Sonoff - po wgraniu firmware przestały działać

Awatar użytkownika
TomekSkarabeusz
Posty: 41
Rejestracja: wt maja 29, 2018 6:14 am

śr sie 29, 2018 7:31 am

Odgrzewam temat.
Wczoraj przyszły Sonoff Dual R2 ver. 1 2017.07.20 i ochoczo zabrałem się do pracy.
Firmware Przemka z https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... onoff_dual
Używałem zarówno ESP FLASH DOWNLOAD TOOL jak i Nodemcu Firmware Programmer.
Przy ustawieniu SPI Mode na DIO Sonoffy nie wykazują żadnej reakcji po wgraniu firmware.
Po przestawieniu na DOUT udało się je uruchomić. Zalogowałem się do WIFI Sonoffa, ustawiłem wifi settings i Supla settings i Sonoff widoczny jest zarówno w Supli, na fracz.com jak i w smartfonie. Niestety przekaźniki wyglądają na martwe. Żadnej reakcji na przełączenie poprzez fracz, smartfon jak i fizycznie (Button 0+GDN, Button 1+GDN)
Jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
Piotr61
Posty: 57
Rejestracja: pt wrz 15, 2017 12:59 pm

śr sie 29, 2018 10:38 am

TomekSkarabeusz pisze:
śr sie 29, 2018 7:31 am
...
Jakieś sugestie?
Tak, wgrałeś soft przeznaczony do "starej" wersji sonoff_dual.
Szukaj do wersji R2.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
percy
Posty: 30
Rejestracja: czw lut 02, 2017 8:11 pm

pn wrz 10, 2018 12:57 pm

Szanowni,

Mam problem z wgraniem Supli do TH16.
Wgranie plików z https://www.supla.org/en/download działa bez problemu. Natomiast próba wgrania wersji z https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/master/sonoff_th kończy się takim komunikatem po włączeniu:

ets Jan 8 2013,rst cause:1, boot mode:(3,6)

ets_main.c

Używam ESPFlashDownloadTool_v3.6.4

z następującymi parametrami:

boot_v1.5.bin @ 0x0
sonoff_th16_user1.1024.new.2.bin @ 0x1000
esp_init_data_default.bin @ 0xFC000

CrystalFreq: 26M
SPI speed: 40MHz
SPI mode: DOUT albo DIO
Flash size: 8Mbit

Nie pomaga wcześniejsze wgranie pliku pustego. Jakiś pomysł co może być nie tak?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1614
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn wrz 10, 2018 1:41 pm

percy pisze:
pn wrz 10, 2018 12:57 pm
sonoff_th16_user1.1024.new.2.bin @ 0x1000
znajdź różnicę ;)

Kod: Zaznacz cały

sonoff_th16_user1.1024.new.2.bin---->0x01000
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
percy
Posty: 30
Rejestracja: czw lut 02, 2017 8:11 pm

pn wrz 10, 2018 2:19 pm

to chyba nie to. po dodaniu początkowego 0 efekt ten sam.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn wrz 10, 2018 2:21 pm

wyczyść go przed prawidłowym wgraniem
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
percy
Posty: 30
Rejestracja: czw lut 02, 2017 8:11 pm

pn wrz 10, 2018 4:03 pm

czyściłem za każdym podejściem. i za każdym podejściem wersja 1.8 wchodzi bez problemu. a wersja 2.5.3 z tymi samymi ustawieniami nie.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn wrz 10, 2018 4:32 pm

Startujesz go z własnego zasilacza czy z konwertera?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
percy
Posty: 30
Rejestracja: czw lut 02, 2017 8:11 pm

pn wrz 10, 2018 7:39 pm

Napięcie podaję z interfejsu CP2102. Ale jakby coś było nie tak np. z napięciem nie dałoby się też wgrać wersji 1.8. Co więcej, testowo wgrywałem też firmware od Zibi'ego i też wgrywał się bez problemu.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn wrz 10, 2018 7:43 pm

Po wgraniu spróbuj wystartować go z sieci, nie z interfejsu
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”