Własny serwer na raspberry

andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

pn wrz 11, 2017 10:43 am

Witam.Proszę poradzić mi jakie .img żeby uruchomić swój serwer na raspberry pi3,ale dokładniej w kolejności żeby raspberry był widoczny z zewnątrz przez router tp link z przekierowanymi portami 2015 2016.próbuje sie kierować doświadczeniem innych użytkowników,ale nie daje rady. udało misie zalogować lokalnie oczywiście z błędnym certyfikatem
https://192.168.0.108/iodev/1/view -tu widze swoje raspberry po zalogowaniu ,ale z zewnątrz i na androidzie nie znajduje mojego serwera.Jak można krok po kroku...proszę.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1089
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn wrz 11, 2017 10:46 am

przekieruj na swoim routerze porty (zakładka w stylu Virtual Servers) tcp 80, tcp 443, tcp 2015, tcp 2016
Powinno śmigać ;]
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 426
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

pn wrz 11, 2017 11:27 am

Poda ktoś linka jak zrobić własny serwer na rapsberry ? . Za dużo jest tego materiału na forum żeby przekopywać.
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

pn wrz 11, 2017 11:46 am

MIchaelu ruszyło.Dzieki.Gdzie teraz wrzucić scrypt z termostatu fracz żeby hulało z własnego serwera u siebie ze źródeł https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... 0.0-beta.1 .po za tym jeszcze jeden problem nie widzi sonoff mojego termometra mam th10 z czujnikiem AM2301 .W chmurze supla cloud jes ok-widoczny czujnik i termostat działa natomiast już w moim serwerze urządzenie nie widzi czujnika AM2301.Może znowu najpierw jakieś scrypty potrzebne i gdzie ?
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

pn wrz 11, 2017 11:54 am

Byniom a to dla ciebie https://drive.google.com/file/d/0B3DJSA ... =drive_web
wrzuć na sd programem Win32DiskImager i włóż do raspberry i odpal przeczytaj readme w folderze z obrazem img
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 426
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

pn wrz 11, 2017 12:44 pm

Dzięki , przeglądam ten plik readme ale coś mało z niego rozumię. Jakiś większy opis gdzieś znajdę ?
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

wt wrz 12, 2017 4:40 pm

Na serwerze raspberry z obrazu jessie w supli po zalogowaniu brak funkcji "zmień lokalizacje".Prosze o wyjaśnienie.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7957
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt wrz 12, 2017 4:43 pm

andrzejano pisze:
wt wrz 12, 2017 4:40 pm
Na serwerze raspberry z obrazu jessie w supli po zalogowaniu brak funkcji "zmień lokalizacje".Prosze o wyjaśnienie.
Uaktualniłeś do v2.0 ?
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

wt wrz 12, 2017 10:29 pm

Nie udało mi sie uaktualnić 2 razy wywakla jakiś fail.Czy mógłbym prosić o img po uaktualnieniu.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7957
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr wrz 13, 2017 7:51 am

Musisz zaczekać na nowy obraz karty zawierający v2.1. Już na dystrybucji Stretch.
Przygotuje to po wrzuceniu cloud-a 2.1 na produkcję.
ODPOWIEDZ