Zakup sprzętu dla początkujących

User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Nov 14, 2016 12:27 pm

Tu masz bardzo obrazkowo, tylko sobie GPIO dopasuj...
https://github.com/JanGoe/esp8266-wifi-relay
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Mon Nov 14, 2016 1:56 pm

Ciężko idzie mi studiowanie tego wszystkiego, nie mogę pojąć gdzie podłączyć wyłącznik światła u siebie?
Mam moduł zasilania, do tego esp i przekaźnik który załącza się i wyłącza, światło też pod nim działa, a jak w to wpiąć dodatkowy wyłącznik?
Próbuję ogarnąć te schematy, próbuję...

No nie mogę, i tak i tak. Nie chce ryzykować, no nie mam pojęcia.
User avatar
Espablo
Posts: 1460
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Nov 14, 2016 3:13 pm

Zobacz jeszcze tutaj.
viewtopic.php?f=24&t=243

Wejścia (input) gdzie podpinasz wyłącznik to GPIO14 dla pierwszego przekaźnika i GPIO12 dla drugiego przekaźnika. Zawieramy albo do GND albo do +3.3V, ale to już zależy od softu.
Przyłóż poprostu masę do GPIO14 lub GPIO12
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Mon Nov 14, 2016 7:06 pm

Przekaźnik się załącza pod GPIO12 I masa jak zewrze.
Ale teraz jeszcze pytanie za sto pkt, dlaczego po podłączeniu zasilania, załącza się przekaźnik.
Jak zapale w telefonie światło to przekaźnik się wyłącza.
Nie powinno być na odwrót?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Nov 14, 2016 7:19 pm

Masz pewnie przekaźnik sterowany stanem niskim - pisałem o tym parę postów wyżej. Zastosuj tranzystor do odwrócenia stanu jak na majsterkowie...
Na GPIO14 masz wejście na czujnik otwarcia bramy - tam podajesz 3,3V z krańcówki bądź kontaktronu.
Ewentualnie można skompilować soft o odwróconym działaniu...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Mon Nov 14, 2016 10:02 pm

Wszystko działa jak należy :-)
Podłączyłem tak jak pisaliście, zamontowalem rezystor i działa. Na kontaktron jeszcze czekam, ma być na dniach.
A jak mam taki przekaźnik jak wyżej pisałem to w jakie piny wpiąć 230 i wyjście na żarówkę? W środkowy i ten z lewej?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Nov 14, 2016 10:10 pm

"Przepuszczasz" fazę przez styki NO przekażnika ( te co są rozwarte bez napięcia na cewce przekaźnika), a zero (neutralny) pozostaje tak jak był - podłączony bezpośrednio do odbiornika (żarówki).
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Tue Nov 15, 2016 2:53 pm

Wszystko bajka, tylko nie skumalem co z tym kontraktronem. Podpinam jedną żyłe do 3.3 a druga do GPIO14?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Nov 15, 2016 3:12 pm

Dokładnie tak
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Tue Nov 15, 2016 3:25 pm

No to jeśli tak, to nie działa mi czujnik, przykładam i oddalam i nic. Zrobiłem tak jak pisałem.
Post Reply