problem z czujnikiem temperatury AM2301

dsquaredpsv
Posts: 6
Joined: Tue Jan 30, 2018 10:25 pm

Tue Jan 30, 2018 10:32 pm

posiadam sonoff th10 z czujnikiem temperatury/wilgotności AM2301 wpinanym na "jack" próbuje go zintegrować z suplą. Wgrane mam oprogramowanie: WeMos_DHT22_v2.5.3 wyczytałem już na forum że to kompatybilne oprogramowanie urzadzenie łączy się z cloudem jest widoczny jednak nie otrzymuje pomiarów z czujnika ani nie mam możliwości sterowania przekaźnikiem. Byłbym wdzięczny za jakąś podpowiedź gdzie szukać rozwiązania
Attachments
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (90.68 KiB) Viewed 1921 times
dsquaredpsv
Posts: 6
Joined: Tue Jan 30, 2018 10:25 pm

Tue Jan 30, 2018 10:49 pm

już podejrzewam ze chodzi o GPIO gdzieś wyszukałem że czujnik na jacku jest to GPIO14 a soft patrząc w instrukcje oczekuje czujnika na GPIO2?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Jan 30, 2018 11:34 pm

Kompatybilne z wemos i supla, ale nie z sonoff i supla - poszukaj na githubie softu do tego sonoffa i zabangla...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
dsquaredpsv
Posts: 6
Joined: Tue Jan 30, 2018 10:25 pm

Wed Jan 31, 2018 7:37 am

dzięki za zainteresowanie. po wgraniu softu dla sonoff konkretnie: sonoff_DHT22_v2.0_p4_inv efekt jest podobny tzn sterowanie przekaźnikiem działa ale odczytów z czujnika nie ma
Attachments
IMG_20180131_083153.jpg
IMG_20180131_083153.jpg (2.23 MiB) Viewed 1897 times
BomaszN
Posts: 20
Joined: Fri Nov 17, 2017 8:52 am

Wed Jan 31, 2018 8:08 am

Wgraj soft oznaczony jako p5. P5 - czyli Pin5 a tam na ESP jest GPIO14
Aktualny system:
4xSRW-01 | 1xPNW-01 | 1xSonoff Basic + DS18B20 | 1xSonoff TH10 + AM2301
Still to connect:
1xROW-02 | 1xSonoff Basic | 2xSonoff TH10
bocian
Posts: 11
Joined: Sun Jan 21, 2018 12:57 pm

Wed Jan 31, 2018 8:22 pm

mam podobny problem na sonoff th16 z AM2301 kolejny wgrany soft i nadal brak pomiarów temperatury ;/
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Feb 01, 2018 12:27 pm

Wypróbuj inCan-Easy i sam sobie postawiaj GPIO.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
bocian
Posts: 11
Joined: Sun Jan 21, 2018 12:57 pm

Fri Feb 02, 2018 6:56 pm

W inCan-Easy Termometer na GPIO 14 (test na wszystkich możliwych) i nadal brak pomiarów temperatury ;/ pomocy
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Feb 02, 2018 7:49 pm

Nie zapomniałeś o pullup - 4,7k?
PS. Sorry - to TH10...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Feb 02, 2018 8:13 pm

jeżeli nie działa z żadnym softem (nawet tym dedykowanym) to chyba nie jest wina oprogramowania ;)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply