Zakup sprzętu dla początkujących

Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

ndz lis 20, 2016 2:28 pm

Jak parę razy odłączę mu i podłącze to tak przeważnie za 3 lub 4 razem już się nie podlaczy do sieci a manualnie światło np mogę zapalić wyłącznikiem który podłączony jest przez GPO12
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7727
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lis 20, 2016 2:41 pm

Seba5120 pisze:Jak parę razy odłączę mu i podłącze to tak przeważnie za 3 lub 4 razem już się nie podlaczy do sieci a manualnie światło np mogę zapalić wyłącznikiem który podłączony jest przez GPO12
Z tego co pamiętam, ktoś tu na forum chyba miał juz taki problem. Okazało się, że to był problem routera.
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

ndz lis 20, 2016 7:13 pm

Też tak pomyślałem.
Puki co podłączyłem pod drugi. Na razie jest ok :)

Mam problem z czujnikiem temperatury. Sterownik na piecu wskazuje inna niż Ds18b20 ten na kablu.
Zauważyłem że mniejsze temperatury wskazuje dobrze a z większymi ma już problem.

Jest może jakiś lepszy czujnik?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lis 20, 2016 7:45 pm

Jesteś pewien, że to DS18B20 pokazuje z błędem?
U mnie okazał się dokładniejszy od tego oryginalnego od pieca...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

ndz lis 20, 2016 7:51 pm

Soft Sławku teraz okej :-)

Muszę sprawdzić na jakimś innym czujniku jeszcze :)
Zybi
Posty: 1434
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz lis 20, 2016 9:41 pm

Seba5120 pisze:Też tak pomyślałem.
Puki co podłączyłem pod drugi. Na razie jest ok :)
Jeżeli chodzi o problem z routerem, to u mnie pomogło wpisanie serwerów DNS Google zamiast serwerów mojego dostawcy internetu:
8.8.8.8
8.8.4.4

Więcej tu:
viewtopic.php?f=8&t=121&hilit=dns+google&start=50
Ale może to zupełnie coś innego.
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

pn lis 21, 2016 6:30 am

Sprawdzę przy kolejnych ESP jak będzie się zachowywał na tym routerze, ustawię na sztywno DNS.
Jak coś dam znać ;)
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

śr lis 23, 2016 10:17 am

Już parę dni działa moduł, połączenie jest i śmiga.
Problem jaki zauważyłem to kontraktron pokazuje po jakimś czasie bramę otwartą mimo że jest zamknięta.
Co może być przyczyną?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7727
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lis 23, 2016 10:34 am

Trudno powiedzieć. Trzeba zacząć od sprzętu. Zawsze można dodać wysyłanie do serwera uaktualnionego stanu wejścia.
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

śr lis 23, 2016 11:35 am

pzygmunt pisze:Zawsze można dodać wysyłanie do serwera uaktualnionego stanu wejścia.
Chodzi o zapisywanie logów tak jak w przypadku termometru?

Mam odległość między kontaktronem około 3cm, może ją spróbować zmniejszyć?
ODPOWIEDZ