ESP8266 wgranie softu

tumi
Posts: 26
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:37 pm

Sat Sep 30, 2017 5:47 pm

Witam

Posiadam programator https://e.allegroimg.com/s400/01d328/fc ... 5f5d9c43e i chciałbym nim wgrać firmware do ESP8266. Czy jest to możliwe? Jeśli tak to czy mogę prosić o jakiś schemat podłączenia?
iborkim
Posts: 27
Joined: Sat Jun 11, 2016 10:59 am

Sat Sep 30, 2017 6:17 pm

Tak jest to możliwe, dla gotowych modułów często wystarczy podłączyć 3.3v, gnd, rx z tx ,tx z rx.

Image
User avatar
shimano73
Posts: 752
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Sep 30, 2017 7:36 pm

Ten schemat jest nie kompletny , aby program sie wgrał należy gpip0 odłączyć z gnd.
Druga sprawa to zasilanie , esp potrzebuje pewnego zasilania. Z tego konwertera może sie i wczyta ale nie ma pewności ze program wystartuje .
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Sep 30, 2017 8:29 pm

shimano73 wrote:
Sat Sep 30, 2017 7:36 pm
Ten schemat jest nie kompletny , aby program sie wgrał należy gpip0 odłączyć z gnd.
Ma być "GPIO0 POŁACZYĆ z gnd" - przynajmniej na chwilę podczas włączania zasilania
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
shimano73
Posts: 752
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Sep 30, 2017 8:46 pm

No tak , podłączyć , nie da sie odłączyć czegoś , co nie jest podłączone 😉
tumi
Posts: 26
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:37 pm

Sun Oct 01, 2017 2:07 pm

Dzięki za odpowiedź. Coś jest nie tak, mam pierwszą wersję ESP więc jest mniej kombinacji. Na wszelki wypadek podpiąłem osobne 3,3V, a z programatora rx i tx. Nie mam u siebie EN, ale zakładam, że nie wiele to zmienia?
Używam do wgrywania NodeMcu ESP8266Flasher, ale postępów nie widzę. W logach zatrzymuje się na Note:Begin find ESP8266.i nic dalej :(
User avatar
slawek
Posts: 2185
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Oct 01, 2017 2:17 pm

Przeczytaj FAQ - przydatne linki
viewtopic.php?f=23&t=189

i zobacz co piszę na temat NodeMcu Flasher... pobierz odpowiedni program, a jak będziesz miał dalej problem - będziemy myśleć.
tumi wrote:
Sun Oct 01, 2017 2:07 pm
Dzięki za odpowiedź. Coś jest nie tak, mam pierwszą wersję ESP więc jest mniej kombinacji.
Co oznacza "pierwsza wersja"?
I połącz masy zasilacza z programatorem.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1378
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Oct 01, 2017 4:13 pm

Radzę także poczytać viewtopic.php?f=23&t=2108
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
shimano73
Posts: 752
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Oct 01, 2017 8:55 pm

Oprócz rx i tx jeszcze wspólna masa - gnd
User avatar
dawidd
Posts: 385
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Mon Jan 15, 2018 7:22 am

Witam
Mam pytanie odnośnie wgrywanie firmware do ESP8266- 07. Podłączyłem zgodnie z poradnikiem z linku - masa +3,3v i tx z rx i rx z tx. W programie NodeMcu Flasher esp w ogolę się nie zgłaszał. Podczas podłączania wszystkiego do USB GPIOO było dołączone do masy

W poradniku jest napisane żeby zrobić reset, ale nie ma napisane jak to zrobić - czy trzeba na RST podać stan wysoki czy niski? I czy ten pin powinien być podciągnięty przez rezystor do + lub - ?

Kolejna próba - podłączyłem wszystko tak jak na schemacie wyżej, czyli do 3,3v podłączyłem EN i RST, a do masy jeszcze GPIO15 oraz przy podpięciu do USB GPIO0 do masy. Teraz esp ładnie się zgłosił i dało się go flashowac.
Z związku z tym mam kolejne pytanie:

Czy GPIO15 musi być zawsze podpięte do masy, a RST i EN do plusa zasilania podczas flesha
I czy tak samo wgrywa sie firmware do esp 07 i esp 12 jeśli chodzi o podłączenie?
pozdrawiam
Post Reply