Sonoff gate - czujnik otwarcia

Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

śr sty 23, 2019 1:43 pm

Arek.kandula pisze:
śr sty 23, 2019 10:37 am
Część.mam pytanko odnośnie sonoff SV. Mam napęd Hormann promatic do bramy garażowe.czy pójdzie podpiąć się do tego napędu sonoffa?jeśli wgrania multiboard do niego to będzie działać?jeśli sonoff będzie podpięty to czy będzie można otworzyć bramę z pilota orginalnego.? Czy jest potrzebny ten czujnik otwarcia bramy? pozdrawiam serdecznie

...mam ta sama brame,
-Sonoff SV - soft @Zibi
- mozna uzywac pilota (podpiecie nie zmienia nic w bramie, SUPLA jest tylko dodatkowym przyciskiem napedu)
- nie musi byc czujnik (to wazna sparawa.... czasem odjechalem od domu a brame zapominalem zamknac, teraz moge sprawdzic czy aby na pewno zamknieta).
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

śr sty 23, 2019 2:15 pm

Super dzięki za informacje.mozesz podzrucic mi zdjęcie jak masz to podłączone oraz link do Softa zibiego
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

śr sty 23, 2019 8:13 pm

Mam problem z czujnikiem otwarcia - działa i nie działa i nie wiem co jest powodem. Płytka SV i podłączony na 1 metrowym kablu przez rezystor jak na poniższej fotce. Czy to jest prawidłowe połączenie bo widziałem gdzieś zdjęcia bez rezystora. Czujnik działał mi na stole a jak przenoszę wszystko pod napęd w okolice metalowej szyny to przestaje działać i nie może potem zaskoczyć nawet na stole. Może to problem z połączeniem, wada czujnika ? W apce jak mam ikonkę czujnika to mam zielone kółeczko bez wypełnienia - nie tak jak przy ikonce otwierania bramy że jest pełne zielone. Może coś robię nie tak ? Soft sonoff_gate_ds18b20_NC_v2.0_p5
Załączniki
f5dd226544cd944eb649fdd21010.jpg
f5dd226544cd944eb649fdd21010.jpg (168.21 KiB) Przejrzano 918 razy
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr sty 23, 2019 8:21 pm

Podejrzewam, że to wpływ tej "metalowej szyny" o której piszesz...
Rozumiem, że to kontaktron? Prawdopodobnie się "namagnesowuje"
Sprawdź omomierzem stan styków na odłączonym od płytki czujniku w pozycji otwartej i zamkniętej bramy...
Metal może zaburzać pracę kontaktronu.
Proponuję dać jak największy, najlepiej taki najazdowy.
Podłączony jest prawidłowo.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

czw sty 24, 2019 7:34 am

slawek pisze:
śr sty 23, 2019 8:21 pm
Podejrzewam, że to wpływ tej "metalowej szyny" o której piszesz...
Rozumiem, że to kontaktron? Prawdopodobnie się "namagnesowuje"
Sprawdź omomierzem stan styków na odłączonym od płytki czujniku w pozycji otwartej i zamkniętej bramy...
Metal może zaburzać pracę kontaktronu.
Proponuję dać jak największy, najlepiej taki najazdowy.
Podłączony jest prawidłowo.
Tak to kontaktron NC - kupiłem najtańszy dość mały plastikowy. Podłączyłem i na stole mi działało więc idę podłączać. Przykleiłem kontaktron do szyny i sprawdzam i nie działa więc demontaż i na stół i wszystko sprawdzam i dalej nic. Na drugi dzień od nowa sprawdzam połączenia, resetuje i zaskoczył idę bramy i zbliżyłem do szyny i sprawdzam w apce i nie działa więc na stół ale też nie zadziałało. Zobaczę dzisiaj i zmierzę ten opór omomierzem.
Zieciu971
Posty: 11
Rejestracja: śr wrz 21, 2016 7:49 pm

wt cze 25, 2019 8:11 am

Witam serdecznie, ma ktoś z was soft Gate do sonoffa Basic ? Kolega Zibi wszystko usunął. Pozdrawiam serdecznie
pykaman
Posty: 60
Rejestracja: śr maja 31, 2017 12:55 pm

wt cze 25, 2019 8:22 am

Jaka wersja ? daj na priv mejla to wysle
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1067
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt cze 25, 2019 11:44 am

Zieciu971 pisze:
wt cze 25, 2019 8:11 am
Witam serdecznie, ma ktoś z was soft Gate do sonoffa Basic ? Kolega Zibi wszystko usunął. Pozdrawiam serdecznie
W archiwalnych repozytoriach na githubie może coś użytecznego dla siebie znajdziesz
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/e ... onoff/v2.0
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
bokk
Posty: 5
Rejestracja: pt mar 01, 2019 4:26 am

pt cze 28, 2019 6:28 am

Też miałem problem z kontaktronem przy ramie bramy uchylnej. Raz działał a raz nie. Magnesował się. Pomogło zastosowanie wyłącznika krańcowego ME-8168. Zamontowany na samym dole ramy tak aby sygnalizował stan zamknięty przy całkowitym zamknięciu bramy.
Załączniki
WYLACZNIK-KRANCOWY-ME-8168-KRANCOWKA-EL-SPREZYNOWY.jpg
WYLACZNIK-KRANCOWY-ME-8168-KRANCOWKA-EL-SPREZYNOWY.jpg (154.59 KiB) Przejrzano 500 razy
ODPOWIEDZ