Opis: Piny, GPIO, Oprogramowanie

miloszix
Posts: 26
Joined: Wed Nov 15, 2017 8:13 pm

Tue Mar 06, 2018 8:43 pm

Udało się ogarnąć temat :)
kwlp81@gmail.com
Posts: 11
Joined: Sun Dec 16, 2018 10:17 pm

Wed Jan 02, 2019 9:57 pm

To jak się udało ogarnąć temat to jeszcze ja potrzebuje pomocy.
Kupiłem ten moduł już z wgranym multiboard. Chcę go wykorzystać do bramy i wszystko fajnie działa, oprócz stanu bramy.

Przy konfiguracji jak na zdjęciu wybrałem sensor na GPIO3(RX) dołożyłem rezystor pull-up 4,6 kom do 3,3v i jak daje do masy to nie ma reakcji
Co robię nie tak? po wybraniu SENSOR powił mi się czujnik bramy w Supla i na telefonie ale jak już wspomniałem nie widać stanu zmiany

Image

tak podłączyłem:

Image

może to nie to GPIO, już sam nie wiem. Proszę o pomoc
kwlp81@gmail.com
Posts: 11
Joined: Sun Dec 16, 2018 10:17 pm

Wed Jan 02, 2019 11:03 pm

OK sam sobie odpowiem.
Przestawiłem w multiboard na SONOFF SX2, na początku nie wiedziałem co to znaczy, bo dopiero jak się kliknie SAVE widać że chodzi pewnie o SENSOR x2 :)
wtedy oprócz GPIO3 jest też do dyspozycji GPIO2. I tutaj śmiga aż miło. Niestety nie wiem dlaczego ten GPIO3(RX) niestety nie działa. Narazie nie będę się zastanawiał bo taka funkcjonalność zdecydowanie mi wystarcza.
Niestety w tym module trzeba wszystko lutować do tego PSF-B :(
Jeki87
Posts: 84
Joined: Wed Jun 21, 2017 10:29 am

Thu Jan 03, 2019 9:58 am

Sensor będzie działać ale przy zamkniętym obwodzie i zaniku zasilania już nie zadziała
kwlp81@gmail.com
Posts: 11
Joined: Sun Dec 16, 2018 10:17 pm

Thu Jan 03, 2019 8:21 pm

Na początku nie zrozumiałem co napisałeś. Ale faktycznie GPIO3 działa. Jak zamknąłem obwód i ponownie uruchomiłem sterownik :) Dzięki za wskazówkę.
Jeki87
Posts: 84
Joined: Wed Jun 21, 2017 10:29 am

Thu Jan 03, 2019 8:41 pm

Może to nie wskazówka ale fakt że dalej niema odpowiedniego softu do obsługi sensora na nowym basicu.
Ale zawsze można to zrealizować na starym poczciwym wemosie
muchac35
Posts: 118
Joined: Tue Jan 01, 2019 1:15 pm

Fri Jan 04, 2019 11:47 pm

kwlp81@gmail.com wrote:
Thu Jan 03, 2019 8:21 pm
Na początku nie zrozumiałem co napisałeś. Ale faktycznie GPIO3 działa. Jak zamknąłem obwód i ponownie uruchomiłem sterownik :) Dzięki za wskazówkę.
Jak zamknąłeś obwód i ponownie uruchomiłem sterownik?
właczyłeś sonoffa ze zwartym GPIO3 do masy? i z rezystorem?
kwlp81@gmail.com
Posts: 11
Joined: Sun Dec 16, 2018 10:17 pm

Mon Feb 11, 2019 9:03 pm

tak dokładnie z rezystorem 4,7 kom
Post Reply