Czujnik odległości

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt wrz 11, 2018 9:50 am

Może w piątek znajdę czas to (jak pozwolisz) połączę się z Twoim kontem i spróbuje to zdebugiwac
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

wt wrz 11, 2018 9:56 am

OK, teraz sprawdzałem jak odepnę vcc od czujnika to aplikacja się resetuje, ale jak uda mi się wcisnąć przycisk "grupy"/ trzy kołeczka to supla
przestaje się resetować
I kolejna rzecz jaka zaobserwowałem - aplikacja sie resetuje jak akurat jest wyświetlany kanał odległości, ale jak przesunę go poza ekran, na inne kanały to jest ok, ale jak znów przesunę na czujnik odległości i jest on odłączone od vcc to się resetuje
michalgbn
Posty: 29
Rejestracja: ndz lip 01, 2018 3:42 pm

wt wrz 18, 2018 7:57 pm

Czy montując taki czujnik na górze pojemnika na pellet skierowany do dołu będzie pokazywało w aplikacji odległość od góry(czujnika) do pelletu( i będzie się zmieniało z momentem zmiany stanu pelletu ) ?
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

śr wrz 19, 2018 5:32 am

tak
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

śr wrz 19, 2018 5:47 am

Owszem tak, ale do czasu kiedy na powierzchni pelletu nie zrobi się lej , a w każdym zasobniku zrobi się dość szybko i wtedy wskazania będą od czapy. Jak ktoś chce stosować ten czujnik , to na wierzch pelletu trzeba kłaść coś płaskiego , żeby Echo i Trig nie głupiały.
Sprawdzone w praktyce.
michalgbn
Posty: 29
Rejestracja: ndz lip 01, 2018 3:42 pm

śr wrz 19, 2018 6:38 am

To Super sprawa lej czy nie lej efekt będzie. U mnie nie jest on taki duzy. Ja to widziałbym tak podajesz zakres wysokości pojemnika np 100cm i to przelicza na procenty ( jak nie może to może zostać w cm). Czy ktoś tutaj jest chętny zrobić to na sprzedaż ( ja nie mam pojęcia jak )? Myślę ze chętnych będzie dużo na zakup.
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 427
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

śr wrz 19, 2018 7:40 am

Zrobiłem taki czujnik do zbiornika z olejem opałowym . Kod udostępnił mi kolega Shimano. Niestety w trakcie testów coś sięmstało że moja supla na raspberry przestała widzieć moduły które zaprogramuję w arduino. Czujnik jak działał to wszystko pokazywał bradzo dobrz , przy pelecie musiałbyś uśrednić ten lej ale myślę że nawet jakiś błąd który ten lej powoduje to i tak jakiś pomiar byś miał w dopuszczalnym zakresie.
michalgbn
Posty: 29
Rejestracja: ndz lip 01, 2018 3:42 pm

śr wrz 19, 2018 7:46 am

nie chodzi mi żeby to pokazywało dokładnie co do procenta czy centymetra. po jednym zużyciu pojemnika bym widział że jak dochodzi do np 10 cm (%) to jest rezerwa. Przecież ten lej jak jest to przeważnie jest taki sam ( nigdy na to nie zwracałem uwagi ale chyba tak jest )
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

śr wrz 19, 2018 9:34 am

u mnie tez się robi lej ale mimo to wskazanie są ok, fakt ze co jakiś czas pokazuje np 25cm a za chwile 60 ale po chwili wraca do 25 i się tak utrzymuje. Testuje to dopiero kilka dni i jeszcze całego pojemnika piec mi nie spalił. Dołożyłem tez do kodu czujnik temp na ds1820i sterowanie pompa CO i całkiem fajnie to wyszło.
Puki co używam czujnika hc-sr04 ale już zamowilem z chin JSN-B02 - ten jest wodo / pyło szczelny i jest kompatybilny z hc-sr04 wiec wystarczy go tylko podmienić
Pomysł z położeniem czegoś płaskiego na groszku wydaje się super, muszę to sprawdzić
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

śr wrz 19, 2018 1:30 pm

dawidd pisze:
śr wrz 19, 2018 9:34 am
u mnie tez się robi lej ale mimo to wskazanie są ok, fakt ze co jakiś czas pokazuje np 25cm a za chwile 60 ale po chwili wraca do 25 i się tak utrzymuje. Testuje to dopiero kilka dni i jeszcze całego pojemnika piec mi nie spalił. Dołożyłem tez do kodu czujnik temp na ds1820i sterowanie pompa CO i całkiem fajnie to wyszło.
Puki co używam czujnika hc-sr04 ale już zamowilem z chin JSN-B02 - ten jest wodo / pyło szczelny i jest kompatybilny z hc-sr04 wiec wystarczy go tylko podmienić
Pomysł z położeniem czegoś płaskiego na groszku wydaje się super, muszę to sprawdzić
To że czujnik raz na jakiś czas pokaże 60 a potem wróci do 25 cm , to już duża ułomność, bo apetyt rośnie w miarę jedzenia , jak masz czujnik ilości opału, to za chwilę chcesz być powiadamiany o rezerwie.
Zakładając , że dostanę takie powiadomienie dwa razy na dobę , to raczej takiego rozwiązania nie chcę.
Płaska płyta , sklejka, blacha itp niby załatwia sprawę , ale trzeba ją wkładać i wyjmować przy każdym załadunku opału.
Ja zamontowałem dwa czujniki E18-D80NK w bocznej ściance zasobnika , jeden na wysokości 50% , drugi na wysokości rezerwy i działa to 100/100 bez pamiętania o włożeniu płyty na pellet.
ODPOWIEDZ