Dimmer

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob sty 07, 2017 10:36 pm

Jak już pisałem - nie testowałem jeszcze ściemniacza z braku czasu, chociaż tranzystory IRL leżą już parę miesięcy ;) (moim priorytetem jest dimmer na 230v i też brak "mocy przerobowych"), ale na opisie kolegi @maghost chyba możesz polegać, bo wg mojej wiedzy jest to dobre rozwiązanie. Bynajmniej ja zrobiłbym tak samo...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob sty 07, 2017 10:37 pm

Ja bym zrobił tak
Załączniki
34ru6c0.png
34ru6c0.png (58.57 KiB) Przejrzano 2524 razy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob sty 07, 2017 10:43 pm

I przy tym układzie wykorzystasz tranzystory, które masz - dobry sposób na podniesienie napięcia sterującego.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

ndz sty 08, 2017 5:55 am

Misialbym dokupić 2n2222 ale rozumiem ze moglbym juz wykorzystać moje obecne tranzystory a nie zakupic te 540 ze schematu? Ewentualnie czy te 2n moge zastapic BC547b ?
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

ndz sty 08, 2017 9:44 am

Ciekawostka, wpiąłem wg powyższego schematu BC547b , bo takie miałem. Pasek led reaguje odwrotnie do do tego co mamy w aplikacji :) Czyli włącza się na OFF a wyłącza na ON , rozjaśnianie powoduje ściemnianie i odwrotnie. Dodatkowo nie wyłącza się zupełnie tylko świeci słabym światłem (jest na nim napięcie 7.13V). Czy to przez BC547 zamiast 2N2222?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz sty 08, 2017 11:09 am

Odwrotne działanie spowodowane jest zastosowanie tutaj tranzystora npn 2n2222. Musiałbyś dać jakiś pnp.
Zamień rezystory podciągające z 10k na mniejsze np. 4.7k
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

ndz sty 08, 2017 11:31 am

Ja zastosowalem bc547 jak wspomniałem. Rozumiem ze 2n2222 jest odwrotny i to spowoduje poprawne dzialanie kierunków dzialania?

edit :

wrzuciłem 4.7 kilo, napięcie dalej mam 7V przy opcji wyłączenia. Może po prostu iść w tą stronę IRLL2705?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz sty 08, 2017 11:54 am

Lechu_ pisze:Ja zastosowalem bc547 jak wspomniałem. Rozumiem ze 2n2222 jest odwrotny i to spowoduje poprawne dzialanie kierunków dzialania?
BC547 jest NPN i 2n2222 też jest NPN
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

ndz sty 08, 2017 12:14 pm

Fakt, też znalazłem takie info. Pomijając to (bo mogę zamówić sobie pnp) co może być przyczyną że diody nie gasną do końca, że tam pojawia się jeszcze napięcie ok 7V? Chciałbym się na coś zdecydować , albo tylko te tranzystory LL albo opcja z dwoma tranzystorami - tu musiałbym tylko wiedzieć co zrobić aby diody wyłączały się zupełnie.
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

wt sty 17, 2017 7:00 pm

Opanowane

Stosujemy tranzystor STP36NF06L (opcjonalnie STP16NF06L) , bez rezystora. Wszystko działa od strzału

Więcej info tutaj

http://blog.quindorian.org/2016/07/esp8 ... nled.html/

Przydało by się tylko aby sterowanie nie odbywało się skokowo tylko płynnie jak to ma miejsce w zwykłych ściemniaczach. Pewnie to kwestia softu.
ODPOWIEDZ