Dodatkowy przycisk do podwójnego przekaźnika

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt sie 09, 2016 10:18 pm

Niestety - moja kompilacja dobrze działa w trybie button, natomiast w tryb switch wchodzi tylko 1 kanał, drugi pozostaje w trybie button... nie mogę znaleźć błędu.
Czy mógłbyś podrzucić mi np. na PW całe swoje źródełko supla_esp_gpio.c dla porównania?
Nie chcę skompilowanego softu, bo trochę przerabiam go do swojej płytki, chcę znaleźć i naprawić problem...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8741
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sie 10, 2016 7:00 am

Całe źródło jest na githubie.

Tryb switch jest trochę bardziej "skomplikowany". Trzeba to zrobić na timerze
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... pio.c#L449
Zybi
Posty: 1467
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr sie 10, 2016 11:17 am

W zródle na Githubi-e w supla_esp_gpio.c jest chyba błąd:

#if defined(BUTTON1_PORT) && defined(RELAY1_PORT)

single_key[keys.key_num] = key_init_single(BUTTON1_PORT, NULL, supla_esg_gpio_button1_pressed);
keys.key_num++;

#endif

#if defined(BUTTON1_PORT) && defined(RELAY1_PORT) - tu jest powtórzenie takiej samej kombinacji

single_key[keys.key_num] = key_init_single(BUTTON2_PORT, NULL, supla_esg_gpio_button2_pressed);
keys.key_num++;

#endif
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8741
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sie 10, 2016 11:33 am

racja
Rlech
Posty: 7
Rejestracja: sob cze 25, 2016 7:15 am

pt sie 12, 2016 7:51 pm

Dziękuję wszystkim za pomocne uwagi. Po podpowiedzi p. Przemka długo walczyłem z modyfikacją kodu ale bezskutecznie i jak teraz widzę nie do końca w dobrą stronę te modyfikację szły. Dzięki uwagom Zybi teraz wszystko śmiga :D
okos
Posty: 69
Rejestracja: śr lip 13, 2016 6:18 am

pt paź 21, 2016 1:23 pm

Witam, czy mogę prosić o podrzucenie gotowego pliku bin do sterowania dwoma przekaźnikami ( wifisocket x2 ) bo chciałbym zastosować to do żyrandola
2+3 żarówki ?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt paź 21, 2016 3:07 pm

Masz tu z pamięcią ostatniego stanu i oddzielnym konfigiem dla obu kanałów.
CFG -GPIO 5
Relay 1 -GPIO 4
Relay2 -GPIO 13
DS18B20 - GPIO 2
Input 1-GPIO 14
Input 2- GPIO 12
Wgrywasz pod adresy: 00000 i 01000
Załączniki
DUALSOCKET_MD.rar
(199.04 KiB) Pobrany 68 razy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
okos
Posty: 69
Rejestracja: śr lip 13, 2016 6:18 am

pt paź 21, 2016 6:12 pm

Super :D Dzięki Wielkie
Otwór w ścianie już przygotowany, ale jak widać nie obyło się bez przeszkód ( PRL dał znać ) ;)
Załączniki
0-02-05-b1006d028e29ab1c882c420b30c62f3ef431326d16b410395d59a872bba85aad_full.jpg
0-02-05-b1006d028e29ab1c882c420b30c62f3ef431326d16b410395d59a872bba85aad_full.jpg (248.17 KiB) Przejrzano 1934 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”