Sonoff bez serwera

Post Reply
adamp
Posts: 3
Joined: Sat Sep 10, 2016 9:55 pm

Sat Sep 10, 2016 10:16 pm

Witam
Czy istnieje możliwość uzyskania wskazówek jak napisać wsad do Sonoff bez komunikacji z serwerem?
Sterownik do bramy otwieranej pilotem jest poza zasięgiem sieci wifi (ogródki działkowe).
Napisałem apkę na androida(serwer) która komunikuje się z ESP8266( tryb AP klient) do którego przez UART dołączony jest AVR.
AVR steruje przekaźnikiem załączającym sygnał GND do otwierania bramy.
Znalazłem Wasze urządzenie Sonoff, które by mi znacznie uprościło elektronikę ale nie wiem jak napisać do niego wsad.
Apka napisana jest w javie w AndroidStudio a wsad do AVR w C w Eclipsie.
Adam

ps.
Czy pisząc wsad na ESP modyfikujemy jego obsługę wifi, czy tylko możemy sterować GPIO?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Sep 11, 2016 8:09 am

Jeśli masz tam zasięg sieci komórkowej i choćby GPRS to wystarczy jako sieć Wifi do Sonoffa wpisać HOT-SPOT ze smartfona i masz pełną SUPLĘ...
Ja właśnie tak używam Sonoffa jako podręczny "przedłużacz przenośny" podpiętego pod mój hot-spot i działa nawet w tzw. szczerym polu, bo jeśli masz internet w smartfonie - masz i Suplę... ograniczeniem jest tylko zasięg hot-spota.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
adamp
Posts: 3
Joined: Sat Sep 10, 2016 9:55 pm

Sun Sep 11, 2016 11:31 am

Dzięki za odpowiedzi.
Jednak myślę o opanowaniu pisania wsadu do ESP pod Eclipsem.
Ściągnąłem sobie całe środowisko z http://www.esp8266.com/viewtopic.php?f= ... 7bea5ebfba
Jest tam sporo gotowych projektów: miganie diodą, pwm itd.
Powoli, bardzo powoli bo umysł już nie ten (prawie 50 lat) wgryzam się w tego ESP i Eclpipsa, dlatego ponieważ z wykształcenia jestem elektrykiem a z zamiłowania programuję chciałbym Waszej pomocy w tym wgryzaniu się. Pytanie jest na poziomie elektryka:
Czy zmieniając wsad np. miganie diodą będzie działać obsługa wifi która była wcześniej w ESP, czy trzeba ją napisać, czy dołączyć do projektu itp?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7077
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Sep 11, 2016 11:35 am

Zależy co rozumiesz przez "będzie działać". SDK obejmuje gotowe biblioteki do obsługi np WiFi i to będzie działać ale tylko w taki sposób jak to oprogramujesz.
adamp
Posts: 3
Joined: Sat Sep 10, 2016 9:55 pm

Sun Sep 11, 2016 11:45 am

Czyli nowy wsad musi zawierać nową obsługę wifi. Miałem nadzieję, że można wgrać samo sterowanie GPO.
To już mi sporo wyjaśnia.
Dzięki popatrzę na źródła i będę pytał.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7077
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Sep 11, 2016 1:06 pm

Przemyśl pomysł kolegi Sławka ;)
Post Reply