Instrukcja termostatu na supla.fracz.com

flowerek
Posty: 108
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

czw mar 08, 2018 5:36 pm

Walczę z ustawieniem termostatu na supla.fracz.com

definiuję termometr i urzadzenie grzewcze, podaję zakres temp w któych ma następować grzanie....i mimo tego ze temperatura zmierzona przez termomentr znajduje się w definiowanym zakresie - urzadzenie grzewcze ciągle ma stan wyłączony

zrobiłem dokładny opis do pliku pdf. W któym momencie popełniam błąd? Czy jest na forum instrukcja do skryptów przygotowanych na supla.fracz.com??

Rafał
Załączniki
termostat problem.pdf
(782.04 KiB) Pobrany 168 razy
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw mar 08, 2018 5:59 pm

Ustaw temperaturę "Od" na 16 i zobacz czy będzie działać?

temperatura nie osiągnęła minimalnej - u Ciebie 1st przy której ma się włączyć.
Pozdrawiam
Wojtek
flowerek
Posty: 108
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

czw mar 08, 2018 7:25 pm

Faktycznie, WIELKIE dzięki Wojtek !

Czyli jeśli dobrze rozumiem to temp. "od" oznacza wartość poniżej której musi spaść temperatura pomieszczenia aby właczyło się grzanie a temp "do" oznacza wartość powyżej której termostat wyłączy grzanie...

na przykładzie


chcąc mieć stałą temp. w pomieszczeniu na poziomie 15 stopni C należy ustawić "od" 15 a "do" 15,1
wówczas przy spadku temperatury do 14,9 i niżej włączy się grzanie a przy wzroście ponad 15,1 wyłączy się grzanie...
dobrze zrozumiałem?

Rafał
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw mar 08, 2018 7:27 pm

Dokładnie tak :)
Pozdrawiam
Wojtek
flowerek
Posty: 108
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

czw mar 08, 2018 7:38 pm

hmmm, ustawiłem "od" na 15,5 a do na 15,6
było 15,3 wiec grzanie sie włączyło. teraz jest 15,63 ale nadal grzeje...
co jaki interwał czasu to sprawdza?
i co oznacza
"Kolejna automatyczna zmiana profilu nastąpi po 08.04.2018 02:00 Zmień"
o co chodzi z tą automatyczną zmianą profilu?

Rafał
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw mar 08, 2018 7:40 pm

5 minut...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
flowerek
Posty: 108
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

czw mar 08, 2018 7:45 pm

Dzięki, zrobię szerszy zakres temperatur i przetestuję na spokojnie jutro z dłuższym czasem (żeby minęło 5 minut) :D

A jest gdzieś dostępny opis (instrukcja) do platformy supla.fracz.pl
w sumie jest intuicyjna...ale poległem na termostacie :)
na pocieszenie ze scenami nie miałem problemu
fajny też jest filmik jak zrobić komendy głosowe OK Google
ale do termostatu nie znalazłem :)

Rafał
ODPOWIEDZ