Automatyka domu dla amatora

Lupa
Posts: 18
Joined: Sun Oct 22, 2017 12:05 pm

Sun Oct 22, 2017 8:29 pm

Cześć wszystkim,

Jestem tutaj totalnym świeżakiem, buduje dom i szukam jakiejś fajnej automatyki do sterowania.
SUPLA jak narazie najbardziej mi sie spodobałą przez o że można w niej troche pogrzebać i ustawić wszystko pod siebie ;)

Wstępnie wyszło mi że chciałybym mieć możliwość sterowania :
- 22 włącznikami światła ( prawdopodobnie przy użyciu rop-01 )
- bramą garażową
- kilkoma gniazdkami elektrycznymi ( prawdopodobnie przy użyciu SONOFF )

Więc wychodzi że będzie ok 20-25 urządzeń w sieci, nie znam sie na tym za dobrze więc chciałbym dopytać o kilka rzeczy:
1. czy taka liczba urządzeń nie jest za duża ? czy ktoś już używał podobnej liczby urządzeń?
2. jakie są wasze porady co do "zaznajomienia sie z technologią", czy np. kupno row-01 i raspberry pi na start wystarczy ?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Oct 22, 2017 9:14 pm

1. Nie. Normalny router obsługuje wiele więcej urządzeń.
2.Rozważ urządzenia o większej liczbie kanałów (ROW-02, SONOFF 4CH), ewentualnie okablowanie pod RBPI...przygotowując dom na etapie budowy możesz sporo zaoszczędzić...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
maffiu
Posts: 487
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Sun Oct 22, 2017 9:26 pm

normalny router obsłuży bez problemu ale zawsze warto dołożyć parę złotych i kupić przynajmniej ze średniej półki a przy budowie instalacji można rozważyć kilka opcji tj prowadzenie wszystkich kabli do punktu centralnego lub większe puszki centralne w każdym pomieszczeniu pewnie dostane baty ze tak się nie robi ale daje to pole manewru i osobiście z takiego rozwiązania jestem bardzo zadowolony a minimum to jak najgłębsze puszki pod włączniki


aa i jak nie wiesz czy gdzieś ci jest/będzie potrzebny kabel i czy go położyć - to połóż dwa i trzeci zapasowy bo i tak będzie mało ;p
User avatar
michael
Posts: 994
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Mon Oct 23, 2017 5:40 am

Do każdej puszki z wyłącznikiem doprowadź kabel fazowy i neutralny dzięki czemu bez kombinacji będziesz miał zasilanie dla modułów
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
shimano73
Posts: 933
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Oct 23, 2017 6:26 am

michael wrote:
Mon Oct 23, 2017 5:40 am
Do każdej puszki z wyłącznikiem doprowadź kabel fazowy i neutralny dzięki czemu bez kombinacji będziesz miał zasilanie dla modułów
A ja zaproponowałbym dodać kabel ethernetowy wówczas zamiast 20 esp wystarczy 1 malina lub arduino jak w moim przypadku
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
magx2
Posts: 314
Joined: Wed May 17, 2017 1:27 pm
Contact:

Mon Oct 23, 2017 7:22 am

shimano73 wrote:
Mon Oct 23, 2017 6:26 am
michael wrote:
Mon Oct 23, 2017 5:40 am
Do każdej puszki z wyłącznikiem doprowadź kabel fazowy i neutralny dzięki czemu bez kombinacji będziesz miał zasilanie dla modułów
A ja zaproponowałbym dodać kabel ethernetowy wówczas zamiast 20 esp wystarczy 1 malina lub arduino jak w moim przypadku
A to nie przypadkiem za dużo roboty? Sam ma teraz mieszkanie od dewelopera i zmieniam cały układ elektryki. Jeżeli miałbym do tego dodać jeszcze ciągnięcie kabla ethernet to maskara (szczególnie jeżeli nie ma się podwieszanych sufitów)
User avatar
shimano73
Posts: 933
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Oct 23, 2017 8:31 am

Oczywiście , przy braku podwieszanych sufitach jest to problem , ale zrobi sie to taz i po problemie . Przy nastu urządzeniach wifi głowa boli 😉, szczególnie gdy chcemy zmienić hasło dostępu , co dla bezpieczenstawa należałoby robić min raz w roku
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Lupa
Posts: 18
Joined: Sun Oct 22, 2017 12:05 pm

Mon Oct 23, 2017 8:50 am

Kiedyś myślałem żeby wyprowadzić po 3 przewody do kazdego oświetlenia i każdego kontaktu tak zeby byly podłączone z kontrolerem co daje architekture cos na styl gwiazdy - ale przerazilo mi ile kabla by trzeba było na to wszystko.
Rozważałem tez "architekturę" sterowania na ksztalt szyny danych (cos ala modbus lub canbus w samochodach) ale komunikacja w takiej architekturze jest dużo wolniejsza.
Ciagniecie kabla ethernetowego do kazdej puszki nie jest zła opcją i dałbym rade to zrobić , ale niewiem czy sa jakies proste moduly ktorymi mozna by sterowac przy użyciu ehernetu i przyciskow na kontakcie. No i dobrze by bylo zeby wszystko bylo schowane pod tynkiem albo w puszkach podtynkowych.

Dom narazie nie ma scian, wiec jeszcze wszystko mozna uwzglednic, sufit bedzie podwieszany, powierzchnia ok 120m2
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Oct 23, 2017 8:57 am

Pamiętaj o pociągnięciu kabli w okolice okien do ewentualnych czujników otwarcia, rolety, sterowanie głowicami
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
shimano73
Posts: 933
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Oct 23, 2017 9:11 am

wojtas567 wrote:
Mon Oct 23, 2017 8:57 am
Pamiętaj o pociągnięciu kabli w okolice okien do ewentualnych czujników otwarcia, rolety, sterowanie głowicami
No właśnie , przewidziałem czujniki w oknach , nawet zamawiając okna w opcji był montaz czujników i wyszło taniej niż czujnik ze sklepu. Niestety o czujnikach w roletach zapomniałem - nie pomyślałem ☹️, jak rownież to ze do puszki trzech rolet dałem jedeną skrętkę.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Post Reply