Mam Linux'a co dalej ?

User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Mar 02, 2018 8:34 pm

lesny8 wrote:
Fri Mar 02, 2018 8:28 pm
Wcześniej czyszczę moduł bezpośrednio z terminala

Code: Select all

esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --baud 115200 erase_flash
dlatego w build.sh # na poleceniu erase_flash
niepotrzebnie bo build.sh robi to czyszczenie automatycznie przed wgraniem softu - dla tego jest tam ta komenda dodana
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
andras
Posts: 241
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Fri Mar 02, 2018 8:45 pm

lesny8 wrote:
Fri Mar 02, 2018 7:38 pm
Ja też tu ćwiczę, żeby otrzymać taki błąd jak @andras, ale takiego błędu nie dostaję.

A w build.sh poustawiałeś sieżki?

Code: Select all

export PATH=/opt/Espressif/xtensa-lx106-elf/bin:$PATH
...
export SDK_PATH=/opt/Espressif/ESP8266_NONOS_SDK154
export BIN_PATH=/opt/Espressif/ESP8266_BIN154
export FIRMWARE_PATH=/home/$USER/SUPLA/Firmware
Espablo wrote:
Fri Mar 02, 2018 7:26 pm
Może znacie jakieś inne lepsze programy do robienia obrazu iso systemu.
Ja używam Acronis True Image
Dzięki to było to , źle ustawione scieżki :) poszło bez błędu
teraz mogę testować
A minta też instaluję ładnie wygląda , i dzisiejsze linuxy to wypas
kilka lat temu linuxy wymagały dużo samozaparcia :D
User avatar
lesny8
Posts: 779
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Mar 02, 2018 9:08 pm

Espablo wrote:
Fri Mar 02, 2018 8:34 pm
lesny8 wrote:
Fri Mar 02, 2018 8:28 pm
Wcześniej czyszczę moduł bezpośrednio z terminala

Code: Select all

esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --baud 115200 erase_flash
dlatego w build.sh # na poleceniu erase_flash
niepotrzebnie bo build.sh robi to czyszczenie automatycznie przed wgraniem softu - dla tego jest tam ta komenda dodana
Powinien robić, ale u mnie to nie chce działać

Code: Select all

!!!
No boot needed.
Generate eagle.flash.bin and eagle.irom0text.bin successully in folder bin.
eagle.flash.bin-------->0x00000
eagle.irom0text.bin---->0x40000
!!!
Wybrano port: /dev/ttyUSB0
Connecting...
Connecting...

A fatal error occurred: Failed to connect to ESP8266
--- Miniterm on /dev/ttyUSB0  74880,8,N,1 ---
--- Quit: Ctrl+] | Menu: Ctrl+T | Help: Ctrl+T followed by Ctrl+H ---
�v␋��*�
jak wykonam czyszczenie w terminalu to na końcu mam Hard resetting

Code: Select all

esptool.py v2.3-dev
Connecting....
Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8266EX
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Erasing flash (this may take a while)...
Chip erase completed successfully in 6.9s
Hard resetting...
Robię reset i uruchamiam build.sh, kompiluje i flashuje

Code: Select all

!!!
No boot needed.
Generate eagle.flash.bin and eagle.irom0text.bin successully in folder bin.
eagle.flash.bin-------->0x00000
eagle.irom0text.bin---->0x40000
!!!
Wybrano port: /dev/ttyUSB0
Connecting...
Erasing flash...
Wrote 41984 bytes at 0x00000000 in 4.1 seconds (82.8 kbit/s)...
Erasing flash...
Wrote 252928 bytes at 0x00040000 in 24.5 seconds (82.6 kbit/s)...
Erasing flash...
Wrote 1024 bytes at 0x003fc000 in 0.1 seconds (85.5 kbit/s)...

Leaving...
--- Miniterm on /dev/ttyUSB0  74880,8,N,1 ---
--- Quit: Ctrl+] | Menu: Ctrl+T | Help: Ctrl+T followed by Ctrl+H ---
resetuję i moduł wstaje w trybie AP

Code: Select all

 ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)

load 0x40100000, len 30556, room 16 
tail 12
chksum 0x3c
ho 0 tail 12 room 4
load 0x3ffe8000, len 964, room 12 
tail 8
chksum 0x3c
load 0x3ffe83d0, len 9748, room 0 
tail 4
chksum 0x77
csum 0x77
rf cal sector: 1019
rf[112] : 00
rf[113] : 00
rf[114] : 01
w_flash

SDK ver: 1.5.4.1(39cb9a32) compiled @ Jul  1 2016 20:04:35
phy ver: 972, pp ver: 10.1

RST reason: 6
andras wrote:
Fri Mar 02, 2018 8:45 pm
Dzięki to było to , źle ustawione scieżki :) poszło bez błędu
teraz mogę testować
Fajnie, że udało Ci się ruszyć z miejsca :)
User avatar
lesny8
Posts: 779
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Mar 03, 2018 8:29 pm

Poczyniłem pewne testy, bo nurtowało mnie co nieco, grzebałem, porównywałem katalogi, pliki i ...

Uruchomiony build.sh z ustawioną scieżką $PATH nie korzysta z zainstalowanej wersji esptool i xtensy, tylko ze starszych wersji z katalogu /opt/xtensa-lx106-elf.
Kompilacja przechodzi, flashowanie przy samym write_flash działało, ale erase_flash i w drugiej linii write_flash już nie chciało. Bynajmniej u mnie. Przy okazji @Espablo jak to u Ciebie wygląda, bo pisałeś jakby to u Ciebie działało?

