Czujnik odległości

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr wrz 06, 2017 9:53 am

Witam, ponawiam swoją prośbę w sprawie obsługi czujnika odległości pod esp-07
Znaleziony kod nie wyświetla żądnej wartości.

Kod: Zaznacz cały

double get_distance(int channelNumber, double distance) {
   // return 1; // Odległość w metrach
   return 0.25; // Odległość w metrach
  
}

void setup() {
SuplaDevice.setDistanceCallback(&get_distance);
SuplaDevice.addDistanceSensor();
}
Nie pomaga również zmiana SuplaDevice.setDistanceCallback(&get_distance); na

Kod: Zaznacz cały

SuplaDeviceCallbacks supla_arduino_get_callbacks(void) {
          SuplaDeviceCallbacks cb;
          
          cb.tcp_read = &supla_arduino_tcp_read;
          cb.tcp_write = &supla_arduino_tcp_write;
          cb.eth_setup = &supla_arduino_eth_setup;
          cb.svr_connected = &supla_arduino_svr_connected;
          cb.svr_connect = &supla_arduino_svr_connect;
          cb.svr_disconnect = &supla_arduino_svr_disconnect;
          cb.get_temperature = &get_temperature;
          cb.get_temperature_and_humidity = NULL ;
          cb.get_rgbw_value = NULL;
          cb.set_rgbw_value = NULL;
          cb.get_distance = &get_distance;
          return cb;
gdzie popełniłem błąd , o czym zapomniałem
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr wrz 06, 2017 10:01 am

Nie testowałem tej implementacji na ESP07
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw wrz 07, 2017 7:39 am

Sprawdziłem na Arduino Mega też nie chce mi działać :( , identyczny obiaw (---m).
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw wrz 07, 2017 8:32 am

U mnie działa
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw wrz 07, 2017 8:34 am

double distance = 1;

double get_distance(int channelNumber, double distance) {

distance+=0.25;
return distance;

}


Musi się zmienić przy drugim odczycie
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw wrz 07, 2017 8:35 am

A możesz udostępnić kod którego używasz ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw wrz 07, 2017 8:36 am

Masz wyżej
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw wrz 07, 2017 8:40 am

sorki nie zauważyłem :D
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw wrz 07, 2017 9:06 am

Działa :D , to znaczy że wartość musi być zmienna, nie może być statyczna ?
Chciałem to wykorzystać do wyświetlania wydajności wentylacji , ominąłem to w taki sposób że do drugi raz od wartości rzeczywistej odejmowany jest 0.05 i ta się kręci :lol:
Tylko jak to obejść przy liczniku np prądu czy wody ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw wrz 07, 2017 9:15 am

To jest wynik błędu ;)
Drugi odczyt musi być różny od pierwszego. Reszta nie musi się zmieniać.
Przy publikacji procentowej obsługi rolet może uda mi się to poprawić ;)
ODPOWIEDZ