że ten post będzie najbardziej pomocny i sugeruj się tym schematem: viewtopic.php?f=8&t=194&start=10#p2369
Espablo pisze:Ja myślę, że tu masz odpowiedz
viewtopic.php?f=8&t=194&start=10#p2369
...a nie mówiłem...:lol:
Wartość rezystora nie ma większego znaczenia - te tranzystory są sterowane potencjałem, nie prądem, ważna jest wartość napięcia bramki, przy którym otwiera się do końca.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

sob sty 07, 2017 10:10 pm

Czyli zmienic na IRL i wywalić rezystor?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob sty 07, 2017 10:29 pm

Lechu_ pisze:Czyli zmienic na IRL i wywalić rezystor?
Zmień tranzystor, zostaw rezystor.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

sob sty 07, 2017 10:29 pm

Dzięki, to przerabiam schemat :)
ODPOWIEDZ