Własny serwer na raspberry

cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr maja 09, 2018 2:44 pm

Witam
Serwer na RPI 3 stoi, ale zeby dograć Supla script to juz mam problem. Jest kilka wątków jak to zrobić, ale opisane raczej hasłowo . Kto ma większe pojęcie na linuxie niż podstawowe zapewne ogarnia bez problemu, ja niestety nie :? . Jest szansa na obraz karty dla RPI z serwerem supla, Supla cloud, Supla scripts i proxy?
Przy okazji jeszcze jedno pytanie - czekam na arduino mega ale zastanawiam się, czy Supla pokaze mi kilka czujników temperatury ds18b20 podłączonych do interfejsu 1-wire. Normalnie można ich podłączyć pod jeden pin kilka, ale nigdzie nie widzę takiego projektu z Suplą.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr maja 09, 2018 3:17 pm

Jeśli szukasz opisów - szukaj w tematach z Dockerem, natomiast jeśli chodzi o kilka DS-ów - na RBPi jako dev działają bezproblemowo, na arduino też masz gdzieś przykłady na forum z więcej niż jednym...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr maja 09, 2018 5:02 pm

slawek pisze:
śr maja 09, 2018 3:17 pm
Jeśli szukasz opisów - szukaj w tematach z Dockerem, natomiast jeśli chodzi o kilka DS-ów - na RBPi jako dev działają bezproblemowo, na arduino też masz gdzieś przykłady na forum z więcej niż jednym...
Dzięki. Będę dalej przeszukiwał forum. Rozumiem, że nie ma tu działu np tutorial i po kolei opisane co jak zainstalować, wykonać itd i edytowane w miarę rozwoju i wprowadzanych zmian w oprogramowaniu? Widzę, że duża część użytkowników to zaawansowani programiści, lub przynajmniej biegli w linuxie, ale dla tej drugiej części :? bardzo by się to przydało.
PS. pierwszy punkt przy instalacji Supla scripts -[Wprowadź wiersz polecenia MySQL jako root.] Rozumiem, że mam sie zalogować jako root w konsoli. Poprzez putty pisuje login root a hasło raspberry zgodnie README z obrazu supla-server-raspbian-jessie i wyskakuje Access denied.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr maja 09, 2018 5:11 pm

W RPi na roota logujesz się poleceniem

Kod: Zaznacz cały

sudo su
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw maja 10, 2018 11:55 am

slawek pisze:
śr maja 09, 2018 5:11 pm
W RPi na roota logujesz się poleceniem

Kod: Zaznacz cały

sudo su
:oops: Wujek google by mi powiedział. Nie wpadłem nawet na pomysł, że logowanie może wyglądać inaczej niż zwyczajnie. Sorry za głupie pytanie. Wczoraj wieczorem jeszcze trochę posiedziałem i z pomocą google utworzyłem bazę danych dla skryptów supla, schemat i użytkownika bazy danych. Na dość długo zatrzymałem się na pobraniu pliku supla-scripts-2.0.0.tar.gz, gdyż po pierwsze plik już był nowszy niz w instrukcji (supla-scripts-2.8.0.tar.gz) ,a po drugie ciągle wyskakiwał mi komunikat o certyfikacie. Juz nie pamiętam dokładnie a teraz nie mam dostepu do RPI, ale chyba, że certyfikat nie jest zainstalowany. Poradziłem sobie poprzez ściągnięcie pliku na komputer z windowsem i poprzez FileZilla przeniosłem na RPI. Zdążyłem rozpakować i padła mi bateria (na całe szczęście bo bym siedział pewnie całą noc). Mimo,że obszedłem problem z pobraniem pliku, to na przyszłość przydała by mi się informacja co powinienem zrobić, aby pobrać plik z https://?
Dziś wieczorem siadam dalej do walki z linuxem, więc nie wykluczone, że się będę odzywał :D .
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw maja 10, 2018 6:04 pm

Ok to mam pytanie:
Chce zainicjować aplikację i wyskakuje mi :
root@raspberrypi:/var/www/supla-scripts# php /var/www/supla-scripts/supla-scripts init
PHP Parse error: syntax error, unexpected '?' in /var/www/supla-scripts/backend/app/Application.php on line 78

Parse error: syntax error, unexpected '?' in /var/www/supla-scripts/backend/app/Application.php on line 78

Wiersz 78 w tym pliku to $enabled = $metricsSettings['enabled'] ?? false;

dalej chyba mi poszło ale strona lokalnie sie nie wyświetla :cry:
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1832
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

czw maja 10, 2018 9:18 pm

Masz za stary PHP.

Dlaczego nie zainstalujesz sobie tego z dockerem? Dużo prościej.

https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... -docker.md
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt maja 11, 2018 3:10 am

fracz pisze:
czw maja 10, 2018 9:18 pm
Masz za stary PHP.

Dlaczego nie zainstalujesz sobie tego z dockerem? Dużo prościej.

https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... -docker.md
bo nie wiem jak zainstalować Docker CE i skompresować dokowanie czyli pierwszy punkt :roll:
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt maja 11, 2018 7:29 am

Ok. Dzięki. Będę wieczorem dalej walczył, jednak jak by ktoś zrobił kompletny obraz karty to będę mega szczęśliwy :D .
Czy to co do tej pory zainstalowałem nie będzie przeszkadzało przy instalacji dockerowej?
ODPOWIEDZ