Strona 2 z 2

Re: Sonoff z ewelink nie widzi sieci

: ndz lip 16, 2017 3:40 pm
autor: besix
Kolego skoro brzmi skomplikowanie to może zacznij od podstawowego sonoffa , jest na tym forum poradnik jak wgrać firmware ( soft) z opisem pinów do podłączenia konwertera i cała procedura uruchomienia . Taki moduł zastosujesz sobie np do lampki nocnej zamiast zwykłego włącznika i przy okazji poznasz podstawy. Start od tego " sterownika " 4CH wiąże się z większą stratą finansową w razie porażki niż przy sonofie za 20 zł - około 5 $
Pozdrawiam

Re: Sonoff z ewelink nie widzi sieci

: ndz lip 16, 2017 7:49 pm
autor: ProLight
Wolałbym jednak powalczyć z tym co już mam ;) narazie te sterowniki są dla mnie bezużyteczne, nie mają żadnej wartości bo nie będą działać w sposób który potrzebuję, czyli bez pośredników, bezpośrednio z smartfonem.

Przeczytałem poradnik dotyczący zmiany oprogramowania:
http://smart-house.adrian.czabanowski.c ... do-sonoff/

Jest napisane krok po kroku więc powinno pójść.

Tylko czy ten soft, będzie odpowiedni:
https://github.com/zchmielak/ESP8266/tr ... Sonoff_4CH
Z tego co widzę to polecany jest wersja z ds18b20 - lecz ja nie potrzebuję pomiaru temperatury.

Re: Sonoff z ewelink nie widzi sieci

: ndz lip 16, 2017 8:54 pm
autor: Zybi
ProLight pisze:
ndz lip 16, 2017 7:49 pm
...
Tylko czy ten soft, będzie odpowiedni:
https://github.com/zchmielak/ESP8266/tr ... Sonoff_4CH
Z tego co widzę to polecany jest wersja z ds18b20 - lecz ja nie potrzebuję pomiaru temperatury.
...
Musisz dostarczyć więcej danych odnośnie przedmiotowego modułu 4Ch, a najlepiej schemat ideowy. Samo zdjęcie to za mało.

EDIT:
PSB-B04 jest na ESP8266, a soft jw. jest dla modułu PSF-A85 na ESP8285 i już z tego powodu 2 piny: GPIO9 i GPIO10 oprogramowane w tym sofcie nie są dostępne na twoim module, bo są wykorzystywane do komunikacji z pamięcią flash.
EDIT2:
Na zdjęciu jest PSF-B04 a nie PSB-B04, a czy to jest to samo, czy nie, to nie wiem, bo nawet Google tego nie wyszukuje.

Re: Sonoff z ewelink nie widzi sieci

: ndz lip 16, 2017 10:59 pm
autor: slawek
Ale w trybie DIO chyba da się je wykorzystać ?
Oczywiście to moje przypuszczenia...

Re: Sonoff z ewelink nie widzi sieci

: pn lip 17, 2017 12:02 am
autor: Zybi
slawek pisze:
ndz lip 16, 2017 10:59 pm
Ale w trybie DIO chyba da się je wykorzystać ?
Oczywiście to moje przypuszczenia...
Wgrałem soft w trybie DIO do modułu ESP12E, w którym jest dostęp do GPIO9 i GPIO10 - GPIO10 działa, ale GPIO9 resetuje moduł.

Re: Sonoff z ewelink nie widzi sieci

: pn lip 17, 2017 5:36 am
autor: slawek
Miałem to samo ... ale zrzuciłem to na moją niewiedzę... :-)

Re: Sonoff z ewelink nie widzi sieci

: pn lip 17, 2017 7:33 am
autor: besix
ProLight pisze:
ndz lip 16, 2017 7:49 pm
Wolałbym jednak powalczyć z tym co już mam ;) narazie te sterowniki są dla mnie bezużyteczne, nie mają żadnej wartości bo nie będą działać w sposób który potrzebuję, czyli bez pośredników, bezpośrednio z smartfonem.

Przeczytałem poradnik dotyczący zmiany oprogramowania:
http://smart-house.adrian.czabanowski.c ... do-sonoff/

Jest napisane krok po kroku więc powinno pójść.

Tylko czy ten soft, będzie odpowiedni:
https://github.com/zchmielak/ESP8266/tr ... Sonoff_4CH
Z tego co widzę to polecany jest wersja z ds18b20 - lecz ja nie potrzebuję pomiaru temperatury.
Nie będę powtarzał tego co napisał ZYBI bo to kumaty facet i zrobił pod kątem Twojego modułu nawet mały test, chcę tylko dodać że jeśli firmware jest z obsługą termometru to nie znaczy, że ten ds18b20 musi być podpięty ( ustawia się to z poziomu serwera), a jeśli chodzi o pełną niezależność od "Pośredników" jak to nazwałeś, to owszem Supla na to pozwala, ale trzeba zacząć od postawienia sobie własnego serwera, bez niego będziesz dalej musiał korzystać z pośrednictwa , i nie zmieni tego fakt wykorzystania telefonu jako AP. Zasada jest taka - bez znaczenia jaki moduł - łaczy się z serwerem- Ty z telefonu wydajesz polecenie do serwera- serwer wymusza wykonanie tego polecenia na module . Sieć wifi jest tylko łącznikiem serwera z modułem Jaśniej nie umiem tego napisać.

Re: Sonoff z ewelink nie widzi sieci

: pn lip 17, 2017 9:29 am
autor: pzygmunt
Jeżeli potrzebujesz sterować bez "pośredników" to musisz szukać innego oprogramowania.