ESP8266 nie łączy się z SUPLA

pi_wo
Posty: 19
Rejestracja: wt lis 21, 2017 6:31 am

wt lis 21, 2017 7:12 am

Witam szanowne grono.
Zacząłem testować ESP8266-01 i Supla. Na początek wziąłem się za termometr na DS18B20.
Wgrałem oprogramowanie wg https://www.youtube.com/watch?v=GToCSU6-CVo.
Użyłem innego programatora (FTDI), gdyż z opisanym miałem problem ze sterownikami.
Po wgraniu łączę się z modułem na adresie 192.168.4.1.
Wpisuję SSID oraz hasło do mojej sieci. Podaję nazwę serwera Supla oraz ID, hasło.
Dane oczywiście wygenerowane w SUPLA CLOUD (supla-dev).
supla_test.JPG
supla_test.JPG (53.17 KiB) Przejrzano 1867 razy
Po kliknięciu Save, dostaje poniżej komunikat, że zapisał.
I na tym kończy się zabawa. Supla nie widzi urządzenia, rejestracja urządzenia jest włączona.
Co może być przyczyną?
Czy urządzenie powinno być widziane w routerze DHCP list? Bo tutaj nie widzi (sprawdzanie na 2 TP-Linkach).
PLF10T
Posty: 230
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 6:24 pm

wt lis 21, 2017 8:28 am

Zwróć uwagę, czy po naciśnięciu SAVE pojawia się jakiś komunikat w wierszu zaczynającym się od "Last state"?
pi_wo
Posty: 19
Rejestracja: wt lis 21, 2017 6:31 am

wt lis 21, 2017 8:39 am

W linii Last State nic się nie pojawia.
Na module w momencie zapisu jest tylko krótkie mignięcie niebieskiej diody
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8403
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lis 21, 2017 9:08 am

Restartnij. Zaczekaj. Przełącz w tryb konfiguracji. Odczytaj last state
pi_wo
Posty: 19
Rejestracja: wt lis 21, 2017 6:31 am

wt lis 21, 2017 9:38 am

Niestety nic się nie pojawia w linii last state.
Zauważyłem, że po podłączeniu napięcia miga od czasu do czasu niebieska dioda i nie pracuje moduł wifi (nie znajduję go).
Po resecie (5sek. GND na PIO0) wstaje i mogę się do niego dostać przez 192.198.4.1.
Tak jest od początku i na tym się kończy.
Chyba spróbuję z innym egzemplarzem.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8403
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lis 21, 2017 9:41 am

Po restarcie nie znajdziesz modułu WiFi ponieważ przełącza się on w tryb klienta.
pi_wo
Posty: 19
Rejestracja: wt lis 21, 2017 6:31 am

wt lis 21, 2017 9:54 am

Pobawię się w domu wieczorem. Na razie wielkie dzięki za wszelkie sugestie.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt lis 21, 2017 11:26 am

Jakiś stary soft wgrywasz. Przeczytaj ten wątek viewtopic.php?f=23&t=2108
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1217
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt lis 21, 2017 10:16 pm

Miałem podobnie. Po wygraniu Soft i konfigu esp zapisz. Po tym usuń połączenie z siecią Supla w połączeniach sieciowych ew wyłącz wifi oczywiście musisz mieć inne połączenie z Internetem np.przez lan. Reset esp przez wyłącz włącz zasilania i powinno działać.
Inna rzecz sprawdzić na routerze ile szt ip przydziela. Sam miałem pulę 10 adresów i do esp już nie starczyło więc mu ip dhcp nie przydzielał bo było 12 urządzeń w sieci.
pi_wo
Posty: 19
Rejestracja: wt lis 21, 2017 6:31 am

śr lis 22, 2017 4:54 am

Po licznych próbach restartu i zapisu danych, w pewnym momencie wszystko ruszyło. Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