Budowa modułu do puszki

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1297
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz gru 10, 2017 3:05 pm

Proszę żeby nie być gołosłowym : zamieszczam fotki płytki , którą sam zrobiłem io dziś zamieniłem z pajenczyną w lampce nocnej . Faktycznie zjadło to dwadzieścia razy moje nerwy przy transferze toneru na PCB . Ale znalazłem sposób za pomocą acetonu i IPO. Bez żelazka. Można łatwo transferować nawet cienkie ścieżki. Te cienkie na płytce w Eagle mają wymiar 0,01 a jak widać się ładnie przeniosły. Za pomocą żelazka raczej odpada.
Reasumując -teraz wolę wysłać gerber do "majfriend'ów" zapłacić 50 zł z przesyłką rejestrowaną za 10 szt i za 2 tyg mieć płytki niż się wkurzać i tracić czas na przenoszenie , wytrawianie, tym bardziej że było to moje pierwsze dzieło na PCB.

Na ostatnim foto to co przyszło do mnie w pt z Chin z gerber'ów Made in Espablo , które są na forum dzięki jego uprzejmości. teraz muszę je uzbroić i będę rodzicom zmieniał instalację w domku.

A co do ESP 01 nie zauważyłem żadnych dziwnych zachowań w lampce nocnej , tym bardziej że była zrobiona na "pajenczynie" z ESP , przekaźnikiem , NPN, C i R plus 15 cm kabelki do DHT11. Nic się nie włączało i nie wyłączało samo. Tak że nie wiem co koledzy tu piszą. Wydaje mi się że właśnie ten rezystor oraz kondensator ładnie to stabilizują i ESP nic wtedy nie zbiera z zakłóceń.
Załączniki
ab.jpg
ab.jpg (91.41 KiB) Przejrzano 1674 razy
aa.jpg
aa.jpg (54.08 KiB) Przejrzano 1674 razy
supla.jpg
supla.jpg (260.4 KiB) Przejrzano 1674 razy
miko1282
Posty: 446
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

ndz gru 10, 2017 7:23 pm

Czyli rozumiem ze układzik na esp 01 śmiga, dziękuję bardzo za pomoc wszystko mam wytłumaczone, pozdrawiam!
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9077
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn gru 11, 2017 9:46 am

Masy nie rozlałeś.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1297
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn gru 11, 2017 7:45 pm

pzygmunt pisze:
pn gru 11, 2017 9:46 am
Masy nie rozlałeś.
Masę właśnie robię :) a rzeźbę później

A tak na serio to o co kaman z tą rozlaną masą ? Na płytce jako ekran? Nie ogarniam jeszcze tak Eagla.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1297
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn gru 11, 2017 8:04 pm

Właśnie się nauczyłem dzięki uwadze kolegi i YT nowej rzeczy w Eagle.
A prawdę mówiąc zastanawiałem się jak to zrobić. Dzięki temu oszczędza się też wytrawiacz.
Załączniki
masa_zalanie.png
masa_zalanie.png (300.44 KiB) Przejrzano 1574 razy
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn gru 11, 2017 8:06 pm

QLQ pisze:
pn gru 11, 2017 8:04 pm
Dzięki temu oszczędza się też wytrawiacz.
A przede wszystkim znacząco poprawia parametry płytki...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”