Sonoff gate - czujnik otwarcia

siba
Posty: 99
Rejestracja: pn lut 06, 2017 4:01 pm
Lokalizacja: Kraków

sob mar 11, 2017 11:13 am

Szukam i szperam ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Czy sonoff z wgranym wsadem z paczki sonoff_gate_v1.8.2.rar obsłuży sygnały sterujące z czujników np. kontaktronowych czy nie? Jeśli tak to proszę o podpowiedź gdzie i jak to podłączyć?
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob mar 11, 2017 11:45 am

Kompilacja ta obsługuje tylko czasowe załączanie przekaźnika bez czujników.
siba
Posty: 99
Rejestracja: pn lut 06, 2017 4:01 pm
Lokalizacja: Kraków

sob mar 11, 2017 2:15 pm

Czy pozostałe wsady dostępne na githubie dla tego modułu także tego nie posiadają?
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob mar 11, 2017 3:31 pm

Nie posiadają.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8439
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob mar 11, 2017 3:47 pm

siba pisze:
sob mar 11, 2017 11:13 am
Szukam i szperam ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Czy sonoff z wgranym wsadem z paczki sonoff_gate_v1.8.2.rar obsłuży sygnały sterujące z czujników np. kontaktronowych czy nie? Jeśli tak to proszę o podpowiedź gdzie i jak to podłączyć?
Tzn ? Co ma się zadziać po zmianie stanu czujnika ?
siba
Posty: 99
Rejestracja: pn lut 06, 2017 4:01 pm
Lokalizacja: Kraków

sob mar 11, 2017 4:15 pm

Dokładnie chodzi mi o informację o tym czy bramka jest zamknięta czy otwarta. Zwarcie styków czujnika byłoby widoczne w aplikacji na smartfonie, ale nie miałoby to wpływu na działanie przekaźnika.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8439
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob mar 11, 2017 4:20 pm

No to spokojnie możesz podłączyć kontraktron.
Będziesz widział stan otwarcia w aplikacji.
siba
Posty: 99
Rejestracja: pn lut 06, 2017 4:01 pm
Lokalizacja: Kraków

sob mar 11, 2017 6:58 pm

A podłączenie do 5 pinu przez pull up?
siba
Posty: 99
Rejestracja: pn lut 06, 2017 4:01 pm
Lokalizacja: Kraków

sob mar 11, 2017 8:48 pm

W coudzie widzę pozycję o nazwie "czujnik otwarcia" i z listy wyboru mogę wybrać tylko brak. W aplikacji furtka widnieje jakby była cały czas otwarta. Wciskanie przycisku na sonoffie też nie zmienia stanu ikony w aplikacji a przekaźnik załącza tylko na czas wciśnięcia zgodnie zresztą z opisem w pliku załączonym do paczki z wsadem, jednak w tym opisie brakuje informacji na temat czujnika otwarcia, gdzie go podłączyć i jak. Podłączenie na piąty pin nic nie dało. Może coś źle robię?
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob mar 11, 2017 9:02 pm

Pisałem przecież, że te kompilacje nie zawierają funkcji czujnika otwarcia. Firmware "gate" dla sonoff-a nie są dedykowane do zastosowania modułu do sterowania bramą/furtką lecz jako przekaźnik czasowo załączany, na wyjściu którego pojawia się napięcie sieci. Jest to firmware do modułu bez przeróbek i brak czujnika jest moją świadomą decyzją.
ODPOWIEDZ