Jeśli wyłączymy te ścieżkę poprzez

Code: Select all

#export PATH=/opt/Espressif/xtensa-lx106-elf/bin:$PATH
to kompilacja żadnej płytki nie przechodzi, bo w zainstalowanej wersji xtensy brakuje plików, o które pluje nam kompilator(w zmiennej środowiskowej $PATH już mamy ścieżkę, dodaliśmy ją poprzez dopisanie do .bashrc na końcu instalacji xtensy dlatego postawiłem #).

Szukałem, porównywałem i doszedłem do tego czego nie ma, ale skąd pochodzą w oryginale te pliki i skąd je wziąć jeszcze nie wiem. Część mi pasuje z ESP8266_RTOS_SDK, ale nie jest to takie wprost widoczne.

Tymczasem przkopiowałem brakujące katalogi z plikami i kompilacja działa prawidłowo z wykorzystaniem zainstalowanej xtensy. Esptool w najnowszej wersji również działa.

Te pliki przekopiowałem

Code: Select all

cp -R /opt/Espressif/xtensa-lx106-elf/xtensa-lx106-elf/include /opt/Espressif/crosstool-NG/builds/xtensa-lx106-elf/xtensa-lx106-elf/include
cp -R /opt/Espressif/xtensa-lx106-elf/xtensa-lx106-elf/sysroot /opt/Espressif/crosstool-NG/builds/xtensa-lx106-elf/xtensa-lx106-elf/sysroot
@Espablo kiedyś poruszał temat instalacji xtensy tak żeby działała z Suplą w osobnym wątku tu, ale nie znalazł rozwiązania. Podjąłem się dzisiaj tematu bo dręczył mnie esptool, jest lepiej niż było, ale też nie jest to czyste rozwiązanie.

Z dzisiejszej analizy wyszło mi, że wcześniej robiłem erase_flash w terminalu i wykorzystywałem aktualną wersję esptoola, a poprzez build.sh po kompilacji write_flash leciał starszą wersją esptoola. Teraz niezależnie czy wpiszę polecenie w terminalu czy skorzystam z build.sh robię to na najnowszej wersji.

W pliku build.sh dodałem sobie pomiędzy erase_flash a write_flash oczekiwanie na enter z komunikatem, bo niestety restart u mnie jest konieczny pomiędzy dwoma poleceniami esptoola. Kombinowałem z parametrami –before i –after ale nic mi to nie dało, dalej muszę zrobić restart pomiędzy poleceniami.

..chwilę później

W trakcie pisania posta puściłem sobie git pull dla esptoola i jest jakaś nowość której wcześniej nie było, mianowicie po wykonaniu polecenia jest komunikat na końcu

Code: Select all

Hard resetting via RTS pin…
wcześniej nie było to dla mnie oczywiste, że „via RTS pin” bo był tylko napis

Code: Select all

Hard resetting…
Tknęło mnie i podłączyłem dla ESP do pinu RST, RST z konwertera (na płytce inCan mam wyprowadzenie na goldpin więc nie był to problem). Puściłem kompilację i działa pięknie :)
W build.sh usunąłem oczekiwanie na enter dodane wcześniej, gdzie ręcznie robiłem reset i teraz po erase_flash płynnie esptool przechodzi do write_flash.

Super sprawa.
Polecam powyżej opisany zabieg tj. w skrócie

1. # w build.sh dla zmiennej $PATH lub usunięcie jeżeli $PATH w terminalu zwróci ścieżkę do xtensy
2. przekopiowanie katalogów include i sysroot
3. git pull dla esptoola jeśli nie jest to nowa instalacja
4. i podłączenie RST z konwertera pod RST modułu ESP

Przy okazji podczas write_flash zobaczycie takie ostrzeżenie,

Code: Select all

WARNING: Flash size arguments in megabits like '32m' are deprecated.
Please use the equivalent size '4MB'
Megabit arguments may be removed in a future release.
dlatego można zmienić sobie dla świętego spokoju na 4MB biorąc pod uwagę, że będziemy kiedyś robić git pull. U mnie dzisiaj to wygląda tak

Code: Select all

esptool.py -p $PORT_USB -b 115200 write_flash -fm $FLASH_MODE -ff 40m -fs 4MB 0x00000 $FIRMWARE_PATH/"$BOARD_NAME"_"$FLASH_SIZE"_eagle.flash.bin 0x40000 $FIRMWARE_PATH/"$BOARD_NAME"_"$FLASH_SIZE"_eagle.irom0text.bin 0x3fc000 $SDK_PATH/bin/esp_init_data_default.bin
Pozdro. Udanych kompilacji ;)
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Mar 03, 2018 8:44 pm

Kompiluję z wirtualki, ale wasza metoda jest wygodniejsza... i tu miałbym bezczelną prośbę - zrobiłbyś obraz? Myślę, że niejednemu ułatwiłbyś początki...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sat Mar 03, 2018 8:54 pm

Zrobiłem kopię tego systemu programem Clonezilla i wyszło ponad 3.5Gb. Mogę go spakować i wystawić gdzieś do pobrania. Mogę go też wystawić na chomikuj.pl albo na inny serwer tylko nie wiem gdzie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Mar 03, 2018 9:00 pm

Swego czasu udostępniałem swoją wirtualkę na GOOGLE DRIVE - jakieś 4.4GB i przechodziło...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sat Mar 03, 2018 10:22 pm

Dobra wstawiłem spakowany na google drive. Można pobierać https://drive.google.com/open?id=13-sp1 ... _l7JPc9gQd
Po rozpakowaniu, odtwarzamy obraz darmowym programem clonezilla.
użytkownik: supla, hasło root: supla
Tutaj przykłady jak to odtworzyć u siebie
https://linuxiarze.pl/backup1/
https://sekurak.pl/clonezilla-live-konf ... nstalacja/
Napiszcie czy wam się to do czegoś przydało i czy wszystko działa.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply