Budowa modułu do puszki

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1297
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt gru 08, 2017 8:17 pm

pzygmunt pisze:
pt gru 08, 2017 7:12 pm
miko1282 pisze:
pt gru 08, 2017 6:59 pm
Nie no, nie są to moje początki takie bez problemu Supla gate, ledy RGB czy sonoffy jako przekaźnik z termometrem. Czy nie powinno być problemu z ESP 8266 -01 w gniazdu, że będzie gubiło sygnał albo trzeba będzie co chwilkę restartować
Będzie się resetował, zrywał połączenie, zmieniał stan przekaźnika... generalnie zeświruje.
Powiem tak - sam mam jeden włącznik światła z uwagi na p"wielką płytę" i niechęć rozwiercania tego otworu. ESP 01 faktycznie świrował jak nie miał elementów R i C . Zachowywał się tak, że jak dotknąłem przewodu sterującego GPIOx to przekaźnik sterował światłem jak stroboskop albo zapalając światło w salonie zapalało się również w sypialni . :lol: . Ale dołożyłem między masą a GPIOx C 1uF oraz R = 4k7 między GPIO (tak jak jest to pokazane na schemacie) i problem zniknął.
Lampkę nocną też mam na ESP 01. Działa z tymi R i C znakomicie. Bez żadnych zakłóceń. Opisany problem występował również z ESP8266- 07 też był "storboskop" bez R i C !
Załączniki
pull.jpg
pull.jpg (12.9 KiB) Przejrzano 1961 razy
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1147
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt gru 08, 2017 8:23 pm

miko1282 pisze:
pt gru 08, 2017 8:07 pm
Jestem gotów ,,pobawić się lutownicą" lecz po prostu mam problem z doborem tego modułu ESP, i próbuję dowiedzieć się czy np ESP -12 przetworniczka z 230v na 5V, stabilizator na 3,3V, przekaźnik, kilka tranzystorów, diod oraz jakiś kondensator mi wystarczą i proszę Was, doświadczonych elektroników o radę, dziękuję wszystkim za pomoc :)
Zapoznaj sie ze schematem InCan od Espablo
Załączniki
IMG_4448.PNG
IMG_4448.PNG (72.69 KiB) Przejrzano 1956 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1534
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt gru 08, 2017 8:25 pm

miko1282 pisze:
pt gru 08, 2017 8:07 pm
Jestem gotów ,,pobawić się lutownicą" lecz po prostu mam problem z doborem tego modułu ESP, i próbuję dowiedzieć się czy np ESP -12 przetworniczka z 230v na 5V, stabilizator na 3,3V, przekaźnik, kilka tranzystorów, diod oraz jakiś kondensator mi wystarczą i proszę Was, doświadczonych elektroników o radę, dziękuję wszystkim za pomoc :)
Zaglądnij do działu Sprzet/Zrób to sam :)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
miko1282
Posty: 446
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

pt gru 08, 2017 9:24 pm

shimano73 pisze:
pt gru 08, 2017 8:23 pm
miko1282 pisze:
pt gru 08, 2017 8:07 pm
Jestem gotów ,,pobawić się lutownicą" lecz po prostu mam problem z doborem tego modułu ESP, i próbuję dowiedzieć się czy np ESP -12 przetworniczka z 230v na 5V, stabilizator na 3,3V, przekaźnik, kilka tranzystorów, diod oraz jakiś kondensator mi wystarczą i proszę Was, doświadczonych elektroników o radę, dziękuję wszystkim za pomoc :)
Zapoznaj sie ze schematem InCan od Espablo
Widziałem ten schemat, zapoznałem się, i wydaje mi się właśnie przez niego że samo ESP wraz z odpowiednim zasilaniem i resztą by działało w puszce lecz chciałem sie upewnić, Dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1297
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt gru 08, 2017 10:49 pm

miko1282 pisze:
śr gru 06, 2017 10:21 pm
Witam wszystkich, zanim poproszę o radę, przedstawię się. Mam na imię Michał i dopiero zaczynam zabawę z Suplą, przechodząc do pytania. Ostatnio naszła mnie myśl, aby zrobić ,,sonoffa" do puszki, chciałbym wykorzystać ESP8266 -01 lecz brak tam wyprowadzonego GPIO12, czy istnieje możliwość zmiany w sofcie, którym GPIO ma być sterowany przekaźnik ? Czy musiał bym się wlutować bezpośrednio w ESP i z stamtąd pobrać sobie GPIO12 ? Dziękuję za zrozumienie i pozdrawiam! :)
Na github są firmware do esp 01 gdzie jest sterowanie przekaźnikiem GPIO0
lub RX plus czujnik temp ds lub dth .
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tre ... i/ESP-01
miko1282
Posty: 446
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

sob gru 09, 2017 9:25 am

Czyli zdanie zostało podzielone na 2 strony jedna: ESP 8266 -01 się nada, druga że się nie nada, lecz mi wydaje się że powinno być dobrze złożę zamówienie i zobaczę ;) dziękuję bardzo wszystkim za pomoc ! :)
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob gru 09, 2017 10:23 am

Masz rację - kupując na ali... zaoszczędzisz jakieś 30 groszy, poza tym doświadczenia - będziesz miał bezcenne... ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
miko1282
Posty: 446
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

sob gru 09, 2017 10:34 am

Nie mam zamiaru zamawiać z aliexpress :D, Panu Sławkowi chodziło o złe doświadczenia czy wręcz przeciwnie o naukę ? :)
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob gru 09, 2017 11:22 am

Po prostu myślę, że przy praktycznie żadnej różnicy w cenie nie warto ryzykować, ESP01 będzie na pewno niestabilny w puszce, ma mniej GPIO do wykorzystania, wszyscy po kolei ci to tłumaczą, ale skoro się upierasz...

PS. Na tym forum nie ma Panów - jestem po prostu Sławek - lub slawek - jak wolisz ...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
miko1282
Posty: 446
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

sob gru 09, 2017 12:41 pm

Dziękuję slawku dokładnie potrzebowałem tego co napisałeś będzie nie stabilny i tyle bardzo dziękuję i pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”