Własny serwer na raspberry

mikers
Posty: 34
Rejestracja: ndz kwie 23, 2017 7:31 am

pt gru 01, 2017 3:22 pm

mi już sie powoli nożyk w kieszeni otwiera, przeczytałem chyba wszystkie wątki o serwerach na raspberry pi i stoje od dwóch dni w miejscu.

database_driver: pdo_mysql
database_host: localhost
database_port: 3306
database_name: supla
database_user: supla
database_password: **********
mailer_transport: smtp
mailer_host: smtp.poczta.onet.pl
mailer_user: mikers@op.pl
mailer_password: ***************
mailer_port: 465
mailer_encryption: ssl
mailer_from: donmikers@poczta.onet.pl
admin_email: donmikers@poczta.onet.pl
supla_server: 192.168.1.105
ewz_recaptcha_public_key:
ewz_recaptcha_private_key:

i meila za chu.. chu... nie mogę sobie wysłać.

próbowałem tej metody ale nic mi z tego nie wychodzi
"W pliku /var/www/cloud/app/config/parameters.yml masz dane do bazy mysql. Zaloguj się do mysql danymi stamtąd (polecenie <mysql -usupla -p>).
W bazie supla (polecenie <use supla;>) wyświetl dane na temat twojego konta (przykładowo polecenie <SELECT id,email,enabled FROM `supla_user` WHERE email="email_podany_podczas_rejestracji";>). Pokaże Ci się istotna kolumna "enabled" w której supla sprawdza czy dane konto jest aktywne. Musimy tę wartość zmienić na jeden. Edytujemy tą wartość (polecenie <UPDATE `supla`.`supla_user` SET `enabled` = '1' WHERE `supla_user`.`id` = numer_z_kolumny_id_z_poprzedniego_zapytania;>). Wychodzimy z shella mysqla poleceniem <exit;>. Od teraz możesz się zalogować podając dane wpisane podczas rejestracji konta. Polecenia w konsoli zawarłem między znakami <> ,aby się odróżniały. Bardzo ważne aby na końcu zapytań mysql był znak ; ,ale o tym możesz się dowiedzieć na kursie mysql-a. Miłej zabawy ;)"

kupiłem już JB w Biedrze bo jest promocja i jak sie nawale to zapraszam pod okno bedzie leżał raspberry ;)



class Registration {
/**
* @Assert\Type(type="SuplaBundle\Entity\User")
* @Assert\Valid()
*/
protected $user;

protected $recaptcha;

public function setUser(User $user) {
$this->user = $user;
}



i dalej przy rejestracji krzyczy "Niepoprawny captcha."

Może znalazła by sie dobra dusza i łopatologicznie wyjaśniła co i jak ? ;)


udało mi sie z tym:

Database changed
mysql> SELECT id,email,enabled FROM `supla_user` WHERE email="mikers@op.pl";
+----+--------------+---------+
| id | email | enabled |
+----+--------------+---------+
| 2 | mikers@op.pl | 0 |
+----+--------------+---------+
1 row in set (0.01 sec)

mysql> UPDATE `supla`.`supla_user` SET `enabled` = '1' WHERE `supla_user`.`id` = 2;
Query OK, 1 row affected (0.03 sec)
Rows matched: 1 Changed: 1 Warnings: 0

mysql> SELECT id,email,enabled FROM `supla_user` WHERE email="mikers@op.pl";
+----+--------------+---------+
| id | email | enabled |
+----+--------------+---------+
| 2 | mikers@op.pl | 1 |
+----+--------------+---------+
1 row in set (0.00 sec)

ale dalej nie mogę sie zalogować

są postępy, zalogowałem się, ale:
bez nazwy.jpg
bez nazwy.jpg (114.23 KiB) Przejrzano 2030 razy
jak dodać dane supla dev i supla client ?
Lub gdzie szukać token ?

OK, już ogarnięte,
myślałem że malina ściągnie sobie wszystkie urządzenia z svr7 ale trzeba je wprowadzić od poczętku żeby własny serwer je widział.
Dziękuje za wszelkie informacje zawarte w tym i innych wątkach były bardzo pomocne.
uff jest serwer i kac również ;)
KEFF
Posty: 1
Rejestracja: pt mar 02, 2018 7:47 pm

sob mar 03, 2018 3:15 pm

Witam,
Mam podobny problem jak Andrzejano tzn, przy próbie edycji parameters.yml jest błąd:
Error writing /var/www/cloud/app/config/parameters.yml: No such file or dire

Tylko, że u mnie jak się okazuje nie ma nawet takiego katalogu jak /var/www/coud ...

w katalogu www jest tylko html i redirect.

