ESP8266 sterowanie przekaźnika

WojtekG
Posty: 5
Rejestracja: pt lut 23, 2018 8:05 am

pt lut 23, 2018 11:29 am

Podłączyłem moduł ESP8266-01 do modułu przekaźnika. Przekaźnik sterowany przez GPIO0 wg poniższego schematu. Wgrane oprogramowanie wifisocket_r0_H_DHT22_ESP01_512k_v2.5.3. Wszystko działa, przy wyłączonym stanie na GPIO0 jest napięcie, które załącza przekaźnik. W związku z tym cewka przekaźnika działa cały czas do momentu załączenia modułu. Nie ma problemu bo na wyjściu przekaźnika podłączam tak, że wszystko się zgadza, natomiast wolałbym żeby przekaźnik zaczynał pracować po załączeniu modułu. Zworka na przekaźniku HI LO nie pomaga bo po przepięciu na LO przekaźnik nie działa. Czy jest możliwość odwrócenia sygnału z GPIO0 tak żeby przy wyłączonym module był tam stan niski. Czy może jest inne oprogramowanie. Przepraszam za trochę niefachowe tłumaczenie, ale jestem początkującym ;) .
Załączniki
przekaznik.jpg
przekaznik.jpg (12.85 KiB) Przejrzano 2166 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7434
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lut 23, 2018 2:08 pm

Zybi
Posty: 1418
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt lut 23, 2018 6:16 pm

Użyj tego firmware:

https://github.com/zchmielak/ESP8266/bl ... v2.5.3.rar

tu masz sterownie przekaźnika/modułu przekaźnikowego z pinu RX (GPIO3) aktywnym stanem wysokim.
WojtekG
Posty: 5
Rejestracja: pt lut 23, 2018 8:05 am

sob lut 24, 2018 7:18 am

Zastosowałem rozwiązanie ze zmianą softu na sterowanie przez RX i działa super. Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Klos
Posty: 25
Rejestracja: sob kwie 15, 2017 11:46 am
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

ndz mar 18, 2018 10:09 pm

Tak z ciekawości, w innych softach po prostu nie ma pamiętania stanu po restarcie? czy to ma związek z pinami? Mam wgrane jakieś firmware które działa ale po restarcie zawsze jest stan wysoki.. W ogóle już się gubię bo jest masa tych wersji. Fajnie że jest to rozwiązane w tym sofcie ale jest kompilacja na 512kb. Jak to wgrać do 1mb? Był na ten temat post ale nie wiem gdzie :(
No i przy okazji, cały czas mam problem z uruchomieniem ESP 12E, soft z Supla.org dział też na 4mb czy muszę jakiś inny albo też coś pozmieniać by go wgrać?

Pozdrawiam
Castorama Gdańsk. Elektronika, lasery. Zdjęcia z drona www.imagesky.pl
ODPOWIEDZ