Sonoff - po wgraniu firmware przestały działać

jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

pn lip 31, 2017 7:18 pm

Zwykły, zamówiony na Banggood . 10A , 5 pinowy.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9322
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lip 31, 2017 7:19 pm

Link?
Zybi
Posty: 1476
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn lip 31, 2017 7:21 pm

Powiedz jakie firmware chcesz to Ci przekompiluję na DOUT
jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

pn lip 31, 2017 7:24 pm

https://www.banggood.com/DIY-Wi-Fi-Wire ... ds=myorder . Obie partie zamawiałem z tego samego Linku.

Pierwszy Sonoff zaprogramwany na QiO był zakupiony na początku czerwca. Pozostała partia na początku lipca .


Rozumiem, że firmware pod Qio nie jest kompatybilny z Sonoff pod DOut ?
Jeżeli można to prosiłbym o firmware, pod ktorym sonoff obsługuje włącznik światła bi stabilny.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9322
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lip 31, 2017 7:33 pm

SPI mode:DIO/QIO
Flash size: 1MB( 8mbit)

esp_init_defaults.bin---->0xFC000
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9322
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lip 31, 2017 7:38 pm

Cos moje posty nie wchodzą. Napisze jeszcze raz.
ESP nie wie jaki ma flash. Określamy to przy flashowsniu zgodnie z tym co jest w rzeczywistości. Jak podamy za mały to nic się nie stanie. Za duży to ESP będzie czytał/zapisywał poza zakres.

To jaki ustawiamy rozmiar flasha wpływa na to skąd ESP czyta dane inicjalizacyjne (esp_init_data). Z Twoich logow wynika, że z tym jest problem.

Flash stosowany w Sonoff-ach (basic) ma 1MB (8 mbit) i moze pracować w trybach DIO/QIO.
Zybi
Posty: 1476
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn lip 31, 2017 7:47 pm

Zrób tak jak Przemek napisał, a jak nie pomoże to wtedy spróbuj z tym softem SPI MODE DOUT (sam jestem ciekaw co będzie)

Edit:
Załącznik usunięto
jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

pn lip 31, 2017 7:53 pm

Więc wstaje tylko z takimi ustawieniami. Ewentualnie bez pliku esp_init_defaults.bin---->0xFC000 też wstaje. Przy innych ustawieniach niestety nawet lampka nie mrugnie. Spróbuję jeszcze z drugim.
Załączniki
sonoff dout.png
sonoff dout.png (63.96 KiB) Przejrzano 3052 razy
jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

pn lip 31, 2017 8:11 pm

mariusz_70 pisze:
pn lip 31, 2017 7:16 pm
Miałem podobny problem z esp-01,na jednym anglojęzycznym forum wyczytałem że była partia modułów które do poprawnego zaprogramowania wymagały ustawienia SPI MODE na DOUT, po tej zmianie poszło od kopa
Sprawa wygląda następująco: całą trójka działa dopiero po ustawieniu SPI w tryb DOUT. Sonoffy logują się do sieci. Przekaźniki również działają.
Jeżeli tryb SPI nie wpłynie w żaden sposób na obsługę, to chyba w tym momencie zakończę już tą nierówną walkę.
Dziękuję wszystkim za pomoc :)
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn lip 31, 2017 8:17 pm

A mógłbyś wrzucić foto płytki tego sonoffa?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”