Sonoff Basic i otwieranie/zamykanie bramy

kris.gie
Posts: 146
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Thu Mar 01, 2018 2:09 pm

PuteR wrote:
Thu Mar 01, 2018 1:59 pm
Jeśli nie sonoff basic to jakiego modułu najlepiej użyć do sterowania bramą??
viewtopic.php?f=27&t=2708
User avatar
Espablo
Posts: 1455
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Mar 01, 2018 2:21 pm

PuteR wrote:
Thu Mar 01, 2018 1:59 pm
Jeśli nie sonoff basic to jakiego modułu najlepiej użyć do sterowania bramą??
może być też taki
viewtopic.php?f=33&t=2188
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
PuteR
Posts: 539
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Mar 02, 2018 8:52 am

Espablo wrote:
Thu Mar 01, 2018 2:21 pm
PuteR wrote:
Thu Mar 01, 2018 1:59 pm
Jeśli nie sonoff basic to jakiego modułu najlepiej użyć do sterowania bramą??
może być też taki
viewtopic.php?f=33&t=2188
To jakiś twój autorski moduł czy jest gdzieś dostępny w sprzedaży, czym te dwa się różnią i w czym są lepsze od sonoff basic??
I mam jeszcze jedno pytanie do sonoff basic,dlaczego ikona w aplikacji zawsze jest jako otwarta?? Czy musi być podłączony jakiś czujnik?? Narazie tylko to wszystko testuje i sprawdzam różne możliwości, więc nawet tego nie podłączałem jeszcze pod bramę, może dlatego ikona się nie zmienia, ale wolę zapytać. Pozdrawiam.
kris.gie
Posts: 146
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Fri Mar 02, 2018 9:47 am

PuteR wrote:
Fri Mar 02, 2018 8:52 am
Espablo wrote:
Thu Mar 01, 2018 2:21 pm
PuteR wrote:
Thu Mar 01, 2018 1:59 pm
Jeśli nie sonoff basic to jakiego modułu najlepiej użyć do sterowania bramą??
może być też taki
viewtopic.php?f=33&t=2188
To jakiś twój autorski moduł czy jest gdzieś dostępny w sprzedaży, czym te dwa się różnią i w czym są lepsze od sonoff basic??
I mam jeszcze jedno pytanie do sonoff basic,dlaczego ikona w aplikacji zawsze jest jako otwarta?? Czy musi być podłączony jakiś czujnik?? Narazie tylko to wszystko testuje i sprawdzam różne możliwości, więc nawet tego nie podłączałem jeszcze pod bramę, może dlatego ikona się nie zmienia, ale wolę zapytać. Pozdrawiam.
Moduł od @Espablo jest modułem autorskim, sam mam ich trochę ;). Masz w nim od razu dwa wyjścia i obsługę czujników bramowych. Moduł Yunshan jest pojedynczy, ma optoizolację na wejściu czujnika. Moduł @Espablo zasilasz bezpośrednio 230V, Yunshan potrzebuje zasilania 7-30V. Czujnik musi być podłączony aby pokazywać stan bramy.
User avatar
slawek
Posts: 2212
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Mar 02, 2018 4:10 pm

kris.gie wrote:
Fri Mar 02, 2018 9:47 am
.... Czujnik musi być podłączony aby pokazywać stan bramy.
Musi też być przypisany do konkretnego kanału
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
PuteR
Posts: 539
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Mar 02, 2018 4:57 pm

o jaki konkretnie czujnik chodzi i jak ma być on podpięty pod snoffa?? skoro to ma być oddzielny kanał to w sonoffie 4ch go nie podłącze w ogóle??
and111
Posts: 47
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Fri Mar 02, 2018 6:34 pm

PuteR wrote:
Fri Mar 02, 2018 4:57 pm
skoro to ma być oddzielny kanał to w sonoffie 4ch go nie podłącze w ogóle??
Temat obsługi czujników otwarcia przez Sonoff 4CH pro poruszałem w wątku viewtopic.php?f=8&t=2934&start=10
Wówczas Zybi napisał:
nie bardzo jest na czym to zrobić.
Jeden czujnik można dołożyć, ale pozostałe kosztem rezygnacji ze sterowania z przycisków.
Z mojej strony nie byłoby problemu, żeby zrezygnować z przycisków sterowania ręcznego (z 4 wystarczyłby mi jeden), ale dyskusja na temat obsługi czujników otwarcia przez Sonoff 4CH pro nie była kontynuowana. Niestety nie mam wystarczającej wiedzy, żeby samemu coś kombinować z softem. Wiem, że autorzy softów mają masę różnych tematów na głowie i nie mogą realizować na życzenie każdego pomysłu/spełniać "zachcianek" wszystkich użytkowników. Na chwilę obecną zadowala mnie obecna funkcjonalność, choć liczę, że z czasem i w tym module pojawią się nowe funkcjonalności.
PuteR
Posts: 539
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Mar 02, 2018 8:50 pm

Napisałeś że zadowala Cię obecna funkcjonalność, czyli jak ona wygląda?? Co masz podłączone i jak na to reaguje aplikacja supla??
and111
Posts: 47
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Fri Mar 02, 2018 10:06 pm

Steruję 3 bramami (wjazdowa + 2 garażowe). 4 kanał steruje światłami zewnętrznymi. W aplikacji supla niestety nie mam podglądu na stan bram (otwarte/zamknięte). Tej opcji mi brakuje.
Dzięki możliwości tworzenia scen i tworzenia skrótów mogę 1 naciśnięciem na telefonie otworzyć bramę wjazdową i garażową , oraz zaświecić światła na podjeździe. Oczywiście zamykanie bram/gaszenie światła również pod jednym przyciskiem. Te same sceny mogę uruchamiać głosowo. Docelowo podłączę jeszcze czujnik temperatury w garażu.
PuteR
Posts: 539
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Mar 02, 2018 10:42 pm

Rozumiem, a czy za pomocą oddzielnego przycisku zewnętrznego i oryginalnym pilotami również możesz sterować czy nie podłączałeś tego??
No właśnie szkoda te podglądu na otwarte i zamknięte.

A czy musiałeś w module coś przerabiać do podłączenia bram??
Post Reply