Sonoff Basic i otwieranie/zamykanie bramy

and111
Posts: 47
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Sat Mar 03, 2018 10:47 am

Mogę sterować oryginalnymi pilotami i dodatkowymi przyciskami (ilość przycisków dodatkowych dla każdej z bram jest dowolna - łączy się je równolegle).
Nie przerabiałem nic w module.
Wgrany mam soft: sonoff_4channels_1xsocket_3xgate_ds18b20_v2.0
Wszystkie centralki bram z którymi dotychczas miałem styczność miały wejście na sterowanie bezpotencjałowym przyciskiem zewnętrznym. Najczęściej w opisach centralek bramowych sterowanie przyciskiem zewnętrznym opisywane jest jako tryb „krok po kroku” (step-by-step): pierwsze naciśnięcie przycisku powoduje otwarcie bramy, drugie – jej zatrzymanie, natomiast trzecie – zamknięcie. Np. w przypadku central NICE ROBUS wejście na płycie oznaczone jest jako P.P.
Wystarczy podanie krótkiego impulsu (ja mam ustawione 0,5s).
U mnie połączenia w SONOFF 4CH Pro wyglądają tak:
Attachments
4CH PRO 3 bramy.jpg
4CH PRO 3 bramy.jpg (170.5 KiB) Viewed 1201 times
vviking
Posts: 1
Joined: Wed Jun 05, 2019 7:04 am

Wed Jun 05, 2019 7:45 am

Witam wszystkich!
Widzę, że kolega korzysta z 4-kanałowego Sonoffa. 3 sygnały impulsowe do sterowania bramami (dodatkowo włączniki dzwonkowe <bezpotencjałowe>, które tylko zmieniają stan) i jedno do sterowania oświetleniem - tu musi być faza (230V) na wyściu. Jak długie są to impulsy i czy to wszystko można zaprogramować w dołączonym sofcie? Mam na mysli zarogramowanie, że kanał wyjściowy podaje tylko impuls zmieniający stan (tak jak przełącznik dzwonkowy).

Pytam, bo chciałbym użyć swojego Sonoff Basic 1-kanałowego do otwierania/zamykania bramy przez wifi/internet (telefon słuzył by jako "pilot dodatkowy"). Jest to model na ESP8285. Jaki soft możecie mi pod to polecić, na co zwrócić uwagę w konfiguracji po wgraniu alternatywnego oprogramowania? O modyfikacjach mechanicznych poczytałem tutaj na forum, na pewno nie chcę nic grzebać przy sonoffie - szkoda kasy na nową płytę głowną sterownika bramy...
akir
Posts: 110
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Fri Jun 07, 2019 6:03 pm

Standardowo sonoff podaje 230 na wyjściu więc bez zmian nie jest odpowiedni do sterowania bramą. Po zmianach jak najbardziej
User avatar
pzygmunt
Posts: 6618
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Jun 07, 2019 9:28 pm

akir wrote:
Fri Jun 07, 2019 6:03 pm
Standardowo sonoff podaje 230 na wyjściu więc bez zmian nie jest odpowiedni do sterowania bramą. Po zmianach jak najbardziej
Po zmianach tez się nie nadaje. Już były przypadki przeróbek, które i tak uszkodziły komuś sterownik. Są układy niskonapięciowe i takie należy stosować !!!
tomkowski
Posts: 88
Joined: Tue Oct 09, 2018 7:16 pm
Location: Orzesze

Mon Jun 10, 2019 4:25 am

Coraz częściej wydaje mi się, że w przypadku Sonoffów odpowiedz powinna brzmieć "dodatkowy przekaźnik na wyjściu". I tyle.

Jeśli ktoś ogarnia temat i chce ryzykować, to sam znajdzie jak zmodyfikować połączenia.
W przypadku dodatkowego przekaźnika (w szczególności montowanego w podstawce lub na szynie TH) nie widzę żadnego niebezpieczeństwa.
Arek.kandula
Posts: 274
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Mon Jun 10, 2019 5:31 am

A powiesz kolego jaki to musi byś przekaźnik
User avatar
wojtas567
Posts: 1755
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Jun 10, 2019 6:54 am

Arek.kandula wrote:
Mon Jun 10, 2019 5:31 am
A powiesz kolego jaki to musi byś przekaźnik
np na szynę coś takiego cewka na 230V: https://zamel.com/pl-PL/produkty/exta-a ... e/pem01012
a tu masz od instalacyjnych po miniaturowe do montażu na płytce w zależności jakie masz możliwości https://www.tme.eu/pl/katalog/przekazni ... 1457483%3B
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply