Page 1 of 2

Brak połączenia

Posted: Wed Jan 17, 2018 11:16 pm
by tomi171
WITAM !
Czy ktoś miał taki przypadek ?
Zmiana softu w sonoff basic (zresztą nie pierwszy raz). Dzisiaj po wgraniu softu gate, odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania, dioda ochoczo miga czyli niby jest w trybie konfiguracji.
Wybieram sieci WIFI - na liście Sonoff się zgłasza. I tu niespodzianka: po wybraniu modułu, długie łączenie i w końcu brak połączenia z modułem. Myślałem że może coś pomyliłem więc blank i jadę z softem jeszcze raz. Efekt ten sam. Co może być nie tak ?

Re: Brak połączenia

Posted: Thu Jan 18, 2018 1:04 am
by slawek
Zacznij od wyczyszczenia cache przeglądarki

Re: Brak połączenia

Posted: Thu Jan 18, 2018 5:03 pm
by tomi171
Dzięki za podpowiedź ale nie pomoże czyszczenie, bo próbowałem również zalogować się z poziomu przeglądarki telefonu i też bez rezultatu. Coś nie tak jest chyba z sonoff'em, bo przed zmianą softu śmigał bez zarzutu.

Re: Brak połączenia

Posted: Thu Jan 18, 2018 5:36 pm
by pzygmunt
Spróbuj z innego kompa.

Re: Brak połączenia

Posted: Thu Jan 18, 2018 6:42 pm
by Espablo
Z jakimi ustawieniami spi mode wgrywasz soft. Miałem tak jak używałem złych ustawień spi mode.

Re: Brak połączenia

Posted: Thu Jan 18, 2018 7:09 pm
by tomi171
Dzięki za podpowiedź. Z innego kompa trochę długo łączył ale poszło. Wgrałem jeszcze raz inny soft żeby sprawdzić tą sytuację jeszcze raz. Jeden komputer łączy się drugi nie. Wprawdzie moduł przypisany i jest OK, tylko nie wiem z czego to może wynikać.

Re: Brak połączenia

Posted: Thu Jan 18, 2018 7:13 pm
by tomi171
Ustawienia DIO

Re: Brak połączenia

Posted: Thu Jan 18, 2018 7:25 pm
by Zybi
A z jakim softem problem, bo jak z moim to przekompiluję

Re: Brak połączenia

Posted: Thu Jan 18, 2018 8:15 pm
by tomi171
Myślę że to nie jest problem softu, gdyż wcześniej miałem wgrany: sonoff_gate_ds18b20_NO_v2.0_p5 i było wszystko OK. Później wgrałem: Sonoff_ds18b20_v2.0_p5 i przez jakiś czas miał inne zastosowanie. Teraz w ręce wpadł sonoff 4ch, więc Basic miał dostać z powrotem "gate" i dostał tylko wystąpił problem łączenia z nim w trybie konfiguracji. Trochę mnie to nurtuje dlaczego teraz z komputerem którym wgrywałem softy do różnych modułów nie chce się łączyć, poprzez przeglądarke w telefonie też nie, a np. w tablecie tak. Nie wiem o co może chodzić.

Re: Brak połączenia

Posted: Thu Jan 18, 2018 10:35 pm
by Konar
Nie wiem czy o to chodzi, ale dzisiaj wgrałem suple na nowy Sonoff który mi przyszedł od Chińczyków i nie chciał mi się połączyć z WiFi (taki miałem komunikat na stronie konfiguracyjnej), okazało się, że on z WiFi się połączył ale nie mógł zalogować się do konta Supli, dopiero zalogowanie się na konto z komputera i kliknięcie REJESTRACJA URZĄDZEŃ: AKTYWNA pomogło. Kiedyś tego nie było i teraz długo szukałem w czym problem.