Czujnik odległości

michalgbn
Posty: 29
Rejestracja: ndz lip 01, 2018 3:42 pm

śr wrz 19, 2018 3:00 pm

Tak tylko dalej nie pokazuje Ci stanu przy 2 czujnikach. Lepsze rozwiązanie jest czujnik odległości a drugi czujnik zamontować na wysokości rezerwy tylko do powiadomień i problem z głowy,
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

śr wrz 19, 2018 7:02 pm

Opcji pomiaru opalu jest sporo, najlepsza jest chyba waga na tensometrze, ale tą nie zawsze da sie łatwo zamontować. Czytałem tez ze niektóre sterowniki zliczają obroty ślimaka podajnika i użytkownik tylko ustawia raz przy pełnym zasobniku ze jest 100% i przy pustym ze jest 0%. Dalej już sam sterownik oblicz z obrotów ile piec zużywa kg na dobę, ile jeszcze zostało itd - i tez nie jest to trudne rozwiązania biorąc sygnał z silnika podajnika itp
Puki co mój hc-sr04 któraś dobę działa, mimo pyłu czy dymu w podajniku z groszkiem, ale jak tylko ktoś wymyśli i napisze kod do lepszych pomiarów chętnie skorzystam :)
michalgbn
Posty: 29
Rejestracja: ndz lip 01, 2018 3:42 pm

sob wrz 22, 2018 9:33 am

Mam problem z wgraniem kodu w Arduino. Wyświetla mi taki błąd:
sketch_sep21a:8:22: error: OneWire.h: No such file or directory

#include <OneWire.h>

^

compilation terminated.

exit status 1
OneWire.h: No such file or directory

Płytka: Wemos D1 R2
Czujnik: HC-SR04


Ma ktos pomysł ?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob wrz 22, 2018 9:38 am

Wygląda, że nie masz biblioteki OneWire.h lub masz ją w złym katalogu, ewentualnie bajzel w środowisku IDE...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
michalgbn
Posty: 29
Rejestracja: ndz lip 01, 2018 3:42 pm

sob wrz 22, 2018 9:48 am

Mógłbyś powiedzieć jak ją dodać i skąd ją wziąć ?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob wrz 22, 2018 9:52 am

Podstawy Arduino IDE.
W menu poszukaj menadżera bibliotek.
michalgbn
Posty: 29
Rejestracja: ndz lip 01, 2018 3:42 pm

sob wrz 22, 2018 1:41 pm

Mam taki problem podczas wgrywania wyświetla mi:
Arduino:1.8.7 (Windows 8.1), Płytka:"WeMos D1 R2 & mini, 80 MHz, 9600, 4M (3M SPIFFS)"

UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) (avr) i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) (esp8266).
Szkic używa 245561 bajtów (23%) pamięci programu. Maksimum to 1044464 bajtów.
Zmienne globalne używają 36184 bajtów (44%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 45736 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 81920 bajtów.
warning: espcomm_sync failed
error: espcomm_open failed
Podczas ładowania szkicu wystąpił błąd
error: espcomm_upload_mem failed

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob wrz 22, 2018 2:57 pm

Kompiluje się OK, tylko masz albo zły port ustawiony, albo nie masz sterowników.
Nie wiem na jaką płytkę wgrywasz...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
michalgbn
Posty: 29
Rejestracja: ndz lip 01, 2018 3:42 pm

sob wrz 22, 2018 3:09 pm

Kompiluje się ok Zmieniłem port na COM4 tak jak w Menedżer urządzeń. Wgrywam na płytkę WeMos D1 r2.

Teraz coś takiego:
warning: espcomm_sync failed
error: espcomm_open failed
error: espcomm_upload_mem failed
error: espcomm_upload_mem failed
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob wrz 22, 2018 4:02 pm

A czy nie masz otwartego putty lub innego terminala równocześnie bo wówczas również pojawia sie taki błąd, inaczej mówiąc jeden com nie może być otwarty dla dwóch urządzeń
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