Budowa modułu do puszki

miko1282
Posty: 446
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

śr gru 06, 2017 10:21 pm

Witam wszystkich, zanim poproszę o radę, przedstawię się. Mam na imię Michał i dopiero zaczynam zabawę z Suplą, przechodząc do pytania. Ostatnio naszła mnie myśl, aby zrobić ,,sonoffa" do puszki, chciałbym wykorzystać ESP8266 -01 lecz brak tam wyprowadzonego GPIO12, czy istnieje możliwość zmiany w sofcie, którym GPIO ma być sterowany przekaźnik ? Czy musiał bym się wlutować bezpośrednio w ESP i z stamtąd pobrać sobie GPIO12 ? Dziękuję za zrozumienie i pozdrawiam! :)
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr gru 06, 2017 10:32 pm

Odpuść sobie ten moduł - polecam ESP12E, F, S... dlaczego? Poczytaj na forum - jest tam o nim sporo...
Możesz ewentualnie zrobić na nim termometr
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Zybi
Posty: 1467
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr gru 06, 2017 11:22 pm

miko1282 pisze:
śr gru 06, 2017 10:21 pm
Witam wszystkich, zanim poproszę o radę, przedstawię się. Mam na imię Michał i dopiero zaczynam zabawę z Suplą, przechodząc do pytania. Ostatnio naszła mnie myśl, aby zrobić ,,sonoffa" do puszki, chciałbym wykorzystać ESP8266 -01 lecz brak tam wyprowadzonego GPIO12, czy istnieje możliwość zmiany w sofcie, którym GPIO ma być sterowany przekaźnik ? Czy musiał bym się wlutować bezpośrednio w ESP i z stamtąd pobrać sobie GPIO12 ? Dziękuję za zrozumienie i pozdrawiam! :)
Jak chcesz się koniecznie pobawić ESP-01 to tu zerknij:

https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... -01/v2.5.3
miko1282
Posty: 446
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

czw gru 07, 2017 3:13 pm

Bardzo dziękuję Zybi, Panie Sławku nic nie widziałem złego o tym module, zaraz poszukam. Dziękuję i pozdrawiam
#edit
Nie znalazłem nic niepokojącego, mógłbyś coś podrzucić ?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1534
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw gru 07, 2017 6:34 pm

ESP-01 ma mało pamięci i mało wyjść GPIO
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
miko1282
Posty: 446
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

czw gru 07, 2017 6:59 pm

No wiem, lecz używał bym tylko jednego GPIO do przekaźnika, a i większa ilość pamięci nie jest potrzebna :D
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1297
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw gru 07, 2017 7:20 pm

WItam kolegę.
Tak jak tu chłopaki piszą na ESP 01 można zrobić termometr lub ew moduł gate do furtki. Choć niedawno też od niego zaczynałem :D .
Tu kolega Espablo do puszki wyczarował coś takiego: viewtopic.php?f=33&t=2188.
Wystarczy poznać trochę program EAGLE i można u "Majfrend"ów" zrobić płytki za małe pieniążki (Elecrow ) nie dłubiąc w wytrawianiu i tansferze z papieru kredowego ... i nie niszczyć żonie żelazka.
Zybi
Posty: 1467
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw gru 07, 2017 7:26 pm

QLQ pisze:
czw gru 07, 2017 7:20 pm
...
Tak jak tu chłopaki piszą na ESP 01 można zrobić termometr lub ew moduł gate do furtki ...
Oj, można zrobić dużo więcej.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1297
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw gru 07, 2017 7:32 pm

Zybi pisze:
czw gru 07, 2017 7:26 pm
QLQ pisze:
czw gru 07, 2017 7:20 pm
...
Tak jak tu chłopaki piszą na ESP 01 można zrobić termometr lub ew moduł gate do furtki ...
Oj, można zrobić dużo więcej.
Na początek niech się chłopak wdroży. Wiadomo że można zrobić dużo więcej .
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw gru 07, 2017 7:33 pm

po małej modyfikacji to nawet deep sleep działa :)
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”