Wgrywanie supli do sonoff

PuteR
Posts: 499
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Feb 09, 2018 11:37 pm

Witam,
chciałbym wgrać suplę do sonoff basic według tej instrukcji http://smart-house.adrian.czabanowski.c ... do-sonoff/. Oczywiście mam jakieś problemy,
1. czy wlutowanie gniazda jest konieczne (nie mam za bardzo dostępu do lutownicy), wcześniej kupowałem sonoffa z wgraną już suplą i niema na nim gniazda.
2. czy wprowadzenie sonoff w tryb wgrywania firmware jest jakoś widoczne??

Robię wszystko według tej instrukcji (poza wlutowaniem gniazda) i gdy klikam start to tylko zaczyna się kręcić kółeczko w rogu i nic więcej się nie dzieje.

podaje link do zdjęć na których widać mniej więcej jak to podłączone mam, może coś robię nie tak
https://www.dropbox.com/sh/blugsfio9sc4 ... LEJJa?dl=0

Z góry dzięki za pomoc.
Last edited by PuteR on Wed Dec 05, 2018 7:16 am, edited 2 times in total.
dawkor
Posts: 124
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Sat Feb 10, 2018 6:01 am

jak sonoffa wprowadzisz w tryb wgrywania szybko na nim dioda mruga, przy podłączania sonoffa do programatora musisz mieć wciśnięty przycisk na nim i puszczasz z 2 sec po podłączeniu. nie musisz wlutowywać ale musisz mieć pewny styk z programatorem.
PuteR
Posts: 499
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sat Feb 10, 2018 7:13 am

Ok rozumiem że żadne zasilanie sonofa nie jest potrzebne, wystarczy podłączenie do USB przez programator.
Czy na zdjęciach te podłączenie wygląda ok, niby podłączyłem tak jak na zdjęciach z instrukcji ale może coś jednak pomyliłem?
PuteR
Posts: 499
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sat Feb 10, 2018 9:51 am

hmm no nie mogę go wprowadzić w tryb wgrywania nic się nie dzieje a robię dokładnie tak jak opis mówi, próbowałem już na dwóch sonofach. Programator podłączony sonofa trzymam przycisk o podłączam do komputera po czym puszczam po chwili przycisk i żadnej reakcji, w czym może być problem??
User avatar
Espablo
Posts: 1345
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sat Feb 10, 2018 10:50 am

Masz komunikację pomiędzy programatorem a sonoffem ? Może zamień Miejscami RX i TX. Widać coś w Putty?
Przeczytaj to viewtopic.php?f=23&t=2108
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Gucio2607.
Posts: 345
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sat Feb 10, 2018 10:53 am

maaz zainstalowane sterowniki do programatora?
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 2x sonoff gate, 2x H801, 5x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
PuteR
Posts: 499
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sat Feb 10, 2018 12:29 pm

hmm, no więc na Putty nic mi się nie pokazuje, więc wnioskuję że mam coś źle podpięte. Tylko o ile na programatorze widzę oznaczenia DTR, RXI, TX0, VCC, CTS, GND BLK to na module nic nie widzę więc czy jest gdzieś może jakiś schemat który to pisuje bo tak to nie mam zielonego pojęcia jak to podpiąć.
Sterowniki są zainstalowane i w menadżerze urządzeń pokazuje że wszystko jest ok.

Pomyślałem że może mam nie odpowiedni konwenter, kupiłem takie coś
http://propix.com.pl/pl/p/CP2102-Konwer ... .3V-5V/521 czy to się nadaje??

W sumie ten który jest w instrukcji ma troszkę inne oznaczenia.
User avatar
Espablo
Posts: 1345
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sat Feb 10, 2018 1:38 pm

Od sprawdzenia czy jest komunikacja powinno się zaczynać. Powtarzam to za każdym razem.
Konwerter może być.
Zamieniłeś miejscami RX i TX?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
PuteR
Posts: 499
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sat Feb 10, 2018 2:12 pm

Uff dobrze ze konwent jest ok, mam zamienić przy konwenterze poprostu że sobą miejscami te dwa przewody?
User avatar
wojtas567
Posts: 1482
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Feb 10, 2018 2:16 pm

A próbowałeś zapytać wujka googla o sonoff-a?
np tak: https://www.google.pl/search?q=sonoff&c ... 943#imgrc=_
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply