inCan - problem z Putty i zew. zasilaniem

edm
Posty: 176
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

pn lut 12, 2018 9:49 pm

Witam.

Moduł inCan v3. Nie mogę uzyskać poprawnego połączenia z konsolą Putty. Port COM oczywiście właściwy. Próbowałem na różnych prędkościach 9600, 74880, 11520. Moduł zasilony przez USB UART, następnie robię reset czyli zwieram na chwilę pin od resetu z GND USB UART, niebieski led mignie i w konsoli po chwili zawsze mam krzaczki. Bez względu na rodzaj Speed.

Co ciekawe, na tym samym module, tym samym konwerterem USB UART, czyszczę flash, wgrywam firmware i to działa. Jedynie nie mogę połączyć się prawidłowo z programami typu Putty, Realterm, Hercules żeby używać komend AT.

Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2284
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn lut 12, 2018 10:02 pm

Obstawiam za małą wydajność zasilania.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
edm
Posty: 176
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

śr lut 14, 2018 6:47 pm

slawek pisze:
pn lut 12, 2018 10:02 pm
Obstawiam za małą wydajność zasilania.
Chcę kupić oddzielne zasilanie. Mam kilkadziesiąt różnych zasilaczy (żaden 3.3v) i zastanawiam się nad zakupem Przetwornicy Step-Down LM2596 woltomierz LED http://allegro.pl/przetwornica-step-dow ... 04713.html
Pytanie czy to jest dobry pomysł, czy może ktoś poleci coś innego. Przetwornica z linku, miałaby współpracować z którymś z moich zasilaczy.

Druga sprawa. Nie wiem czy dobrze sobie wyobrażam podłączenie zewnętrznego zasilania. Konwerter UART - USB wpięty do komputera, w konwerterze korzystam jedynie z TX, RX ----> które podłączam na przemian do modułu inCan, następnie z przetwornicy (+) 3,3V do inCan w pin VCC i z przetwornicy (-) do inCan w pin GND.

Konstruktywna krytyka mile widziana.
Ostatnio zmieniony śr lut 14, 2018 7:19 pm przez Espablo, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniosłem temat do innego działu
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2284
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr lut 14, 2018 6:55 pm

Musisz tylko jeszcze połączyć masy konwertera i modułu (i oczywiście zasilacza)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
kamaz8
Posty: 39
Rejestracja: pt cze 30, 2017 12:03 pm

śr lut 14, 2018 7:47 pm

na schemacie jest 5V a nie 3,3V wyprowadzone na goldpiny
edm
Posty: 176
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

czw lut 15, 2018 1:39 pm

kamaz8 pisze:
śr lut 14, 2018 7:47 pm
na schemacie jest 5V a nie 3,3V wyprowadzone na goldpiny
Tzn? Patrzę na opis tego modułu tutaj https://botland.com.pl/przetwornice-ste ... aczem.html i jest wyraźnie napisane, napięcie wyjściowe od 3,2V regulowane potencjometrem.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1750
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw lut 15, 2018 1:48 pm

@kamaz8 pisał o o module inCan ;). Zasilanie podajesz do niego 5V z programatora
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
edm
Posty: 176
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

czw lut 15, 2018 1:58 pm

Espablo pisze:
czw lut 15, 2018 1:48 pm
@kamaz8 pisał o o module inCan ;). Zasilanie podajesz do niego 5V z programatora
Serio? Na inCan mam podać 5V?. Szukając różnych informacji o ESP8266, natrafilem na info że 3,6V max.
Ostatnio zmieniony czw lut 15, 2018 2:33 pm przez edm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1750
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw lut 15, 2018 2:26 pm

Tak, 5V.Moduł sam sobie zamienia na 3.3V
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw lut 15, 2018 4:19 pm

Dopiszę może żeby ktoś czytając wybiorczo źle nie zrozumiał: te 5V na 3V3 zamienia moduł inCan ale nie ESP.
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”