Zakup sprzętu dla początkujących

Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Sun Nov 20, 2016 2:28 pm

Jak parę razy odłączę mu i podłącze to tak przeważnie za 3 lub 4 razem już się nie podlaczy do sieci a manualnie światło np mogę zapalić wyłącznikiem który podłączony jest przez GPO12
User avatar
pzygmunt
Posts: 6427
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Nov 20, 2016 2:41 pm

Seba5120 wrote:Jak parę razy odłączę mu i podłącze to tak przeważnie za 3 lub 4 razem już się nie podlaczy do sieci a manualnie światło np mogę zapalić wyłącznikiem który podłączony jest przez GPO12
Z tego co pamiętam, ktoś tu na forum chyba miał juz taki problem. Okazało się, że to był problem routera.
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Sun Nov 20, 2016 7:13 pm

Też tak pomyślałem.
Puki co podłączyłem pod drugi. Na razie jest ok :)

Mam problem z czujnikiem temperatury. Sterownik na piecu wskazuje inna niż Ds18b20 ten na kablu.
Zauważyłem że mniejsze temperatury wskazuje dobrze a z większymi ma już problem.

Jest może jakiś lepszy czujnik?
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Nov 20, 2016 7:45 pm

Jesteś pewien, że to DS18B20 pokazuje z błędem?
U mnie okazał się dokładniejszy od tego oryginalnego od pieca...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Sun Nov 20, 2016 7:51 pm

Soft Sławku teraz okej :-)

Muszę sprawdzić na jakimś innym czujniku jeszcze :)
Zybi
Posts: 1365
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Nov 20, 2016 9:41 pm

Seba5120 wrote:Też tak pomyślałem.
Puki co podłączyłem pod drugi. Na razie jest ok :)
Jeżeli chodzi o problem z routerem, to u mnie pomogło wpisanie serwerów DNS Google zamiast serwerów mojego dostawcy internetu:
8.8.8.8
8.8.4.4

Więcej tu:
viewtopic.php?f=8&t=121&hilit=dns+google&start=50
Ale może to zupełnie coś innego.
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Mon Nov 21, 2016 6:30 am

Sprawdzę przy kolejnych ESP jak będzie się zachowywał na tym routerze, ustawię na sztywno DNS.
Jak coś dam znać ;)
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Wed Nov 23, 2016 10:17 am

Już parę dni działa moduł, połączenie jest i śmiga.
Problem jaki zauważyłem to kontraktron pokazuje po jakimś czasie bramę otwartą mimo że jest zamknięta.
Co może być przyczyną?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6427
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Nov 23, 2016 10:34 am

Trudno powiedzieć. Trzeba zacząć od sprzętu. Zawsze można dodać wysyłanie do serwera uaktualnionego stanu wejścia.
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Wed Nov 23, 2016 11:35 am

pzygmunt wrote:Zawsze można dodać wysyłanie do serwera uaktualnionego stanu wejścia.
Chodzi o zapisywanie logów tak jak w przypadku termometru?

Mam odległość między kontaktronem około 3cm, może ją spróbować zmniejszyć?
Post Reply