Sonoff Touch T1 EU - problem z oprogramowaniem

szabel99
Posts: 56
Joined: Sun Jan 28, 2018 10:30 am

Wed Feb 21, 2018 8:04 am

Witam,

wczoraj dotarła do mnie pierwsza partia kilku sztuk sonoff touch (podwójny) T1 w wersji EU czyli do puszki fi 60. Zdaje się, że jeszcze nikt na forum wcześniej nie pisał, że posiada taki sprzęt oraz, że został z powodzeniem wgrany jakiś soft supla, więc prawdopodobnie ja będę przecierał szlaki....mam nadzieję, że z Waszą pomocą skutecznie :) Wczoraj próbowałem wgrać do tego włącznika soft od @Zybi w wersji 2.53. Trudności pojawiły się już na etapie wprowadzenia w tryb flashowania ponieważ chip ESP jest tam mikroskopijny (nie to co w innych sonoff, z którymi miałem do czynienia)...po kilku próbach udało się, uruchomiłem ESP Flash download tool, i na końcu otrzymałem komunikat "Finish na zielono" czyli niby wszystko ok. Poniżej linki do zdjęć:

https://images83.fotosik.pl/998/7a8352ab19612df8.png
https://images82.fotosik.pl/1001/c39cdef81afc2d93.png
https://images81.fotosik.pl/1000/4dd90a7af465ca4f.jpg

Przepraszam za tak wklejone zdjęcia ale nie wiem jak to zrobić lepiej.

Po wgraniu softu (przynajmniej taka mam nadzieję) sprzęt wariuje, po podłączeniu ponownie zasilania jedyne co się zgadza to szybkie miganie diody wifi, niestety poza mruganiem sprzęt nie wchodzi w tryb AP, a same diody podświetlające przyciski żyją swoim życiem, co kilkadziesiąt sekund same zmieniają swój stan. Wczoraj po 3 godzinnej walce poddałem się i nie mam dalszych pomysłów. Może ten sprzęt pracuje na innych GPIO niż ten soft od @Zybi do starego sonoffa ? Może tak naprawdę nieskutecznie wgrałem soft ? (samo wgrywanie przebiegło bardzo szybko...jakieś 8-10 sek.) Bardzo proszę o pomoc ponieważ utknąłem z 4 szt. tego sprzętu. Dla chętnego, kto chciałby potestować i pomóc mogę nawet podesłać jedną sztukę.
andras
Posts: 239
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Wed Feb 21, 2018 8:20 am

Wyczyść flash , wgraj na nowo starszą wersją ESP Flash download tool 1.2 powinno pomóc
szabel99
Posts: 56
Joined: Sun Jan 28, 2018 10:30 am

Wed Feb 21, 2018 10:18 am

dziękuję za odpowiedź, przetestuję to rozwiązanie i dam znać czy pomogło.
szabel99
Posts: 56
Joined: Sun Jan 28, 2018 10:30 am

Wed Feb 21, 2018 1:00 pm

Już przetestowane i stwierdzam, że ta kompilacja softu jest niewłaściwa do tego sprzętu. Porada ze starszą wersją Flash tool i czyszczeniem pamięci okazała się trafiona za co jeszcze raz dziękuję. Udało wgrać się soft 2.53 @Zybi, udało się wprowadzić w tryb AP, zarejestrować w Cloud. Niestety po kolejnym włączeniu urządzenie wprowadza się samo w tryb AP i to po różnych czasach (od 20 do 60 sek.). Prawdopodobnie chodzi o porty GPIO, które są w sofcie i aktywne w urządzeniu. Zjawisko wprowadzania się w tryb AP zamieściłem na Youtube. Proszę o pomoc bo z takim przypadkiem sam raczej sobie nie dam rady.

https://youtu.be/ea9Nr78n3uE

dodam jeszcze , że na filmiku słychać dźwięki z sonoffa...ma on zainstalowany buzzer, słychać jeden pisk (normalnie urządzenie wydaje taki po 5 sek. przytrzymania przycisku, następnie 2 piski, które w normalnych warunkach występują po 7 sek. przytrzymania przycisku. Może to jakoś naprowadzi na rozwiązanie problemu.
User avatar
Espablo
Posts: 1455
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Feb 21, 2018 1:59 pm

Wypróbuj na testy inCan-Easy i sam sobie poustawiaj GPIO.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
miko1282
Posts: 372
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Wed Feb 21, 2018 4:55 pm

Te piski prawdopodobnie oznaczają iż jest to wersja z RF(sterowaniem za pomocą pilota) wgraj oprogramowanie do sonoffa podwójnego lub potrójnego, a niepotrzebne kanały wyłącz w cloudzie,(wszystkie sonoffy touch mają tak samo gpio wyprowadzone więc myślę że będzie działać)
szabel99
Posts: 56
Joined: Sun Jan 28, 2018 10:30 am

Wed Feb 21, 2018 5:46 pm

Dzięki sa kolejne podpowiedzi. Aktualnie bawię się softem inCan Easy ale wypróbowałem już naście kombinacji i jedyne co mogę zrobić to wyłączyć z apki jeden lub drugi przekaźnik...dotyk w sonoffie nie działa. Chyba za chwilę oszaleję. Jedyny soft do sonoff touch 2/3 jest od Zybi ? Mam wrażenie, że ten sprzęt jest inny od poprzednich sonoff...mam naście urządzeń ale z tym wyjątkowo nie daję rady. Spróbuję wgrać jeszcze raz soft od Zybi i zobaczę.
szabel99
Posts: 56
Joined: Sun Jan 28, 2018 10:30 am

Wed Feb 21, 2018 6:13 pm

Miko 1282 jesteś WIELKI :) Wgrałem soft od sonoff 3 gang i wygląda na to, że wszystko jest idealnie! Tylko szkoda straconych godzin ale najważniejsze, że działa. Wystarczy usunąć w cloud kanał nr 2 (zostawić 0,1) i jest pięknie :) Dziwną sytuację miałem z softem dla 2 gang...sprzęt żył własnym życiem, wprowadzał się automatycznie w stan konfiguracji. Dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli bo każdy coś wniósł do wątku. Teraz śmiało można zamwiać najnowsze sonoffy...soft już jest :) Pozdrawiam
and111
Posts: 47
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Wed Feb 21, 2018 6:45 pm

Kilka dni temu wgrywałem soft do SONOFF TOUCH T1 EU (podwójny). Wgrałem soft https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/m ... v2.5.3.rar
Wgrywałem programem FLASH_DOWNLOAD_TOOL_v0.9.6. Wcześniej czyściłem pamięć za pomocą esptool.
Działa bez problemów.
Poniżej zdjęcia płytki wyłącznika. Do wprowadzenia w w tryb flashowania zwierałem GND z pinem rezystora R19 (zaznaczyłem na czerwono).
Szabel99: masz takie same płytki?
Attachments
touch 2.PNG
touch 2.PNG (712.85 KiB) Viewed 4503 times
mareks6
Posts: 103
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Wed Feb 21, 2018 10:18 pm

ja mam identyczny Touch Dual który od ok tygodnia pracuje już w ścianie :-)

Po wcześniejszych przygodach i doświadczeniach ze pojedynczym Touch'em ten udało mi się uruchomić za pierwszym razem.

Ten pojedynczy mam bez RF, a ten podwójny już z RF i też ma buzzer wbudowany. Nawet już dochodziłem po elementach gdzie ten buzer jest podłączony (z myślą, że jeśli do ESP to można by go było w przyszłości użyć jako jakiś alarm itp) ale niestety idzie on przez 2 tranzystory do innego scalaka. Tak samo ten microswitch opisany jako RESET - piszczał u mnie buzer jak ten swich naciskałem. Doszedłem do wniosku że jedno i drugie służy do programowania pilotów RF i zostawiłem to tak jak jest.

Nie mniej jednak sam Touch zarówno zwykły jak i Dual działają u mnie bardzo dobrze, i przede wszystkim szybko się łączą z siecią po ewentualnym zaniku zasilania (gdzieś czytałem, że z tym niektórzy mieli problemy)

oprogramowanie jakie mam w dualu nazywa się "sonoff_touch_dual_LED_OFF_v2.5.3", lecz niestety nie wiem skąd je pobierałem, ale najprawdopodobniej z tego wątku z postu od kolegi Zybi

viewtopic.php?f=29&t=2364&start=80

Wgrywane programem nodemcu flasher
Post Reply