SONOFF brak pomiaru temperatury

krynicki
Posty: 5
Rejestracja: czw lut 08, 2018 1:14 pm

pn lut 26, 2018 8:43 pm

slawek pisze:
ndz lut 25, 2018 3:48 pm
krynicki pisze:
ndz lut 25, 2018 11:31 am
wojtas567 pisze:
czw lut 22, 2018 10:34 pm
Opis opisem ale wszystko zależy który soft wgrałeś bo DS potrafi być też na GPIO3.
Jeśli podłączyłeś go tak jak na rysunku to masz zamieniony plus z minusem.

Jeszcze jedna rzecz, przy zasileniu napięciem 3v3 rezystor 4k7 jest za duży czego skutkiem może być też brak odczytu.
maksymalny rezystor przy napięciu 3v3 to 3k3 minimalny prąd do działania DSa to 1mA maksymalny - 4mA.
Soft wgrany "sonoff_ds18b20_user1.1024.new2"
nie rozumiem jak mogłem pomylić plus z minusem?
Na twoim rysunku jest zamieniony plus z minusem (na DS-ie), więc stąd sugestia Wojtka...
Powtarzam termometr jest sprawny (testowany na ARDUINO). Na zdjęciu nie ma opisu wyjść termoetru.
krynicki
Posty: 5
Rejestracja: czw lut 08, 2018 1:14 pm

pn mar 05, 2018 1:22 pm

Poblem znikł po wgraniu fireware dla SONOF wersja 4 PIN by ZYBI-ego :ugeek:
post do zamknięcia
Simono
Posty: 344
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

sob wrz 29, 2018 5:14 pm

Koledzy mam swojego clouda postawionego na Raspberry. Kupiłem Sonoff z czujnikiem temperatury i wilgotności z wgranym softem kolegi Zybi w wersji 2.0
Problem jest tego typu iż przez tydzień czasu zczytywał temperaturę i wilgotność. Raz przestał, zrestartowałem malinkę i kilka dni było ok. Teraz znowu przestał i nie chce zaskoczyć. Co może być przyczyną?
Ostatnio zmieniony sob wrz 29, 2018 5:27 pm przez Simono, łącznie zmieniany 1 raz.
Zybi
Posty: 1506
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob wrz 29, 2018 5:24 pm

Simono pisze:
sob wrz 29, 2018 5:14 pm
...
Kupiłem Sonoff z czujnikiem temperatury i wilgotności kolegi Zybi w wersji 2.0
...
Nie handlowałem żadnymi Sonoff-ami. Proszę się precyzyjnie wypowiadać.
Simono
Posty: 344
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

sob wrz 29, 2018 5:27 pm

Już poprawiam sorry
tcp
Posty: 220
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

śr sty 16, 2019 6:34 pm

Mam taki problem. Sonoff Basic i DS18B20. Temperatura była pokazywana ok. Wylutowałem DS i przylutowałem inny i nie pokazywał temperatury więc przylutowałem ten który był na początku i pokazywał temperature i teraz ten też nie pokazuje. Soft Multiboard. Jest tylko ikonka termometru bez temperatury. Macie jakieś pomysły. Może po zmianie DS trzeba coś zresetować. W cloud usuwałem urządzenie i dodawałem.
Arek.kandula
Posty: 325
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

ndz sty 27, 2019 8:49 am

Podłączenie się pod problem kolegi .kto pomoże rozwiązać to
tcp
Posty: 220
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

ndz sty 27, 2019 9:04 am

Sprawdź czy napewno masz połączenie DS z płytką.
Arek.kandula
Posty: 325
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

ndz sty 27, 2019 10:53 am

Posiadam ds18b20 ale wodo odpornej obudowie.opornik 4.7przewod około 1m długości.czy on musi być podpięty podczas dodawania do supli?soft multiboard wgrany
tcp
Posty: 220
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

ndz sty 27, 2019 12:13 pm

Nie pokazuje ci temperatury czy nie widzisz w apce termometru ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”