Strona 1 z 2

SENSOR NC i NO - problem

: śr mar 01, 2017 10:42 am
autor: Espablo
Zauważyłem jedną rzecz. Mianowicie jak wejścia sensor jest ustawione NO wszystko jest OK. Problem zaczyna się jak ustawię NC, wejście mam zwarte i zresetuję ESP. Układ zaczyna pokazywać dobre wskazania dopiero jak zmienię stan styków. Wiem, że wykrywane jest to w przerwaniu ale stan początkowy jest jak dla NO.

Re: SENSOR NC i NO - problem

: śr mar 01, 2017 10:53 am
autor: pzygmunt
Nie mam dostępu do waszych źródeł. Wrzućcie gdzieś na githuba to zerknę. Przy rejestracji urządzenia trzeba przekazywać początkowy stan.

Re: SENSOR NC i NO - problem

: śr mar 01, 2017 4:40 pm
autor: Seba5120
Espablo pisze:
śr mar 01, 2017 10:42 am
Zauważyłem jedną rzecz. Mianowicie jak wejścia sensor jest ustawione NO wszystko jest OK. Problem zaczyna się jak ustawię NC, wejście mam zwarte i zresetuję ESP. Układ zaczyna pokazywać dobre wskazania dopiero jak zmienię stan styków. Wiem, że wykrywane jest to w przerwaniu ale stan początkowy jest jak dla NO.
Potwierdzam, u mnie tak samo. Pokazuje dobry stan po restarcie, dopiero jak coś załącze :)

Re: SENSOR NC i NO - problem

: śr mar 01, 2017 4:57 pm
autor: pzygmunt
Jak już pisałem przy rejestracji urządzenia trzeba przekazać aktualną wartość.
Przykład:
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... dule.c#L79

Re: SENSOR NC i NO - problem

: pt mar 03, 2017 12:07 pm
autor: Espablo
pzygmunt pisze:
śr mar 01, 2017 4:57 pm
Jak już pisałem przy rejestracji urządzenia trzeba przekazać aktualną wartość.
Przykład:
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... dule.c#L79
Czyli trzeba to zrobić np. w ten sposób.

Kod: Zaznacz cały

srd->channels[2].value[0] = gpio__input_get(B_SENSOR_PORT1);
natomiast ja mam wejścia sensor z flagą INPUT_FLAG_PULLUP to musiałem to zrobić w ten sposób:

Kod: Zaznacz cały

srd->channels[2].value[0] = !(gpio__input_get(B_SENSOR_PORT1));
Teraz działa tak, jak należy. Dzięki

Re: SENSOR NC i NO - problem

: pt mar 03, 2017 9:29 pm
autor: Zybi
Espablo pisze:
pt mar 03, 2017 12:07 pm
...
Teraz działa tak, jak należy. Dzięki
A testowałeś przypadek, gdy mamy stan aktywny na czujniku w momencie resetu?
Np. zwarcie do masy przy fladze pull-up - czy masz zmianę stanu po zdjęciu zwarcia?
U mnie są tylko dobre wskazania na samym starcie, ale zmiany stanu, gdy zdejmę zwarcie nie ma i to zarówno przy NO jak i NC.

Re: SENSOR NC i NO - problem

: pt mar 03, 2017 11:21 pm
autor: Espablo
Potestowałem teraz trochę i muszę powiedzieć, że na GPIO16 działa to bezbłędnie. Natomiast wejście sensor na GPIO4 nadal ma problemy. Tzn początkowe wskazania są prawidłowe i nie ma znaczenia czy przed resetem i w trakcie uruchamiania się modułu mam zwarte czy też rozwarte do masy. Wskazania są zawsze odpowiednie w danym przypadku. Problem jest natomiast przy zwartym wejściu do masy i uruchomieniu. Pierwsza zmiana stanu nie powoduje reakcji dopiero następna powoduje zmianę

Re: SENSOR NC i NO - problem

: ndz kwie 09, 2017 8:14 am
autor: kris.gie
Czy da się jakoś rozwiązać problem niewłaściwego pokazywania stanu wejść? Soft InCan na płytce Espablo, wejścia NO, po resecie obydwa pokazują że są otwarte.

Re: SENSOR NC i NO - problem

: ndz kwie 09, 2017 8:20 am
autor: Seba5120
Sławek sobie z tym poradził.
Testowałem jego soft i jest okej.
Sprawdza po włączeniu stan wejścia.

Re: SENSOR NC i NO - problem

: ndz kwie 09, 2017 8:35 am
autor: slawek
Jeszcze nie do końca... ale jest światełko w tunelu ;)