Czujnik otwarcia rolet i cfg button ESP8266

CrazyPonkeyMen
Posts: 11
Joined: Tue Sep 05, 2017 8:31 pm

Sat Sep 16, 2017 3:27 pm

Witam, próbuję właśnie zrobić mały prototyp modułu otwierania rolet ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czym jest:
CFG BUTTON GPIO13
oraz co może służyć za czujnik na
[CHANNEL1] INPUT_PORT1 GPIO5.
Mógłby ktoś podesłać jakiś przykład czujnika i wytłumaczyć mi po krótce zasadę działania programu tego modułu? Mam wrażenie że strasznie mało o tym informacji
Pozdrawiam
User avatar
pzygmunt
Posts: 6932
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Sep 16, 2017 3:58 pm

CFG_BUTTON to przycisk konfiguracji. Potrzebujesz go aby przełączyć moduł w tryb konfiguracji z trybu normalnej pracy.
Czujnik otwarcia jest Ci potrzebny tylko gdy chcesz mieć 99,99% pewność, że roleta jest zamknięta.
Możesz się obejść bez czujnika. Oprogramowanie potrafi sobie przeliczyć gdzie roleta się aktualnie znajduje bez czujnika.
CrazyPonkeyMen
Posts: 11
Joined: Tue Sep 05, 2017 8:31 pm

Sat Sep 16, 2017 5:08 pm

Dzięki za odpowiedź, ale mam w takim razie jeszcze jeden problem. ESP jest samo, nic chwilowo nie jest pod nie podpięte, czujnik otwarcia jest w supli wyłączony, a czas ustawiony na przykładowy akurat, testowałem 100s, 10s, różne. Z aplikacji na telefonie przycisk góra po prawej reaguje i daje mi 3,3V na GPIO14, ale dół nie reaguje wcale (GPIO4). Na aplikacji też bez reakcji, skacze między 1% a 0%. Mógłbyś podpowiedzieć czym może być to spowodowane? Rozumiem, że całość jest przystosowana pod zwykły silnik sądząc po tym, że jako channel0 są wpisane przekaźniki?
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sat Sep 16, 2017 6:59 pm

Wgrywasz swoje kompilacje czy też używasz gotowych? Może to jest wersja gdzie zamienione są miejscami GPIO4 i GPIO5. Sprawdź sabie GPIO5 czy reaguje.
Proponuje wypróbować soft SUPLA-inCan.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
CrazyPonkeyMen
Posts: 11
Joined: Tue Sep 05, 2017 8:31 pm

Sat Sep 16, 2017 7:22 pm

Korzystałem z gotowca ze stronki supli, ale w takim razie już testuję soft z incan, dla pewności jeszcze przeczyszczę jeszcze pamięć ESP, dam znać jak skończę. Jeśli chodzi o zły port to testowałem na obu wersjach softu i sprawdzałem także różne piny, także to raczej nie to
MMarcin
Posts: 84
Joined: Fri Sep 08, 2017 6:38 am

Sat Sep 16, 2017 7:32 pm

U mnie po wgraniu najnowszego softu działa normalnie.
CrazyPonkeyMen
Posts: 11
Joined: Tue Sep 05, 2017 8:31 pm

Sat Sep 16, 2017 8:19 pm

Super, dzięki za pomoc, na sofcie od inCan wszystko śmiga, wcześniej myślałem że jest mi kompletnie niepotrzebny ale teraz widzę że to bardzo fajna sprawa. Mógłby ktoś jeszcze powiedzieć do czego służy CFG button? To że do konfiguracji już wiem, wiem też że trzeba go w inCan nacisnąć 10 razy. Ale jeszcze się zastanawiam po co.

~edit
Jeśli ktoś zna jakiś przykładowy czujnik pod otwarcie/zamknięcie rolet mógłby podesłać link? Nie musi mieć nawet praktycznego zastosowania, znajdę zawsze coś lepszego, ale chciałbym wiedzieć jak to działa.
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sat Sep 16, 2017 8:40 pm

CFG button wprowadza moduł w stan konfiguracji. Jeśli np. zmienisz hasło w routerze to musisz także zmienić w tym module bo inaczej się nie połączy.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
CrazyPonkeyMen
Posts: 11
Joined: Tue Sep 05, 2017 8:31 pm

Sun Sep 17, 2017 1:00 pm

Okej, dzięki. A znasz może jeszcze odpowiedź na moje ostatnie pytanko? Mianowicie na temat pasującego pod czujnik zamknięcia rolet czujnika, czy jest jakiś gotowy który można zakupić?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Sep 17, 2017 2:21 pm

CrazyPonkeyMen wrote:
Sat Sep 16, 2017 8:19 pm

Jeśli ktoś zna jakiś przykładowy czujnik pod otwarcie/zamknięcie rolet mógłby podesłać link? Nie musi mieć nawet praktycznego zastosowania, znajdę zawsze coś lepszego, ale chciałbym wiedzieć jak to działa.
Każdy czujnik stykowy będzie pasował, może to być kontaktron lub też zwykła krańcówka, to zależy tylko od możliwości zamontowania... nie wiemy jakie masz rolety i co i gdzie możesz "doczepić" - ogólnie:
- styki rozwarte - roleta podniesiona (lub niezamknięta do końca jak zaraz poprawią mnie automatycy)
- styki zwarte - roleta zamknięta
Przykładowe masz choćby tu: https://ivolta.pl/kontaktrony/18/produkty/
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply