SONOFF brak pomiaru temperatury

krynicki
Posty: 5
Rejestracja: czw lut 08, 2018 1:14 pm

czw lut 22, 2018 10:15 pm

Witam mam problem z SONOFF BASIC.

Problem polega na tym, że urządzenie nie zczytuje temperatury z termometru DS18B20.
Wgrałem soft według instrukcji http://smart-house.adrian.czabanowski.c ... do-sonoff/
Połączenie na koncie SUPLA jest widoczne, mogę go włączać i wyłączać termometr widoczny tylko w polu odczytu jest kreska
Proszę o jakieś pomysły
podłączyłem według schematu
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw lut 22, 2018 10:34 pm

Opis opisem ale wszystko zależy który soft wgrałeś bo DS potrafi być też na GPIO3.
Jeśli podłączyłeś go tak jak na rysunku to masz zamieniony plus z minusem.

Jeszcze jedna rzecz, przy zasileniu napięciem 3v3 rezystor 4k7 jest za duży czego skutkiem może być też brak odczytu.
maksymalny rezystor przy napięciu 3v3 to 3k3 minimalny prąd do działania DSa to 1mA maksymalny - 4mA.
Pozdrawiam
Wojtek
BomaszN
Posty: 22
Rejestracja: pt lis 17, 2017 8:52 am

pt lut 23, 2018 10:10 am

U mnie na Sonoffie Basicu i rezystorze 4.7k działa ok, więc to raczej nie to.
Aktualny system:
4xSRW-01 | 1xPNW-01 | 1xSonoff Basic + DS18B20 | 1xSonoff TH10 + AM2301
Still to connect:
1xROW-02 | 1xSonoff Basic | 2xSonoff TH10
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2283
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt lut 23, 2018 7:02 pm

wojtas567 pisze:
czw lut 22, 2018 10:34 pm
Jeszcze jedna rzecz, przy zasileniu napięciem 3v3 rezystor 4k7 jest za duży czego skutkiem może być też brak odczytu.
maksymalny rezystor przy napięciu 3v3 to 3k3 minimalny prąd do działania DSa to 1mA maksymalny - 4mA.
Wojtku - jeden DS18B20 bez żadnej łaski pracuje przy podłączeniu "pasożytniczym", czyli VCC i GND łączymy do masy, a DATA poprzez pullup do VCC, jak widać na załączniku - może być ich nawet więcej... ale więcej niż jeden nie testowałem, natomiast jeden spokojnie działa na kilkunastometrowym przewodzie.
Załączniki
ds18b20-parasite-power-768x348.jpg
ds18b20-parasite-power-768x348.jpg (19.13 KiB) Przejrzano 6649 razy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt lut 23, 2018 8:44 pm

A czy ja napisałem że nie będzie pracował w innej wersji??
teoretycznie może pracować na przewodzie do 100 m ale... czym dłuższy przewód tym też ten rezystor musi być dobierany indywidualnie bo jest spadek napięcia - oczywiste.
A jeżeli napisane jest że minimalny potrzebny prąd do pracy DS jest 1mA a przy napięciu 3v3 i rezystorze 4k7 wynosi 0,7mA to jakby trochę mało jest szansa że może i zadziała, ale wydaje mi się, że jest to jeden z powodów braku pomiaru, bo tu niestety ale nie będzie przekłamywany odczyt bo się nie da w DS.
Aha ten rezystor dobiera się ze wzoru i dla 5V wychodzi: 5V / 4700 Ω = 0,00106 A = 1,06 mA.
podstawiając 3v3 /4700 Ω = 0,0007 A = 0,7 mA
Więc najbardziej pasującym rezystorem jest 3k3 lub mniejszy.
Pozdrawiam
Wojtek
jprzemek82
Posty: 21
Rejestracja: sob lut 03, 2018 6:57 pm

pt lut 23, 2018 10:08 pm

Witam.Też miałem taki problem z DS18B20.
Okazało się że kolory się nie zgadzają.Czerwony był sygnałowym.Żółty 3.3V.
Spróbuj z zamianą kolorów.
Sytuacja także się powtórzyła z czujnikiem AM2301.
krynicki
Posty: 5
Rejestracja: czw lut 08, 2018 1:14 pm

ndz lut 25, 2018 11:31 am

wojtas567 pisze:
czw lut 22, 2018 10:34 pm
Opis opisem ale wszystko zależy który soft wgrałeś bo DS potrafi być też na GPIO3.
Jeśli podłączyłeś go tak jak na rysunku to masz zamieniony plus z minusem.

Jeszcze jedna rzecz, przy zasileniu napięciem 3v3 rezystor 4k7 jest za duży czego skutkiem może być też brak odczytu.
maksymalny rezystor przy napięciu 3v3 to 3k3 minimalny prąd do działania DSa to 1mA maksymalny - 4mA.
Soft wgrany "sonoff_ds18b20_user1.1024.new2"
nie rozumiem jak mogłem pomylić plus z minusem?
krynicki
Posty: 5
Rejestracja: czw lut 08, 2018 1:14 pm

ndz lut 25, 2018 11:34 am

czujnik temperatury jest sprawny (testowany na ARDUINO)
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2283
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lut 25, 2018 3:48 pm

krynicki pisze:
ndz lut 25, 2018 11:31 am
wojtas567 pisze:
czw lut 22, 2018 10:34 pm
Opis opisem ale wszystko zależy który soft wgrałeś bo DS potrafi być też na GPIO3.
Jeśli podłączyłeś go tak jak na rysunku to masz zamieniony plus z minusem.

Jeszcze jedna rzecz, przy zasileniu napięciem 3v3 rezystor 4k7 jest za duży czego skutkiem może być też brak odczytu.
maksymalny rezystor przy napięciu 3v3 to 3k3 minimalny prąd do działania DSa to 1mA maksymalny - 4mA.
Soft wgrany "sonoff_ds18b20_user1.1024.new2"
nie rozumiem jak mogłem pomylić plus z minusem?
Na twoim rysunku jest zamieniony plus z minusem (na DS-ie), więc stąd sugestia Wojtka...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
tijo
Posty: 178
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

ndz lut 25, 2018 5:56 pm

A tak się zastanawiam po co ten rezystor? Ja cały czas podłączam bez i też chodzi.....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”