Co zrobiłem:
1. Wrzuciłem za pomocą Etchera obraz pobrany z
https://drive.google.com/file/d/0B3DJSA ... 9SQ2s/view
na kartę SD
2. Ustawiłem Wifi

i nic więcej. Mam Raspberry 3

Coś mi się wydaje, że to jakiś podstawowy błąd.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob mar 03, 2018 3:22 pm

Proponuję zrobić wg tego:
viewforum.php?f=40
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1106
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn mar 05, 2018 10:52 am

Od wczoraj nie działa mi połączenie do Raspberry. Nie można się połączyć przez SSH oraz nie widzi Cloud'a, za to pingi śmigają.
Jeszcze wczoraj przed restartem Supla działała (harmonogramy i sterowanie ogrzewaniem śmigało), po restarcie już brak połączenia.

Restartowałem kilka-krotnie i nic. Dzisiaj podłączę go do monitora, ale czy bez tego ma ktoś pomysł co mogło się wykrzaczyć, miał ktoś podobnie?

Stawiam, że karta SD dokonuje żywota, ale głowy nie dam :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn mar 05, 2018 12:28 pm

W mojej malinie wczoraj ktoś (pewnie bot) zmienił hasło...
Na szczęście była to pusta instalka supla-dev.
Miałem defaultowe hasło - mam nauczkę...
Postawiłem od nowa. Zacząłem od zmiany hasła 😊
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1106
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn mar 05, 2018 12:49 pm

Zmianę hasła też zawszę robię od razu, więc to nie to, a dwa żeby dostać się dodatkowo zmienioną mam standardową nazwę użytkownika i inny port nasłuchiwania SSH niż 22
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1831
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn mar 05, 2018 2:28 pm

Jak docker to zrestartuj samo proxy (docker-compose restart w katalogu z konfiguracją proxy).
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1106
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt mar 06, 2018 6:46 am

fracz pisze:
pn mar 05, 2018 2:28 pm
Jak docker to zrestartuj samo proxy (docker-compose restart w katalogu z konfiguracją proxy).
Docker'a póki co "olałem" i działam po staremu.
Wczoraj wgrałem obraz z backup'u z przed awarii i wszystko śmigało, ale dzisiaj znowu problemy.
Nie działa mysql :(

Kod: Zaznacz cały

root@raspberrypi:/etc# service mysqld start
Failed to start mysqld.service: Unit mysqld.service failed to load: No such file or directory.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8413
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt mar 06, 2018 10:11 am

michael pisze:
wt mar 06, 2018 6:46 am
fracz pisze:
pn mar 05, 2018 2:28 pm
Jak docker to zrestartuj samo proxy (docker-compose restart w katalogu z konfiguracją proxy).
Docker'a póki co "olałem" i działam po staremu.
Wczoraj wgrałem obraz z backup'u z przed awarii i wszystko śmigało, ale dzisiaj znowu problemy.
Nie działa mysql :(

Kod: Zaznacz cały

root@raspberrypi:/etc# service mysqld start
Failed to start mysqld.service: Unit mysqld.service failed to load: No such file or directory.
ta sama karta ?

dmesg może pokazuje jakieś błędy ?
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1106
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt mar 06, 2018 10:18 am

pzygmunt pisze:
wt mar 06, 2018 10:11 am
michael pisze:
wt mar 06, 2018 6:46 am
fracz pisze:
pn mar 05, 2018 2:28 pm
Jak docker to zrestartuj samo proxy (docker-compose restart w katalogu z konfiguracją proxy).
Docker'a póki co "olałem" i działam po staremu.
Wczoraj wgrałem obraz z backup'u z przed awarii i wszystko śmigało, ale dzisiaj znowu problemy.
Nie działa mysql :(

Kod: Zaznacz cały

root@raspberrypi:/etc# service mysqld start
Failed to start mysqld.service: Unit mysqld.service failed to load: No such file or directory.
ta sama karta ?

dmesg może pokazuje jakieś błędy ?
wygląda całkiem OK, jedynie takie Waringni

Kod: Zaznacz cały

[    0.770470] WARN::dwc_otg_hcd_init:1053: FIQ DMA bounce buffers: virt = 0xba904000 dma = 0xfa904000 len=9024
[    0.786326] WARN::hcd_init_fiq:459: FIQ on core 1 at 0x8058e4c4
[    0.788626] WARN::hcd_init_fiq:460: FIQ ASM at 0x8058e834 length 36
[    0.790945] WARN::hcd_init_fiq:486: MPHI regs_base at 0xbb87a000

Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
ODPOWIEDZ