Sonoff BASIC + fizyczny przycisk

Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt lut 23, 2018 1:43 pm

Przepraszam, wybrałeś dobry soft, button mode jest do dzwonkowego :) - dobrze jest to opisane w readme
[/quote]

Hmm widzę opis w readme ale mi kompletnemu laikowi mało to mówi, chociaż dzięki waszej pomocy i tak więcej jak kilka tygodni temu. Dlatego czy mógłby mi to ktoś opisać jak to powinno być podłączone.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn lut 26, 2018 7:53 am

Czujnik podłączam do 3,3 v; GND i RX na małaym pięcio pinowym złączu z rezystorem pomiędzy 3,3 i RX
Przycisk podłączam do 3,3 V i GND na długim złączu oraz do TX na krótkim złączym. ( nie wiem czy tu rezystor również potrzebny jest)

Czy tak to ma wyglądać??
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn lut 26, 2018 9:01 am

PuteR pisze:
pn lut 26, 2018 7:53 am
Przycisk podłączam do 3,3 V i GND na długim złączu ...


Czy tak to ma wyglądać??
Wg mnie - zrobisz zwarcie...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn lut 26, 2018 9:03 am

w takim razie jak powinno prawidłowo wyglądać podłączenie przycisku??
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt mar 02, 2018 5:07 pm

OK, naprawdę nikt nie podłączał fizycznych przycisków, nie ma nikogo kto mógłby powiedzieć jak ma wyglądać jego podłączenie??
chudy84
Posty: 33
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:53 pm

pt mar 02, 2018 6:41 pm

Podłącz GPIO14 do GND
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt mar 02, 2018 6:56 pm

chudy84 pisze:
pt mar 02, 2018 6:41 pm
Podłącz GPIO14 do GND
???? :shock:
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
chudy84
Posty: 33
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:53 pm

pt mar 02, 2018 7:05 pm

Chodzi oczywiscie o podłaczenie przycisku do tych pinow
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt mar 02, 2018 7:10 pm

chudy84 pisze:
pt mar 02, 2018 7:05 pm
Chodzi oczywiscie o podłaczenie przycisku do tych pinow
Poza tym odpowiedni soft i pullup do GPIO
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
chudy84
Posty: 33
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:53 pm

pt mar 02, 2018 7:13 pm

slawek pisze:
pt mar 02, 2018 7:10 pm
chudy84 pisze:
pt mar 02, 2018 7:05 pm
Chodzi oczywiscie o podłaczenie przycisku do tych pinow
Poza tym odpowiedni soft i pullup do GPIO
To chyba kolega już ogarnął, gdyby czytał readme nie byłoby pytania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”